fbpx
Skip to main content
Tirana

Pakleni plan terorista iz Tirane i Prištine: Hoće zajednicu albanskih opština na jugu Srbije!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nije slučajno da se ova ideja razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja Zajednice srpskih opština na Kosmetu

Posle opstanka svealbanske vlasti u Preševu i Bujanovcu, uskoro bi se na listi zahteva Albanaca sa juga centralne Srbije mogao naći još jedan: formiranje takozvane "zajednice albanskih opština", koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosmetu, a koja je dogovorena pre sedam godina. 

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

ALBANCI SE SILNO UPLAŠILI! U strahu izneli neverovatne optužbe na račun Nemaca

ALBANCI SE SILNO UPLAŠILI! U strahu izneli neverovatne optužbe na račun Nemaca

OTAC ČIJE SU DETE POKUŠALI DA OTMU: Ovo je treći put da se ovako nešto dešava, incidente izazivaju Albanci

OTAC ČIJE SU DETE POKUŠALI DA OTMU: Ovo je treći put da se ovako nešto dešava, incidente izazivaju Albanci

Nimalo slučajno, ova ideja se razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja ZSO na Kosmetu, a što Priština uporno ignoriše. Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže da se na lokalne albanske lidere "koji po mišljenje idu u Tiranu" vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

- Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani. Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska, a sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije. To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština - Tirana - kaže Mitrović.

Predstavnici Albanaca triju opština na jugu centralne Srbije, podsetimo, pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Simbolične sume

- Naivan je onaj ko veruje da će Kancelarija koju je osnovala Priština konkretno pomoći Albancima na jugu Srbije, jer kada se pogleda koliko se novca u ovaj kraj ulaže iz budžeta Srbije, jasno je da je reč o simboličnim brojkama koje treba da stignu sa "Kosova" - kaže Mitrović.

On tu tvrdnju ilustruje podacima da je Vlada Srbije u prošloj godini samo za infrastrukturne projekte u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izdvojila dva miliona evra, što nisu jedina sredstva koja su stigla od države, dok je kao pomoć "Kosova" Albancima na jugu centralne Srbije stiglo 40.000 evra.

Inače, vlasti u Prištini su u ponedeljak osnovale Kancelariju za pružanje pomoći građanima Preševske doline, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Kako je najavljeno, Kancelarija će im se "naći pri ruci" u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije. Formiranje Kancelarije je među političkim predstavnicima Srba u ovim opštinama izazvalo revolt, jer smatraju da je to telo nastalo kao vid dodatnog pritiska na Albance da ne dozvole da Srbi postanu deo vlasti, a ne kako bi se pomoglo Albancima koji žive na ovom području.

- Svaka pomoć za ove tri opštine je dobrodošla. Otvaranje Kancelarije je politička odluka koja u našoj javnosti izaziva različite komentare i doživljava se kao provokacija predstojećim razgovorima u Briselu. Što se mene tiče, očekujem da dodatna pomoć opštinama od strane Kancelarije ispuni očekivanja albanskog stanovništva u realizaciji lokalnih projekata - rekao je Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

On dodaje da će Koordinaciono telo nastaviti da realizuje projekte iz svih oblasti važnih za boljitak građana ovih opština, kao i da Republika Srbija posebnu pažnju posvećuje pružanju pomoći tim lokalnim samoupravama, i "intenzivno prati političke i druge aktivnosti. Spremna je da u svakom trenutku adekvatno reaguje na sve izazove u interesu građana naše zemlje".

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd