fbpx
Skip to main content
Metju Palmer

PALMER BI DA NASLEDI GODFRIJA? Amerikanac koji sprema ucenu oko KiM, želi službu u našoj državi

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Palmer je bio jedan od najzaslužnijih za odluku Izraela da početkom februara uspostavi diplomatske odnose sa tzv. Kosovom.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, koji se već 25 godina bavi Zapadnim Balkanom, uveliko lobira da bude budući ambasador Amerike u Srbiji - saznaju mediji u diplomatskim izvorima.

Aktuelni šef američke misije u Beogradu Entoni Godfri, takoreći je na polovini svog mandata, s obzirom na to da kada neki američki diplomata navrši treću godinu službe u određenoj prestonici, u Vašingtonu već pripremaju njegovog naslednika.

KAKVA JE SUDBINA KOSOVA: Palmer i Lajčak donose ucene, dostaviće nam NAJGORI DOKUMENT u istoriji Srbije

KAKVA JE SUDBINA KOSOVA: Palmer i Lajčak donose ucene, dostaviće nam NAJGORI DOKUMENT u istoriji Srbije

ŠEŠELJ UPOZORAVA NA BAJDENOV PLAN: Udariće na Srbiju u četiri koraka, nema popuštanja

ŠEŠELJ UPOZORAVA NA BAJDENOV PLAN: Udariće na Srbiju u četiri koraka, nema popuštanja

ŠTA ĆEMO SA KOSMETOM I SRPSKOM: Vučić će sve jasno reći Lajčaku u lice

ŠTA ĆEMO SA KOSMETOM I SRPSKOM: Vučić će sve jasno reći Lajčaku u lice

Ukoliko se Palmeru ne ostvari želja da svoju karijeru nastavi u Beogradu, kako prenose naši izvori, sledeća dva "pika" su mu Rumunija ili Crna Gora. Palmera je u avgustu 2019. američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, a tokom svoje službe, do 1999. godine on je u dva navrata bio na specijalnim zaduženjima u američkoj ambasadi u Beogradu. Jedno vreme svoje karijere bio je podređen tadašnjoj državnoj sekretarki SAD Medlin Olbrajt.

Metju Palmer
Foto: Srbija Danas

U Beogradu je i upoznao suprugu Danicu, a podgorički mediji svojevremeno su preneli njegovu izjavu da Danica, koja se devojački preziva Damjanović, ima korene u Crnoj Gori i da u Dobrim Vodama, kod Bara, imaju kuću.

Smeta mu rusko oružje

Srbija se, poručio je Palmer tokom posete Prištini 2019. godine, ponašala agresivno u nastojanjima da "delegitimizuje Kosovo", zbog čega je insistirao na tome da se zaustavi kampanja Beograda za povlačenje priznavanja i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

U jednom od intervjua, on je ukazao na "zabrinutost" SAD zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i zbog mogućnosti da naša država nabavi specifične ruske sisteme, što bi, kako je rekao, vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme.

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

Palmer je bio jedan od najzaslužnijih za odluku Izraela da početkom februara uspostavi diplomatske odnose sa "Kosovom", za šta je preko svojih kanala žestoko lobirao u Tel Avivu. Ovaj američki funkcioner autor je više triler romana u kojima su diplomate glavni likovi, a radnja jednog od njih - "Vuk iz Sarajeva" smeštena je u glavni grad BiH. Inače, govori srpski, grčki i japanski jezik.

Njegova poseta Beogradu trebalo bi da se upriliči u najskorije vreme i tokom nje, kako se očekuje, srpskom rukovodstvu biće preneta očekivanja nove administracije u Vašingtonu vezana za ishod dijaloga sa Prištinom, odnosno da Srbija treba da prizna Kosovo.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd