Skip to main content
Podela resora

PODELJENA MINISTARSTVA: Darija Kisić dobija drugi resor, u vladu ulazi i Gordana Čomić, mnogo novih lica i jedan obrt

Foto: SD/ilustracija
Nova vlada polako dobija svoje obrise - imaće 21 ministarstvo, od čega tri nova

Nova vlada polako dobija svoje obrise - imaće 21 ministarstvo, od čega tri nova, a kako se saznaje, dugogodišnja poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, koja je na izbore izašla na listi UDS, najizvesniji je kandidat za ministarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog. Čomićeva u Nemanjinu 11 ulazi kao nestranačka ličnost.

DODIK: Neće valjda Srbi glasati za Bajdena koji je običan srbomrzac, podrška Trampu

DODIK: Neće valjda Srbi glasati za Bajdena koji je običan srbomrzac, podrška Trampu

ZAVRŠEN FORUM ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE ZA SARADNJU+! Učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (FOTO)

ZAVRŠEN FORUM ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE ZA SARADNJU+! Učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (FOTO)

VUČIĆ NA SASTANKU SA RAMOM I ZAEVOM: Narednog petka kroji se sudbina Balkana!

VUČIĆ NA SASTANKU SA RAMOM I ZAEVOM: Narednog petka kroji se sudbina Balkana!

Novo lice u kabinetu mandatarke Ane Brnabić biće i doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja će, po svemu sudeći, voditi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, dok će Milan Krkobabić, lider PUPS, doći na čelo novoformiranog ministarstva za selo.

Još se vaga

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru juče ujutru uputila grupa od 167 poslanika, nova vlada će imati 21 ministarstvo. Formiraće se ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog i ministarstvo za brigu o selu.

- U vladi će sigurno biti Siniša Mali, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, i to na pozicijama koje su obavljali i do sada. Gotovo je izvesno da će na čelo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doći Tatjana Matić, dosadašnja državna sekretarka tog resora. Resor prosvete bi mogao da preuzme Branko Ružić iz SPS, dok bi Ministarstvo privrede u narednom periodu mogla da vodi Anđelka Atanasković, direktorka trsteničke "Prve petoletke - namenska“, koju je predsednik Vučić nedavno opisao kao "ženu-zmaja" - kaže izvor.

OVO JE SPISAK MINISTARSTAVA

1. Ministarstvo finansija

2. Ministarstvo privrede

3. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

4. Ministarstvo zaštite životne sredine

5. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

6. Ministarstvo rudarstva i energetike

7. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

8. Ministarstvo pravde

9. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

10. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

11. Ministarstvo unutrašnjih poslova

12. Ministarstvo odbrane

13. Ministarstvo spoljnih poslova

14. Ministarstvo za evropske integracije

15. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

16. Ministarstvo zdravlja

17. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

18. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji

19. Ministarstvo omladine i sporta

20. Ministarstvo kulture i informisanja

21. Ministarstvo za brigu o selu

Iako je za aktuelnu ministarku građevine i saobraćaja Zoranu Mihajlović u novoj vladi bio planiran sektor energetike, ona ipak, kako se saznaje, nije sasvim isključena iz igre za Ministarstvo građevine.

- Mihajlovićeva nije sasvim ispala iz igre za sektor građevine. Jednostavno, još uvek je sve neizvesno. Ukoliko, na kraju, ona ipak ode u Ministarstvo rudarstva i energetike, kao potencijalni kandidat za ministra građevine pominje se Marko Blagojević - kaže izvor.

Kako su ranije mediji pisali, u Nemanjinu 11, po svemu sudeći, ulaze i Maja Gojković kao ministarka kulture, a vrlo verovatno i Marija Obradović i Irena Vujović. Ministri Nebojša Stefanović, koji je dosad vodio MUP, i Aleksandar Vulin, koji je bio na čelu Ministarstva odbrane, rotiraće resore.

MUAMER ZUKORLIĆ: Funkcija simbolička, ali ima težinu

Muamer Zukorlić, potpredsednik parlamenta i predsednik Stranke pravde i pomirenja, poručio je da je njegova funkcija u novom sazivu "simbolička", ali da ima svoju težinu i da je vidi kao šansu da doprinese kvalitetu rada Skupštine.

- Ova funkcija je simbolička u pogledu cilja, ali svaka funkcija je važna, a njena stvarna važnost zavisiće pre svega od toga ko je i kako obavlja. Mislim da ona poprima jednu novu dimenziju upravo iz tog razloga - naveo je Zukorlić .

Danas Skupština, sutra Predsedništvo

- Pitanje je i šta će još socijalisti dobiti u ovoj preraspodeli, da li će Aleksandar Antić biti ministar ili možda direktor EPS - dodaje izvor. I dok se konačni spisak novih ministara finišira, poslanici će se danas okupiti u 10 časova kako bi raspravljali o pomenutom predlogu zakona. Pre sednice, Ivica Dačić, predsednik Skupštine, zakazao je za devet časova kolegijum parlamenta. Kolegijum Skupštine čine predsednik i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih grupa.

Dan kasnije, u nedelju, Srpska napredna stranka održaće sednicu Predsedništva, nakon čega će i saopštiti konačan sastav nove vlade.

PODELJENI ODBORI U SKUPŠTINI: Pajkić i Popovićeva u Odboru za ustavna pitanja

U okviru konstituisanja parlamenta, nakon izbora Ivice Dačića za predsednika Skupštine formirano je i 18 skupštinskih odbora. Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, i u ovom sazivu će voditi skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, dok je za predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabran poslanik SNS Vladimir Đukanović. Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević vodiće ubuduće Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a pored nje u odboru su i Milenko Jovanov, Lav Grigorije Pajkić, Milena Popović... U odboru za odbranu i unutrašnje poslove su poslanici SNS Aleksandar Marković, Zoran Dragišić, socijalista Dušan Bajatović.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd