Skip to main content
 • Read more aleksandar-vulin Info

  Vulin poručio Hrvatima: Došao ja u Jasenovac ili ne, ostaće istina o genocidu nad Srbima

 • Read more Policija Hronika

  POLICIJSKA POTERA u Beogradu: Nožem izbo majku bebe pljačkajući kladionicu

 • Read more Maja Berović VIP

  ČEKAJ, DA LI JE OVO ONA?! Maja Berović promenila lični opis, POTPUNA PROMENA! (FOTO)

 • Read more FSB Svet

  Sprečen teroristički napad u Rusiji: Islamista pružio oružani otpor, FSB ga likvidirao

 • Read more Mitar Mrkela i Zvezdan Terzić Fudbal

  TERZIĆ KATEGORIČAN: Niko NIJE na prodaju! (FOTO)

 • Read more Luka Radulović Hronika

  SAHRANJEN LUKA RADULOVIĆ, VOZAČ BENTLIJA I NARKO-DILER: 1.000 ljudi ga ispratilo na večni počinak

 • Read more Nataša Bekvalac VIP

  BOL JE TRENUTNA, SRAMOTA JE TRAJNA...Uznemirena je Natašina starija sestra, njene reči gađaju PRAVO U SRCE!

Davalc krvi

Počelo prilagođavanje Zakonu o transfuzijskoj medicini: Davalaštvo krvi od sada strogo kontrolisano

Foto: Profimedia
Nova pravila

Zakon o transfuzijskoj medicini, čija puna primena počinje od 1. januara 2019. godine, dok se ove godine ustrojava, prilično centralizuje celu oblat transfuzije i davalaštva, ali nadležni tvrde da ne postoji bojazan da bolnice u unutrašnjosti Srbije ostanu bez krvi.

Naime, potpredsednik Crvenog krsta Srbije dr Milutin Mihailović objašnjava da novi zakon definiše dva nivoa transfuzije. Prvi su ovlašćene službe za transfuziju koje će se baviti uzimanjem i obradom krvi i to će biti zavodi u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, te Institut za transfuziju u Beogradu.

bolnica
Bolnica
Foto: Profimedia

Drugi nivo su opšte bolnice koje će postati banke krvi za lečenje pacijenata.

- Ovlašćene službe za uzimanje i obradu krvi dobiće najsavremeniju opremu i PSR sistem za testiranje krvi- jednostavno reč je o opremi koju je moguće obezbediti za četiri najveća centra, a ne za 47 pojedinačnih bolničkih službi za transfuziju koje prosečno imaju 4.000 jedinica krvi, jer ovde govorimo o obradi i kontroli 250.000 jedinica koliko Srbija ima – kaže dr Mihailović.

Zakon, kako kaže, predviđa da do 1. oktobra svaka bolnica Ministarstvu zdravlja i Institutu za transfuziju u Beogradu dostavi svoje godišnje potrebe u krvnim derivatima, a na osnovu čega će se praviti plan rasporeda .

PSR testiranje će se raditi isključivo u Institutu i to, kako kaže, obezbeđuje da u svaki grad stigne potrebna količina najbezbednije moguće krvi.

- Ovo nije izmišljen model, transfuzija na ovaj način, sem razvijenog sveta, funkcioniše i u zemljama okruženja kao što su Slovenija, Hrvatska, makedonija, pa čak i Republika Srpska. Apsolutno bezbedne krvi nema, a to svedoči i nedavni „fenomen prozora“ i prenos HIV-a putem transfuzije u Vojvodini. Ovaj model, međutim, te rizike smanjuje na najmanju moguću meru - objašnjava sagovornik.

bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Davalaštvo krvi, kako dodaje, takođe će od sada biti kontrolisano i moguće samo u organizovanim akcijama u saradnji sa Crvenim krstom, po striktno utvrđenm kalendaru. To u praksi znači da davaoci pojedinci više neće sami dolaziti u bolnice, niti će biti akcija prikupljanja krvi u firmama i ustanovama, već će ovlašćene službe iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, svaka na svojoj regionalnoj teritoriji, sprovoditi te kampanje prethodno obaveštavajući davaoce kada se i gde akcija održava.

- Svuda u svetu davalaštvo funkcioniše na osnovu planskog prikupljanja. Kod nas, u Vojvodini na primer, imamo višak, a na jugu Srbije manjak davalaca. Na ovaj način formiramo grupu sigurnih davalaca. Centralizuje se samo prijem, ali ne i distribucija krvi do svih bolnica u Srbiji – zaključuje potpredsednik Crvenog krsta.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd