fbpx
Skip to main content
Porfirije

Kako teče procedura ustoličenja novog patrijarha? Porfirije danas zvanično stupa na dužnost poglavara SPC

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija biće održano danas.

Na svečanoj svetoj arhijerejskoj liturgiji patrijarh se ustoličava na način koji propisuje Sveti arhijerejski sabor, a posle tog čina novoizabrani patrijarh stupa u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine Srpske pravoslavne crkve (SPC).

ČESTITKA PREMIJERKE BRNABIĆ: Verujem da ćete voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva

ČESTITKA PREMIJERKE BRNABIĆ: Verujem da ćete voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva

ISTORIJSKI SNIMAK: Pogledajte trenutak kada je Porfirije postao novi srpski patrijarh (VIDEO)

ISTORIJSKI SNIMAK: Pogledajte trenutak kada je Porfirije postao novi srpski patrijarh (VIDEO)

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Patrijarh Porfirije svoj boravak nastavlja u Patrijaršiji, a evo šta se dešava noć uoči ustoličenja (FOTO)

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Patrijarh Porfirije svoj boravak nastavlja u Patrijaršiji, a evo šta se dešava noć uoči ustoličenja (FOTO)

Na svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja će biti održana danas u Sabornoj crkvi u Beogradu, u tron Svetog Save biće uveden 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve, arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije, doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Ustoličenje počinje svetom arhijerejskom liturgijom, na kraju koje se kao simboli patrijararške vlasti novom patrijarhu uručuju insignije - panagija srpskih svetitelja, žezlo i bela pana.

Tokom uvođenja novog patrijarha u Svetosavski tron prisutni u hramu tri puta uzviknu "dostojan" (aksios), a potom novi poglavar SPC održi besjedu.

Panagiju srpskih svetitelja koju je kralj Aleksandar Karađorđević uručio 1920. godine prvom patrijarhu obnovljene Pećke patrijaršije Dimitriju nosili su i svi prethodni patrijarsi SPC.

Novom prvojerarhu SPC se uručuje žezlo koje je prvi poneo patrijarh Maksim, čije mošti počivaju u Pećkoj patrijaršiji.

Bela pana s krstom je simbol čistote i uzvišenosti služenja i svedočanstvo da je patrijarh naslednik onih koji su svojom mučeničkom krvlju udelili tron arhiepiskopa pećkih.

Posle izbora patrijarh šalje svim autokefalnim pravoslavnim crkvama "mirno pismo" da je ustoličen, a svi crkveni poglavari mu odgovaraju pisanim putem i to se može smatrati aktom priznanja u pravoslavnom svetu.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve patrijarh ima posebna prava časti, sveštenodejstva, reprezentacije i uprave.

Patrijarh je predsednik Svetog arhijerejskog sabora, Svetog arhijerejskog sinoda, Patrijaršijskog savjeta i Patrijaršijskog upravnog odbora.

Po pravu sveštenodejstva patrijarh osvećuje sveto miro, hirotoniše nove vladike uz sasluženje još najmanje dvojice episkopa.

Po pravu reprezentacije patrijarh predstavlja Srpsku pravoslavnu crkvu pred ostalim autokefalnim pravoslavnim crkvama, državom, ali i stranim zemljama.

Patrijarh ima i pravo uprave, a to znači održava jedinstvo u jerarhiji SPC, postavlja dekretom službenike, upravlja misijskim područjima u inostranstvu.

Patrijarh sve dokumente SPC potpisuje zelenim mastilom.

Svečani zvanični čin ustoličenja se vrši u manastiru Pećke patrijaršije, ali to nije vezano za neki rok, nego se taj rok naknadno određuje u skladu sa odlukom samog patrijarha, a i u dogovoru sa Sinodom SPC.

Patrijarh srpski Porfirije izabran je juče, 18.02.2021. godine žrebom između trojice episkopa koji su dobili natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora na zasedanju izbornog Sabora.

Biografija 

Porfirije je rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani,a po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-­1990.). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004.).

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

Na inicijativu episkopa Porfirija u manastiru Kovilj formirane su četiri terapijske zajednice za lečenje od bolesti zavisnosti, pod nazivom "Zemlja živih". Od osnivanja prve zajednice 2005., do početka 2021. godine, kroz ova jedinstvena lečilišta u kojima su znanja i veštine medicinskih nauka isprepletane sa vekovnim pravoslavnim duhovnim iskustvom, prošlo je gotovo 4.000 štićenika.

U svojstvu predstavnika tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Srbiji, episkop Porfirije je najpre bio član (2005-2008), a zatim i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (2008-2014).

Bio je prvi arhijerej Srpske Pravoslavne Crkve kome je povereno staranje nad organizacijom verskog života u Vojsci Srbije (2010 - 2011.).

Počev od 2002. godine, vladika Porfirije je predsednik Upravnog odbora Srpskog privrednog društva "Privrednik" u Novom Sadu, gde se posebno angažovao u prikupljanju sredstava za stipendiranje darovitih srpskih đaka i studenata.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd