fbpx
Skip to main content
zlatibor-lončar

OTVORENO PISMO MINISTRA LONČARA UREDNICIMA DW I ARTE: Naša savest je mirna i možemo spokojno da spavamo!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Lažne informacije se brzo šire u kriznim vremenima, ali naš cilj jeste i biće i dalje zaštita naših građana, navodi ministar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uputio je danas otvoreno pismo urednicima DW i ARTE-a kao reakciju o reportaži koju su emitovali o Srbiji tokom pandemije korona virusa.

VAŽNO ZA NAŠE DRŽAVLJANE U INOSTRANSTVU: Krizni štab doneo novu odluku, svako ko je kompletno vakcinisan mora ovo da zna

VAŽNO ZA NAŠE DRŽAVLJANE U INOSTRANSTVU: Krizni štab doneo novu odluku, svako ko je kompletno vakcinisan mora ovo da zna

NOVA SEDNICA U UTORAK ILI SREDU! Tiodorović se ponovo oglasio: Da li nas čeka novo popuštanje mera?

NOVA SEDNICA U UTORAK ILI SREDU! Tiodorović se ponovo oglasio: Da li nas čeka novo popuštanje mera?

PALA DEFINITIVNA ODLUKA! Sledi popuštanje mera u Srbiji uz dva uslova - građani su na ovo čekali više od godinu dana

PALA DEFINITIVNA ODLUKA! Sledi popuštanje mera u Srbiji uz dva uslova - građani su na ovo čekali više od godinu dana

U otvorenom pismu ministar Lončar se osvrnuo na prilog "Srbija: Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida", koja ima za cilj stvaranje lažne slike o borbi sa korona virusom u našoj zemlji.

- Cenjeni urednici, iskreno verujem da je vrlo nelagodna situacija u kojoj ste se našli i da je izuzetno teško prihvatiti činjenicu da ne postoji jedan svetski mediji, posebno među onim najuticajnijim u vodećim državama sveta koji ne prenose objektivnu sliku o borbi Srbije sa pandemijom i o našoj izuzetnoj organizaciji vakcinacije, odnosno spremnosti rukovodstva naše države da učini sve kako bi na vreme zaštitilo svoje stanovnike, ali i stanovnike regiona, pa i šire, tako što će obezbediti dovoljne količine vakcina različitih proizvođača. Do juče ste u Srbiju dolazili samo kako bi delili lekcije iz demokratije, slobode javne reči, uspostavljanja vladavine prava i sličnim postulatima iza kojih ste nevešto krili svoje prave ambicije, pa sada ne čudi da Vam je teško da priznate ono što ceo svet vidi i na glas nam odaje priznanje. Čudi, možda, jedino to što Vam je trebalo toliko meseci da se pripremite, organizujete i objavite nešto poput priloga pod naslovom "Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida, napisao je ministar i dodao:

Pomislio bih da Vam savest neće dozvoliti mirno da spavate posle ovakvog priloga, ali znam da Vi savesti odavne nemate. Naša savest je mirna i možemo spokojno da spavamo, ali poslednjih 14 meseci imali smo malo prilike za san, jer smo noći i dane provodili u borbi za svaki život naših sugrađana, da obezbedimo uslove za rad naših medicinskih radnika, da obezbedimo opremu, materijale, lekove i naposletku dovoljne količina vakcina od različitih proizvođača, kada to mnogo razvijenije države nisu bile u stanju. Možda Vas je sve to pogodilo, možda Vam je zasmetalo to što smo se uhatili u koštac sa Кoronom, a nismo navijali za nju, kao Vi i Vaši sagovornici, naglasio je Lončar.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar
Tanjug/​Rade Prelić
Sporni prilog u suprotnosti sa trenutnom realnošću

- Sve u svemu, čak ni Vi ne možete pobeći od činjenica. A one su ovakve...

Prilog "Srbija: Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida" stoji u potpunoj suprotnosti sa trenutnom realnošću koja se odvija u Srbiji, gde je 33 odsto građana dobilo obe doze vakcine, a gde je broj slučajeva Кovid-19 opao za 66 procenata tokom poslednjeg meseca.

Кovid-19 nas je sve potresao i svaki život izgubljen ovom pandemijom uvek će me opteretiti, ali istina je da nikada nismo skrivali informacije niti zavarali javnost. Neke zemlje su revidirale svoje podatke i izveštavale o različitim podacima iz dana u dan. Neki su čak i prestali da objavljuju broj preminulih. Srbija to nije učinila. Pogrešili smo na oprezu, prijavljujući čak i one koji su umrli sa simptomima Кovid-19, ali testirani negativno - piše Lončar.

Srbija ostala dosledna

- Tokom čitave pandemije ostali smo dosledni - nastavljamo da testiramo po visokim stopama i hospitalizujemo pacijente po potrebi. Ovo je sprečilo smrt i održalo naš broj na niskom nivou. Međutim, sigurno ćemo izvršiti reviziju podataka kada se završi borba protiv Кovid-19.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar
Foto: Srbija Danas

Neke druge države su odabrale različite pristupe kao odgovor na ovaj virus. Neki su pretrpeli petomesečne blokade, dok su drugi poput Srbije koristili drugačiji pristup. Ograničenja primenjena u aprilu pokazala su nam da možemo da kontrolišemo broj slučajeva kada oni postanu previsoki. Mesec dana kasnije, brojevima je sada lakše upravljati, a ciljane mere su pomogle da se izbegne katastrofalna šteta za našu ekonomiju, dodaje ministar Lončar.

Ministar je naglasio da je kampanja vakcinacije u Srbiji veoma uspešna, iako se naša zemlja suočava sa suprotnim glasovima koji dolaze od "antivaksera".

- Naša uspešna kampanja vakcinacije - koja potiče od pripremljenosti, otvorenog pristupa nabavkama i usredsređenosti na digitalizaciju - takođe je bila presudna u ovoj borbi. Danas nudimo Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sputnik V and AstraZeneca - sve vakcine koje su odobrile regulatorne vlasti u Srbiji i njihovim matičnim zemljama i koje ispunjavaju sve moguće sigurnosne standarde.

Iako se i u Srbiji suočavamo sa glasovima protiv vakcine, daleko manjim od onih koje imamo širom sveta, aktivno radimo na edukaciji naših građana o prednostima ove vakcine. Snažno podstičemo vakcinaciju, ali ona nije obavezna i građani moraju potpisati odricanje pre nego što prime vakcinu - kao i svuda drugde - naglasio je Lončar i dodao: 

- Lažne informacije se brzo šire u kriznim vremenima, ali naš cilj jeste i biće i dalje zaštita naših građana. To nam je prioritet.

- Uz želju da se i u Vašim državama što pre dostigne procenat vakcinisanih koji je danas u Srbiji, želimo Vam svako dobro i spokojan san - zaključio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd