fbpx
Skip to main content
Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović

PALA ODLUKA: Konačno poznato koje državno preduzeće dobija Aleksandar Antić i gde ide Slavica Đukić Dejanović

Foto: Srbija Danas/Tanjug/Sava Radovanović
Odlazeći ministar energetike i potpredsednik SPS Aleksandar Antić najverovatnije će biti novi direktor "Koridora Srbije", a njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović seli se u Skupštinu Srbije kao specijalni savetnik Ivice Dačića.

Ujedno, kako je već objavljeno, potpredsednik SPS Branko Ružić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnologije a predsednik opštine Surdulica Novica Tončev biće ministar bez portfelja.

Šef vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović ostaće direktor "Srbijagasa".

MINISTARSTVO NAJOŠTRIJE OSUDILO NAPADE NA PORODICU BORJAN! Zoran Đorđević: Vuletić treba da se stidi!

MINISTARSTVO NAJOŠTRIJE OSUDILO NAPADE NA PORODICU BORJAN! Zoran Đorđević: Vuletić treba da se stidi!

Lazanski: Odnosi Beograda i Moskve nisu nimalo narušeni

Lazanski: Odnosi Beograda i Moskve nisu nimalo narušeni

Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske

Lavrov: Rusija potpuno podržava dejtonski status Republike Srpske

Ovim su sklopljene sve kockice oko učešća SPS u vlasti, a novi ministri će sutra položiti zakletvu nakon što Ana Brnabić izloži ekspoze.

Nova Vlada Srbije biće formirana u sredu, 28. oktobra, nakon što Narodna skupština usvoji Predlog zakona o ministarstvima. Kabinet Ane Brnabić činiće 21 resor, a biće i ministara bez portfelja.

Socijalisti su, u novoj raspodeli karata, ostali bez tri ministarska mesta, pa će umesto dosadašnjih pet, imati dva - Ružića i Tončeva, kao i funkciju predsednika Skupštine koju obavlja Dačić.

U Vladi koja odbrojava poslednje dane, SPS je imao četiri jaka resora (spoljne poslove, energetiku, državnu upravu i lokalnu samupravu i zaštitu životne sredine) iz kojih su crpili uticaj, kao i poziciju ministra bez portfelja.

Nova vlada je oročena na 2022. godinu, kada se očekuju zajednički izbori na svim nivoima, što je i uticalo da bude specifična po mnogim aspektima. Vlada je i koncentraciona, jer će u nju ući sve parlamentarne stranke u Srbiji, izuzimajući dve manjinske i imaće podršku gotovo svih 250 narodnih poslanika.

Naglasak u radu stavljen je, pre svega, na borbu protiv korona virusa i posledica koje će "korona kriza" ostaviti.

Na izborima održanim 21. juna, izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" osvojila je 1.953.998 glasova, odnosno 60,65 odsto od broja birača koji su glasali. Lista "Ivica Dačić – SPS, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma" osvojila je 334.333 glasova, odnosno 10.38 odsto od broja birača koji su glasali. Lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju" osvojila je 123.393 glasova, odnosno 3.83 procenata od broja birača koji su glasali.

Pravo glasa imalo je 6.584.376 birača upisanih u birački spisak, a svoje biračko pravo na 8.433 biračka mesta ostvarilo je 3.221.908 birača (48,93 odsto).

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd