fbpx
Skip to main content
Manastir Gračanica

Počinje NOVI POGROM Srba sa Kosova: Albanci proteruju srpske monahe, ove svetinje prve na UDARU

Foto: Profimedia
Na Kosmetu Albanci ruše srpske svetinje, ruše srpska groblja, najavljuju formiranje vojske i prete da će jedan garnizon uputiti na sever i tu nije kraj!

Premijer i predsednik takozvane države Kosovo, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, ne prestaju da atakuju na srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini! Kosovske institucije proteruju sveštenike SPC.

U odeljenju za migracije pri policiji u Prištini monahu M.Š. iz Eparhije raško-prizrenske poručeno je da će sva sveštena lica koja nemaju tzv. kosovska dokumenta ili poseduju srpska dokumenta tzv. koordinacione uprave biti uskoro deportovana sa Kosova i Metohije.

Hodžaj PROVOCIRA i uslovljava Srbiju: Ako Vučić ne priznaje Kosovo, nemamo o čemu da razgovaramo

- Monah M.Š. pre nekoliko dana došao je, na poziv MUP Kosova, na fotografisanje u policiju u Prištinu pošto mu je rečeno da mu je odobrena treća po redu boravišna dozvola. Po ranijem dogovoru trebalo je da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem pet godina, ali kada je došao, posle nekoliko sati čekanja, pojavila su se dva policajca i odvela ga iza zgrade do kola. Tamo mu je saopšteno da mu je zahtev odbijen i to pre mesec dana, kao i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju - saopštila je kancelarija Eparhije raško-prizrenske, na čijem je čelu vladika Teodosije, a koja j ehitno o svemu obavestila i OEBS.

Trka za povlačenje priznanja Kosova: Evo zašto su važni Sao Tome i Prinsipe, Lesoto i Unija Komora

Kada je monah pokušao da mirno objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, policajci su mu saopštili da je u međuvremenu tzv. MUP Kosova propisao da se sa imigracionim srpskim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka. Sutradan je M.Š. dobio i pismeno rešenje da je njegov zahtev odbijen i dat mu je novi rok od osam dana na žalbu, uz obećanje da do njenog rešenja neće biti deportovan sa tzv. Kosova.

Visoki Dečani
Visoki Dečani
Foto: Profimedia

- Posebno zabrinjavajuće je da je monahu M.Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprava za KiM da će biti deportovana ukoliko ne poseduju redovna dokumeta Srbije. Sa druge strane, MUP Srbije ih ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine. Treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo dokumenta i pasoše koordinacione uprave. Ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji već godinama žive na KiM krajnje je diskriminatoran i neposredno podstiče na iseljavanje našeg stanovništva - saopštila je Eparhija. 

Ovo je inače sedma promena do sada koju privremene kosovske institucije uvode otkad su obećale da će barem za crkvena lica, u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5, po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovsko-metohijskim manastirima.

Smejurija u Prištini: Propao marš za ujedinjenje Albanaca s juga Srbije sa lažnom državom Kosovom (VIDEO)

Ugroženi monasi iz ovih srpskih svetinja

- Manastir Visoki Dečani

- Manastir Gračanica

- Pećka Patrijaršija

- Manastir Svetih Arhangela

- Draganac

- Banjska

- Sokolica

- Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana

- Devič

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
27 Beograd