Skip to main content
patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej se ipak ne seli na Kosovo

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Poglavar SPC naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati

Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, kako kaže, neće se preseliti na Kosovo.

- Patrijarh se ne može preseliti u Peć jer je Beograd ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo - rekao je patrijarh.

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati.

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine. 

Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. 

Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljat najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu. 

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrebom", tačnije, nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

- Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno - rekao je partijarh Irinej.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Nebojša Berak's picture

Nebojša Berak

Ovo je tako sramno i pokazuje beskrajnu razliku izmedju Irineja i Pavla. Bruka. Njemu je bitniji materijalni status i blagodeti Beograda nego duhovnost i da bude prvi pastir i obnovitelj duhovnosti, vere i rodoljublja kod Srba. Zbog ovakvih nikada vise necu krociti u crkvu. Sram ga bilo. On i Sveti sinod su se morali preseliti u Pecku patrijarsiju i da povedu mirni mars 7 dana 500.000 Srba da obno

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd