Skip to main content
Srbija i Evropska unija

OVO SU USLOVI KOJE SRBIJA MORA DA ISPUNI PRE ULASKA U EU? Stigle nove ucene za našu zemlju, spisak se širi

Foto: Profimedia
Vladimir Bilčik je objasnio da Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, pored "kostruktivne kritike" iznosi pohvale "tamo gde ima napretka na EU putu".

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da danas usvojena parlamentarna Rezolucija ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu i budućnost Srbije, ali i da ima dosta koraka koji se moraju sprovesti "od sad do članstva Srbije u EU" za koje kaže da je "ubeđen da će se ostvariti".

NEMA VRATA NI PROZORA: Evo kakav smeštaj Grci izdaju srpskim turistima, BEZOBRAZLUK!

NEMA VRATA NI PROZORA: Evo kakav smeštaj Grci izdaju srpskim turistima, BEZOBRAZLUK!

"RADIĆEMO JOŠ NAPORNIJE" Vučić obišao domaćinstvo Bogdanovića, pa poslao plemenitu poruku (FOTO)

"RADIĆEMO JOŠ NAPORNIJE" Vučić obišao domaćinstvo Bogdanovića, pa poslao plemenitu poruku (FOTO)

VUČIĆ ODUŠEVIO GRAĐANE: Ispuniće dugogodišnju želju građana Kumanice - "Dobićete koliko sutra"

VUČIĆ ODUŠEVIO GRAĐANE: Ispuniće dugogodišnju želju građana Kumanice - "Dobićete koliko sutra"

Bilčik naglašava da je rat u Ukrajini doveo do "promene situacije" i da se nada da će Srbija odlučiti da bude "na pravoj strani istorije" kada je reč o budućim odlukama.

- Ova Rezolucija ponavlja neka pitanja koja postoje u Srbiji od početka pristupnih pregovora, koje srpski partneri moraju da reše, a mi smo spremni da im u tome pomognemo - kaže Bilčik.

On je, kao tri osnovne oblasti u kojim je neophodan napredak Srbije, naveo reformski proces u oblasti vladavine prava, medija, zaštite priorodne okoline, ali i ekonomske i društvene situacije u zemlji.

- Druga tačka je nastavak pune posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. To je jedini način da se reše sva otvorena pitanja i da se jednom zauvek reše odnosi Beogrda i Prištine na osnovu sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma - rekao je Bilčik.

EU
Foto: Reuters

Kao treću tačku, od koje zavisi napredak Srbije na putu evrointegracija, Bilčik je naveo puno uslađivanje sa međunaronim pozicijama EU.

- To je važno ne samo za Evropski parlament, već za sve institucije EU zbog onoga što smo videli od 24. februara na ovamo. Nadam se da će Srbija, ne samo da podrži sve dekaracije EU, na čemu smo zahvalni, već i da podrži restriktivne mere protiv Rusije - kazao je Bilčik.

On naglašava da će EU "pomoći Srbiji da se uskladi sa njenim pozicijama" i da takve odluke "nisu lake ni za koga",

- Srbija nije sama u ovome i mi ćemo biti uz nju sve dok se Srbija kreće potpuno i pravo ka ispunjavanju straškog izbora što je EU. Taj put treba da bude što direktniji, bez mnogo odstupanja - zaključio je Bilčik.

Bilčik dodaje da Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, pored "kostruktivne kritike" iznosi pohvale "tamo gde ima napretka na EU putu".

On tu navodi otvarnje klastera 4 iz decembra prošle godine i poziva na dalje napore ka zatvaranju poglavlja, a pozdravlja i usvanjanje ustavnih reformi u oblasti pravosuđa i izborni proces održan u prvom delu godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd