fbpx
Skip to main content
Kongres

Pismo kongresmena zbog KiM: Podržite Srbiju, njena inicijativa pokazuje da je REŠENJE SPORA NA VIDIKU

Foto: Profimedia
Osam američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Majkla Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije.

Kako su naveli, reč je o zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem za odnose sa tzv. Kosovom.

Kongresmeni su u pismu Pompeu naveli da bi takva diplomatska prekretnica ne samo dala mogućnost postizanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, već bi još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti.

ISPLIVALA VELIKA TAJNA: Ratko Mladić posle 16 godina otkrio GDE SE KRIO i ko ga je izdao?!

- Inicijativa Srbije za pomirenje sa Kosovom ne samo da ukazuje na to da je rešenje ovog spora na vidiku, već nudi jedinstvenu priliku da se raščisti put nesmetanoj integraciji celog regiona Balkana u Zapadno društvo - navode kongresmeni u pismu Pompeu.

Apeluju na američkog državnog sekretara da nastavi da pruža podršku tim zalaganjima, koja su, kako smatraju, od presudnog značaja za budući mir i bezbednost čitavog regiona Balkana.

Ruski ekspert za bezbednost OTKRIO: Tzv. vojska Kosova Srbiji NE MOŽE NIŠTA, Rusi su uz nas

- Srbija i Sjedinjene Države dele stratešku viziju celovite, slobodne Evrope, u kojoj vlada mir. Da bi se Zapadni Balkan inkorporirao u ovaj okvir, potrebno je posvetiti se sporu između Srbije i Kosova na način koji je i odgovran i realan - navode oni.

Situacija na terenu pokazala je, navode, da jednostrani pristupi ili mogu da prouzrokuju dodatne eskalacije ili da dovedu do zamrznutog konflikta.

Majk Pompeo
Majk Pompeo
Foto: Profimedia

- Stoga bi Sjedinjene Države i zapadni partneri trebalo da podstaknu i pomognu kompromis između Beograda i Prištine, koji će povećati regionalnu stabilnost i umanjiti mogućnost i za domaće štetne manipulacija i za spoljne maligne uticaje - navodi se u pismu.

Kongresmeni pozdravljaju nedavnu izjavu savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona u kojoj kaže da "nećemo stajati na putu, i ne mislim da bi iko u Evropi stao na put ukoliko bi dve strane u sporu postigle uzajamno zadovoljavajući dogovor".

Ističu da svaki pristup tom pitanju mora poštovati legitimne interese obeju vlada i građana te da će takav pristup, zasnovan na tome da obe strane budu zaslužne za postizanje kompromisa, ne samo biti korak ka trajnom rešenju spora, već da može poslužiti kao pozitivan primer koji može da obeshrabri i spreči druge potencijalne jednostrane pristupe širom regiona.

ŠOKANTAN PLAN ALBANACA! Priština povlači PET UŽASNIH POTEZA na Kosovu koji će označiti početak TEŠKIH SUKOBA!?

Američki kongresmeni navode i da je u nacionalnom interesu SAD da obezbede da pregovori između Beograda i Prištine uspeju i dodaju da je stoga imperativ za SAD da proaktivno posreduju kompromisima na obema stranama, kako bi mogao da se postigne sveobuhvatni dogovor u okviru briselskog procesa.

Pismo su 31. oktobra potpisali kongresmen Teksasa Ted Po, kongresmen Mizurija Emanuel Kliver, kongresmen Ohaja Stiv Stajvers i Stiv Šabot, Pensilvanje Skot Peri i Brajan Ficpatrik, Kalifornije Dejna Rorabaher i Južne Karoline Dzo Vilson.

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
18 Beograd