fbpx
Skip to main content
Venecuela

Ovo su stubovi ARMIJE VENECUELE: od "IGLE" do "SUHOJA" (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Od Igle to Suhoja

Armija Bolivarske Republike Venecuele je jedna od najspremnijih armija na latinoameričkom kontinentu. Njen geografski položaj na samom severu Latinske Amerike, Monroova doktrina kao politika SAD-a prema Južnoj Americi i bogata nalazišta nafte su navele Venecuelu da razviju snažnu armiju. U daljem tekstu vam predstavljamo pet vojnih sredstava po našem izboru za koje smatramo da su vredni pažnje.

LAZANSKI O VOJNOJ MOĆI VENECUELE I PLANU "ZAMORA": S-300 čeka Amere, a Su-30 spreman za borbu na nebu!

Armija Venecuele je tokom godina ulagala u snažnu avijaciju, a zbog dobrih odnosa koje ova zemlja ima sa Rusijom ne treba da čudi kako njihova avijacija poseduje veliki broj letelica ruske proizvodnje Su-30MK2V - ovo je modernizovana verzija Su-30MK2 koja je namenjena za Venecuelu (V je oznaka za Venecuelu). Letelice spadaju u 4+ generaciju, lak je za manevrisanje, ima dug radijus leta i poseduje savremene motore kao i savremeno naoružanje. Avijacija Venecuele poseduje preko 20 letelica Su-30MK2V.

Još jedna država regiona se OZBILJNO NAORUŽAVA: Za "leoparde" daju POLA MILIJARDE DOLARA

Venecuela je početkom 2014. godine za svoje potrebe nabavila veliki broj blindiranih četvorotočkaša kineske proizvodnje VN-4.  Zbog svog izgleda ovo vozilo je poznato i pod nadimkom "Nosorog". Ovo vozilo najviše koristi Nacionalna Garda Venecule, što zbog njegove praktičnosti i ne treba da čudi: Vozilo može vršiti vojne i policijske dužnosti, od borbe protiv terorizma do obezbeđivanja demonstracija,  kreće se po svim vrstama terena i njegov oklop štiti posadu od pešadijskog naoružanja i gelera.

RUSKO ČUDOVIŠTE u Siriji! Naoružan je DO ZUBA, i POTPUNO će promeniti RATOVANJE (VIDEO)

Iako je oklopna tehnika Venecuele dosta raznolika čini se da vozila ruske proizvodnje dominiraju: vojska poseduje dvestotinak tenkova ruske proizvodnje T-72. Ovaj tenk je jedan od najzastupljenijih tenkova na svetu, a poznato je i kako je i naš tenk M-84 bio inspirisan upravo ovim legendarnim sovjetskim tenkom. Pored tenkova T-72 u arsenalu se nalazi veliki broj francuskih tenkova: AMX-30, AMX-13C.90, ali i borbenog oruđa britanske, kineske i američke proizvodnje.

Sa obzirom na činjenicu da Venecuela ulaže u vojsku radi odbrane svojih granica  ne treba da  čude velika ulaganja u moderne sisteme PVO.  Bolivarska republika poseduje sisteme S-300 i BUK M-21 i veliki broj protiv vazdušnog oruđa koje se lansira sa ramena: armija u arsenalu raspolaže sa  5000 raketa "igla". Prednost raketnih sistema poput "igle" je njihova pokretljivost, jednostavnije rukovanje ali i manja logistička zahtevnost korišćenja.  Ovim oružjem je 1995. godine iznad Pala oboren francuskih borbeni avion "Miraž 2000D od strane VRS. 

"PRIPREMAMO SE ZA RAT" Ambasadorka Venecuele OTKRIVA PRAVE RAZLOGE napada na njenu zemlju

2006. godine Venecuela je nabavila 100 000 komada  ruske puške AK-103 zajedno sa velikom količinom municijom. Na osnovu ove odluke pretpostavljamo da Armija Venecuele teži uniformnosti odnosno homogenosti kada je u pitanju pešadijsko naoružanje. Ova činjenica olakšava logistička pitanja poput proizvodnje, održavanja i popravljanja naoružanja pešadije.  

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Slabo je to's picture

Slabo je to

Ma dzabe im sve kad Ameri imaju protuoruzije za to! Nista to nece funkcionisati kada ovi krenu da ih bombarduju sa visina i daljina koje oni ne mogu da dosegnu ni sa svojim avionima ni sa svojom PVO. O radarima, stelt tehnologiji i elektronici tek ne treba pisati nista jer je suvisno! Amin!

2 | 3

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd