fbpx
Skip to main content
patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej o srpskim žrtvama u "Oluji": "Taj zločin je planirala HRVATSKA DRŽAVA, a crkva je ćutala, I DALJE ĆUTI!"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Patrijarh Irinej podsetio je večeras da je "Oluja" bila zločin koji je planirala hrvatska država i osudio ćutanje rimokatoličke crkve, koje je, kaže, osnažilo mnoge koji su činili zlo i "ostali neosuđeni od te božanske organizacije".

Najtragičnije je, kaže patrijarh, to što se ideje zločina, koji su se desili u prošlosti, čuju i danas, a naše je, kaže, da pamtimo, i da kao hrišćani oprostimo kada potomci bivših zločinaca budu svesni velikih žrtava i pokažu svoje izvinjenje i pokajanje. 

Irinej je, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", u Krušedolu, rekao da se na današnji dan sećamo mnogobrojnog stradalog i pobijenog srpskog naroda, koji je nevino stradao.

- Njihovo stradanje bilo je planirano od najvišeg vrha tadašnje države Hrvatske, a imalo je cilj da taj kraj potpuno očisti od prisustva srpskog naroda, naroda koji je vekovima živeo na tim prostorima, narodu koji je uveliko doprinosio u svemu u životu i istoriji hrvatskog naroda. Taj plan predstavlja plan kojim su planirani da istrebe svaki koren i svaki trag srpskog naroda na prostorima na kojima su živeli - rekao je on.

(UŽIVO) "OLUJA" - ZLOČIN KOJI JOŠ UVEK TRAJE: "Majka je bila u koloni, otac je ostao da brani selo" (FOTO)

(UŽIVO) "OLUJA" - ZLOČIN KOJI JOŠ UVEK TRAJE: "Majka je bila u koloni, otac je ostao da brani selo" (FOTO)

Stefanović povodom zločinačke akcije "Oluja": Ponosan što Srbija ima snage da traži pravdu i istinu

Stefanović povodom zločinačke akcije "Oluja": Ponosan što Srbija ima snage da traži pravdu i istinu

Vučić pozvao SVE SRBE u Krušedol: "Nikada nećemo zaboraviti UŽASNI ZLOČIN"

Vučić pozvao SVE SRBE u Krušedol: "Nikada nećemo zaboraviti UŽASNI ZLOČIN"

Stradanja u "Oluji", prema njegovim rečima, ravna su stradanjima našeg naroda za vreme Drugog svetskog rata, a ni u čemu se ne razlikuje, nažalost, i u broju zrtava, rekao je patrijarh.

- Broj stradalih u toj akciji nikada nećemo doznati,a znaju ga oni u čije ime su postradali.

Ukazao je da su u toj akciji stradali oni najnemoćniji i oni koji nisu mogli da pruže otpor, a to su bili stariji, žene i deca.

Posebno je naglasio decu, podsetivši da je Hrvatska bila jedina na čijoj teritoriji su, tokom Drugog svetskog rata, postojali dečji logori kroz koje je prošlo i stradalo 50.000 naše dece.

Akcija Oluja
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Nažalost, njihova stradanja, koja su poznata širom sveta, ostavila su nema usta onih koji su trebalo da kažu svoju reč o nevinom stradanju naroda. Dugo smo očekivali da tu reč čujemo od onih koji su bili najnadležniji da svojom rečju osude zločin koji je počinjen, a to je rimokatolička crkva. Od nje smo očekivali osude zločina, ali je ona do današnjeg dana otćutala. Njeno ćutanje je osnažilo mnoge koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije - podvukao je on.

Irinej je kazao da je reč crkve vrlo važna i značajna, i da se mnogo toga verovatno ne bi desilo da se ta reč čula.

- I danas ono što se dešava je slično onome što se desilo. I danas čujemo da su dva ugledna biskupa na Kosovu i Metohiji služili misu na ruševinama jedne srpske pravoslavne crkve. Čuli smo i reči njihove da je to njihova zemlja, da je to bila pre svake religije, da je i bila pre Hrista. Ja bih dodao i da je verovatno po njima bila i pre postojanja sveta. Ovo su sve ideje iz prošlosti koje se nažalost ostvaruju i danas - rekao je on.

"NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI OVAJ DAN" Dačić odgovorio na HRVATSKE PROVOKACIJE

"NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI OVAJ DAN" Dačić odgovorio na HRVATSKE PROVOKACIJE

"OLUJU, to najveće etničko čišćenje su ISPLANIRALI AMERIKANCI!" Čuveni britanski analitičar svim srcem uz Srbe (FOTO)

"OLUJU, to najveće etničko čišćenje su ISPLANIRALI AMERIKANCI!" Čuveni britanski analitičar svim srcem uz Srbe (FOTO)

NATO UDARA NA PATRIJARHA: Skovali LUKAV PLAN, preko ovih vladika hoće da SRUŠE SRPSKU CRKVU (FOTO/VIDEO)

NATO UDARA NA PATRIJARHA: Skovali LUKAV PLAN, preko ovih vladika hoće da SRUŠE SRPSKU CRKVU (FOTO/VIDEO)

Irinej je je najavio da će se o tom događaju Srpska pravoslavna crkva obratiti poglavaru rimokatoličke crkve u koga, kako je dodao, ima puno poverenje.

- Ovaj događaj ne sme ostati nekomentarisan - podvukao je on.

Poglavar srpske crkve istakao je da je ono što je najtragičnije za nas i naše vreme to što se ideje zločina, koji su se desili u prošlosti, čuju i danas.

- To zlo zločinačko nije umrlo, živi i danas na tragediju našeg naroda, ali ne samo na našu tragediju, već celog hrišćanstv - upozorio je on.

Irinej je kazao da ono što možemo jeste da se molimo da se ovakva zla i zločini ne dese nigde u svetu, i da treba da učimo da kao hrišćani oprostimo, ali onda kada potomci bivših zločinaca budu svesni velikih žrtava i pokažu svoje izvinjenje i pokajanje.

- To očekujemo mi i crkva hrišćanska, a očekujemo i od naše braće po Hristu i Jevanđelju da osude i da ne ostane nekažnjen osudom - poručio je on.

Patrijarh je rekao da razume patnju onih koji su sve šsto su imali stavili na prikolicu i pošli u neizvesnost, ne znajući ni kuda idu ni šta ih očekuje, što je, podvukao je, strašna tragadija našeg vremena.

- Sećamo se ovog dana i ne smemo nikada i nipošto da ga zaboravimo. Moramo reći našoj deci šta se desilo, da zapamte i da prenesu generacijama koje dolaze posle nas i posle njih, jer ovo zlo ne sme da se zaboravi - rekao je Irinej.

Oluja infografika
Foto: Srbija Danas

Dodao je da zna da nije čitav narod takav, te da zna puno čestitih i poštenih ljudi koji su osudili i osuđuju sve što se desilo u Hrvatskoj, ali njihov glas, primetio je, nažalost ili ne sme ili ne može da se čuje.

- Molimo se za sve nevino postradale, oni su naši novomučenici, ovenčani vencem mučeništva. Postradali su časno i pošteno. Neka ih Gospod primi gde su preci naši, sa molbom da se ovakav zločin nikada više i nigde ne desi. Večna im slava - rekao je poglavar SPC.

Da li će Hrvatska ikada biti kažnjena za svoje zločine?

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Kiša jakog intenziteta
16 Beograd