fbpx
Skip to main content
Udba

OVAKO JE UDBA UBIJALA: Obučavanja za likvidaciju, fizičko uništenje, pa KONAČNI ZLOČIN

Foto: Profimedia/ Youtube printscreen/ getoutski/ SD ilustracija
"Po pravilu obrada se ne može zamisliti bez saradnika"

"Hoću da vas upozorim da ste se upetljali u vrlo mračne poslove. Ne znate vi s kim imate posla?" Rečenica koju u čuvenom filmu "Balkanski špijun" izgovara fenomenalni Bata Stojković u ulozi Ilije Čvorovića. Čoveka inficiranom paranojom, bivšeg zatočenika sa Golog otoka, informbiroovca u stalnom strahu od svemoćne, komunističke Udbe.

Urbane legende kažu da je to bila moćna služba, čiji ostaci i danas upravljaju svim važnijim procesima na prostoru nekadašnje velike države.

Ako ste se sa decom preselili u Nemačku ili Austriju, ovu vest morate da pročitate

O njoj se malo znalo, veo tajne i mistifikacija osnovna je pretpostavka rada svake tajne službe pa i jugoslovenske. Iako su veći deo stvari koji su radili zapravo radili javno, sve je izgledalo tajno. U tome je, valjda, bio i kunst u toj raboti.

Šešelj o vesti portala SrbijaDanas: Lider radikala otkrio da li je bio teroristička opasnost po SAD (VIDEO)

Besprizorna, nemilosrdna i opasna. To su bili najčešći epiteti koji su ih pratili. Mit je ostao živ i dan-danas. Svako malo na ulici, u kafiću, čujete: služba me prisluškuje ili služba stoji iza nekog uspešnog biznismena ili kriminalca… Nažalost, ima u tim pričama istine, možda mnogo više nego što smo sami bili spremni da priznamo. Svemoćna Udba je zaista u svim sferama vukla konce.

špijun
Foto: Profimedia/ilustracija

Slovenački publicista Roman Leljak je nakon što je Slovenija otvorila arhivu komunističke tajne službe prikupio ogromnu dokumentaciju i pre dve godine je publikovao kroz knjigu "Propisi o metodima rada Udbe i KOS-a". Vrlo jednostavan recept, nije se mnogo opterećivao, samo je fotokopirao sve pravilnike o radu tajnih službi do 1990. godine i objavio ih. Na taj način je ostavio ogromnu građu koja svedoči o organizaciji, metodama i sredstvima rada jugoslovenske tajne službe od 1940. do 1990. godine.

Osnovno sredstvo za rad tajne službe su čovek i informacija. Oni su uzročno-posledično vezani. Kao osnovni vid prikupljanja informacija, ali i ostvarivanja drugih ciljeva, u svom radu tajna služba koristi mrežu saradnika. Oni su birani na brižljiv način i u njih kao u vitalan ljudski resurs za rad službe je ozbiljno ulagano.

“Pojam angažovanja – Angažovanje je proces uspostavljanja saradnje između SDB i našeg građanina ili stranog državljanina uslovljeno određenim ciljem. Po tome od koga potiče inicijativa za saradnju, angažovanje je pridobijanje lica za saradnju ili prihvatanje inicijative za saradnju.

"Za UN Kosovo NIJE država": Priznanje koje će ZABOLETI sve Albance (FOTO)

Prema osnovu zasnivanja, angažovanje može biti dobrovoljno ili prinudno.

Ponekad pridobijanje lica za saradnju može biti otežano, te se pribegava metodi prisiljavanja na saradnju kompromitujućim materijalom. Angažovanje za saradnju je svojevrsno psihološko lomljenje, praćeno zavisno od lica promenljivim slabijim ili jačim intenzitetom krize.

Interesi za angažovanje se mogu kretati od čisto materijalnih, preko zaštite od kompromitacije i krivičnog gonjenja (lice sarađuje da se ne goni krivično i da se ne kompromituje zbog određene delatnosti moralno nepodobne u okruženju: razvrat, bolesti zavisnosti, seksualna nastranost).

Istorijski govor premijerke u sedištu UN: Zbog osnovne vrednosti EU, cilj Srbije je da postane njen deo (FOTO)

Pored toga, primenjuje se i korumpiranje u oblasti ekonomsko-trgovinskih odnosa, omogućavanje kojekakvih aranžmana: stipendije, specijalizacije, gostovanja… Uz prikrivene ili neprikrivene materijalne intervencije vrši se sistematski psihološko-politički uticaj i pripremanje "odgovarajućeg" terena. Sve ove pojave manje ili više dolaze do izražaja ali naročito treba obratiti pažnju na: intervencije oko zaposlenja i obezbeđenja povoljnijih životnih uslova, šikoranja na radnom mestu i dr. Ovo posebno kada su u pitanju stručni kadrovi… Prema pravilima SDB, tačka 19 odstupanje od principa uspostavljanja saradnje po osnovu dobrovoljnosti, humanizma slobodne i prava građana, dozvoljeno je kada na drugi način nije moguće otkrivanje ili dokumentovanje neprijateljskog delovanja stranih obaveštajnih službi… Manje-više su svi ljudi ranjivi. Samo se postavlja pitanje koliko je to što se poseduje optužujuće i efikasno… Saradnika obučavamo kroz praktičan rad tokom saradnje ili kroz specijalno za to namenjene škole i kurseve. Kroz praktičan rad vrši se najkonkretnija obuka, s obzirom na zadatke, način izvršenja i sredstva koja se koriste. Jedinstvena načela o primeni sredstava i metoda u vršenju poslova Državne bezbednosti iz 1975. godine

 Operativna obrada - osnovni metod službe

Objekti obrade mogu biti pojedinci, organizacije i institucije u zemlji i inostranstvu. Izučavanje obrade lica kao osnovne komponente objekta obrade. Akcenat staviti na izučavanje biografskih podataka, ličnog života, karakternih osobina, radnih osobina, porodičnih prilika, navika, slabosti i poroka jer tu počinje naše kombinovanje mera u odnosu na objekat. 

Vrste neprijateljske delatnosti objekta obrade. 
1. Obaveštajni rad - špijunaža
2. Ilegalno organizovanje
3. Terorizam
4. Diverzija
5. Sabotaža
6. Neprijateljska propaganda 

Po pravilu obrada se ne može zamisliti bez saradnika. Osnovni zadatak je uspešno pronalaženje, izbor i plasiranje saradnika u objekat obrade. 

To se može uraditi pridobijanjem lica iz redova neprijatelja i plasiranjem saradnika. 

Najbolje je da se saradnik sam ubaci u objekat obrade. 

Okončavanje obrade se može vršiti realizacijom i obustavom. Realizaciju možemo vršiti na više načina: 

1. krivičnim gonjenjem lica
2. fizičkim uništenjem objekta obrade
3. angažovanjem objekta obrade
4. upozorenjem objekta obrade
5. proterivanjem iz zemlje, ako je u pitanju stranac 

Ako se za likvidaciju koristi saradnik, treba ga posebno obučiti i pružiti svaku pomoć pri izvršavanju zadatka. Saradnik se mora sačuvati od izvođenja na sud i krivične odgovornosti. 

Pratite nas i na instagram profilu portala SrbijaDanas.com.

ANONIMNA ANKETA: Da li gledate rijaliti programe?

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd