Utorak 19. mar 2024.
IRINEJ

Patrijarh o položaju Crkve i Srba u CG: Gore je nego u doba HRVATSKOG FAŠIZMA

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Irinej bez dlake na jeziku

Patrijarh srpski Irinej ocenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori lošiji nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske. 

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je kazao da je tako nešto nezamilsivo u 21. veku.

- Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju - kazao je patrijarh za crnogorski dnevni list "Dan".

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti, jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina, i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dođe, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati celi svet. Crkva i vernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje - istakao je patrijarh Irinej.

IRINEJ
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On je nezadovoljan i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

- Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo - kazao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je kazao da ga podseća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

Vučić o vojnom opremanju Albanaca na Kosovu: Ostavite, ljudi, rat za sobom!

- Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina ''podeli, pa vladaj'' pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi", poručio je patrijarh.

Komentarišući slanja crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu Kosovo, patrijarh smatra da je to nonsens.

VRAĆA SE DOSTOJANSTVO RATNIM IZBEGLICAMA: Dačić podelio ključeve 40 stanova našim sunarodnicima

- I to je jedan nonsens Hamer vremena! Nažalost. Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumeju. Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu - zaključio je Irinej u intervjuu za Dan.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd