fbpx
Skip to main content
flaša sa vodom

PIJETE VODU IZ PLASTIČNE FLAŠE? Možda niste znali, ali ovo vas UBIJA!

Foto: Profimedia
Plastične flaše većina nas koristi iznova i iznova, ne shvatajući kakav uticaj to može imati na naše zdravlje jer je pojedina ambalaža namenjena isključivo za jednokratnu upotrebu.

Kako biste znali koju plastiku možete da koristite više puta bez narušavanja zdravstvenog stanja, a koju morate odmah da bacite, uvek proverite dno flaše ili etiketu na kojoj se nalazi znak u vidu trougla sa brojem u sredini i oznakom.

DODATNI IZVORI ZARADE: 200 eura mesečno preko poslića u kojima možete i uživati

Plastika koju treba da bacite posle upotrebe

Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (br. 1 u trouglu). Važno je da znate da su one namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu.

Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona. Takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.

PRIČA KOJA VRAĆA VERU U LJUDE: Jeste l' čuli, ljudi. Verujte bez šale, otvara se škola za malinare male! (FOTO)

Bezbedna plastika

Prepoznaćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bele je boje, kako prenosi portal Haber.ba.

ZAŠTO TRUDNICE IMAJU NAJVEĆE PLATE U SRBIJI: Otkrivena masovna prevara poslodavaca!

Izbegavajte ovu plastiku u potpunosti

To je plastika s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu – 3, 6 i 7.

PVC ispušta dve opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša.

CELA ZAPADNA SRBIJA SADI OVO VOĆE: Donosi HILJADE EVRA, a sadnica je VRLO JEFTINA! (FOTO)

PS ispušta u vodu kancerogenu materiju – STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kafu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane.

PC (ili bez oznake – br. 7) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda jer otpušta opasnu hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Grmljavina
12 Beograd