fbpx
Skip to main content
Petar Božović

PETAR BOŽOVIĆ: Bitka je dobijena, ali za rat ne znam šta će biti

Foto: Printscreen Youtube / in4snet
Što se tiče drage Kinoteke, sve je u redu zahvaljujući ljudima kao što je bio gospodin Zelenović i zaista sada prelazi u prave ruke, kod Jugoslava Pantelića, i vidim da tu ima razumne politike po stručnosti i znanju, kaže istaknuti glumac

Naš teatar je toliko bledunjav da mu uopšte ne treba nikakav pritisak. Davno je postao benigan, a svi govore o nekakvoj angažovanosti i osavremenjivanju pozorišta, kaže za Ekspres Petar Božović. 

Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen Zlatni pečat

Uručena nagrada Zadužbine Branka Ćopića

Petar Božović
Foto: Printscreen Youtube / in4snet

Ozario se kada je čuo da u njegovom omiljenom kafiću u neposrednoj blizini Ateljea 212 služe šljivovicu. Jedino nju priznaje za rakiju.

– Dajte odmah. Gde god da sednem nude samo kajsiju i dunju, niko šljivu da iznese. Nema rakije u Srbiji bez šljivovice. Pitam se ko li i kako proizvodi te silne dunje i kajsije – požalio nam se bard srpskog glumišta s kojim smo nazdravili u čast priznanja koje mu je u Jugoslovenskoj kinoteci uručeno veče pre našeg zakazanog razgovora – Zlatni pečat za doprinos domaćoj kinematografiji. Uloge u trilogiji Živka Nikolića, “Čudo neviđeno”, “Lepota poroka” i “U ime naroda”, glavna rola u ostvarenju “Tajna Nikole Tesle” Krste Papića, kao i uloge u filmovima “Leptirica”, “Lepa sela lepo gore”, “Crni bombarder”, “Braća po materi”, “Nož” biseri su iz bogate i pet decenija duge karijere Petra Božovića koji, kako kaže, ne voli da gleda svoje filmove ni da se osvrće za onim što je uradio na filmskom platnu.

– Nemam neki pogled na svoj doprinos zato što se još uvek ne osvrćem i ne sabiram nekakve rezultate, nadam se da i neću to činiti za života. To je nagrada od meni najdražih kulturnih institucija koje imamo i koje su se sačuvale uprkos svim nasrtajima na njihovu egzistenciju od posle rata kada su od filmskog materijala pravili gumarabiku za čizme za radnike, pa do borbe za zgradu Kinoteke koju su svim silama hteli da otmu ovi što prave potrošačke centre i nemaju gde nego baš na istorijskim mestima, a ova zgrada je znamenita po tome što je bila opština Beograd i zato ju je trebalo po svaku cenu sačuvati i ne dozvoliti da se u njoj prodaju patike.

Petar Božović
Foto: Printscreen Youtube / in4snet

- Sve u svemu, bitka je dobijena, ali za rat ne znam kako će i šta će biti. Što se tiče drage Kinoteke, sve je u redu zahvaljujući ljudima kao što je bio gospodin Zelenović i zaista sada prelazi u prave ruke, kod Jugoslava Pantelića, i vidim da tu ima razumne politike po stručnosti i znanju, a ne po partijskoj pripadnosti na koju smo se, nažalost, navikli, pa nam je postalo skoro svejedno.

Opširnije čitajte u novom Ekspresu koji je na kioscima od petka, 9. juna...

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd