fbpx
Skip to main content
Ponos namenske industrije

PREDSTAVLJAMO VAM CZ 99: On je ponos domaće namenske industrije i ZA NJEGA ZNA CEO SVET! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
2019. godina ujedno znači i trideset godina od predstavljanja i premijere pištolja domaće radinosti CZ 99 na izložbi u Las Vegasu.

Ako bi se svi dometi nekadašnje jugoslovenske radinosti namenske industrije osamdesetih godina mogli ukomponovati u jedno oružje to bi svakako bio pištolj  Zastava CZ 99.

CZ 99, konstruisan od strane Božidara Blagojevića - Žide, zamenio je standardan pištolj M57, inače kopiju sovjetskog Tokareva TT-33 - popularnog Tetejca, koji je bio u službi tadašnje vojske i policije. 

Smatra se kako je Zastavinom oružaru Božidaru Blagojeviću uzor za konstruisanje CZ 99 bio pištolj švajcarske proizvodnje SIG P226. CZ predstavlja akronim od reči Crvena Zastava, što je ujedno i ime kragujevačkog giganta namenske industrije koji je proizveo ovaj pištolj. 

Neizostavni deo arsenala srpskih oružanih snaga: Za mitraljez iz Kragujevca zna ceo svet (VIDEO)

Pištolj se proizvodi u kalibru 9mm Parabellum i u Smith & Weson kalibru,  koji je bio namenjen inostranom američkom tržištu. Interesantno je kako postoje dve kopije kragujevačkog pištolja: Prva je izraelska kopija pod nazivom Golan, dok je druga, južnoafrička kopija TZ-99. 

Još jedna zanimljovst u vezi sa potražnjom ovog pištolja jeste i činjenica kako se policija iz čak pedeset gradova u Sjedinjenim Američkim Državama interesovalo za nabavku ovog pištolja.

Na žalost, dezintegracija Jugoslavije, rat i sankcije su onemogućile bilo kakvu mogućnost prodaje domaćeg pištolja za potrebe američke države. 

Uprkos sankcijama, koje su u velikom meri omele izvoz i ekspanziju svetskog tržišta, može se reći kako uspeh nije bio onemogućen već samo odložen na neko vreme. Naime. CZ 99 je veoma popularan kod civila u SAD. Američki ljubitelji vatrenog oružja su se pored velike ponude pištolja opredelili za kragujevčanina iz Zastave. 

Pored toga, 2008. godine iračke vlasti su poručile 18 000 komada oružja za potrebe svojih državno bezbednosnih snaga.  Ovaj pištolj je u službi policijskih i vojnih snaga Srbije, ali i Crne Gore, Makedonije, Iraka, Južnoafričke Republike, Jordana, Izraela, liberije, i kao što smo pomenuli, nalazi se u posedu mnogih civila u Americi. 

NEVEROVATNIH MILION METAKA PO MINUTU: Predstavljamo najbrži mitraljez na svetu (VIDEO)

Iako proizveden pre trideset godina, ovaj pištolj je po svojim karakteristikama i dan danas veoma aktuelan, a ako na to dodamo činjenicu da CZ 99 može biti univerzalna platforma za dalja usavršavanja onda je ovo i dalje autentičan odgovor kragujevačke fabrike za 21. vek. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd