fbpx
Skip to main content
Podela resora

PODELJENA MINISTARSTVA: Darija Kisić dobija drugi resor, u vladu ulazi i Gordana Čomić, mnogo novih lica i jedan obrt

Foto: SD/ilustracija
Nova vlada polako dobija svoje obrise - imaće 21 ministarstvo, od čega tri nova

Nova vlada polako dobija svoje obrise - imaće 21 ministarstvo, od čega tri nova, a kako se saznaje, dugogodišnja poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, koja je na izbore izašla na listi UDS, najizvesniji je kandidat za ministarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog. Čomićeva u Nemanjinu 11 ulazi kao nestranačka ličnost.

DODIK: Neće valjda Srbi glasati za Bajdena koji je običan srbomrzac, podrška Trampu

DODIK: Neće valjda Srbi glasati za Bajdena koji je običan srbomrzac, podrška Trampu

ZAVRŠEN FORUM ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE ZA SARADNJU+! Učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (FOTO)

ZAVRŠEN FORUM ŠANGAJSKE ORGANIZACIJE ZA SARADNJU+! Učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (FOTO)

VUČIĆ NA SASTANKU SA RAMOM I ZAEVOM: Narednog petka kroji se sudbina Balkana!

VUČIĆ NA SASTANKU SA RAMOM I ZAEVOM: Narednog petka kroji se sudbina Balkana!

Novo lice u kabinetu mandatarke Ane Brnabić biće i doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja će, po svemu sudeći, voditi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, dok će Milan Krkobabić, lider PUPS, doći na čelo novoformiranog ministarstva za selo.

Još se vaga

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru juče ujutru uputila grupa od 167 poslanika, nova vlada će imati 21 ministarstvo. Formiraće se ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog i ministarstvo za brigu o selu.

- U vladi će sigurno biti Siniša Mali, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, i to na pozicijama koje su obavljali i do sada. Gotovo je izvesno da će na čelo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doći Tatjana Matić, dosadašnja državna sekretarka tog resora. Resor prosvete bi mogao da preuzme Branko Ružić iz SPS, dok bi Ministarstvo privrede u narednom periodu mogla da vodi Anđelka Atanasković, direktorka trsteničke "Prve petoletke - namenska“, koju je predsednik Vučić nedavno opisao kao "ženu-zmaja" - kaže izvor.

OVO JE SPISAK MINISTARSTAVA

1. Ministarstvo finansija

2. Ministarstvo privrede

3. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

4. Ministarstvo zaštite životne sredine

5. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

6. Ministarstvo rudarstva i energetike

7. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

8. Ministarstvo pravde

9. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

10. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

11. Ministarstvo unutrašnjih poslova

12. Ministarstvo odbrane

13. Ministarstvo spoljnih poslova

14. Ministarstvo za evropske integracije

15. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

16. Ministarstvo zdravlja

17. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

18. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji

19. Ministarstvo omladine i sporta

20. Ministarstvo kulture i informisanja

21. Ministarstvo za brigu o selu

Iako je za aktuelnu ministarku građevine i saobraćaja Zoranu Mihajlović u novoj vladi bio planiran sektor energetike, ona ipak, kako se saznaje, nije sasvim isključena iz igre za Ministarstvo građevine.

- Mihajlovićeva nije sasvim ispala iz igre za sektor građevine. Jednostavno, još uvek je sve neizvesno. Ukoliko, na kraju, ona ipak ode u Ministarstvo rudarstva i energetike, kao potencijalni kandidat za ministra građevine pominje se Marko Blagojević - kaže izvor.

Kako su ranije mediji pisali, u Nemanjinu 11, po svemu sudeći, ulaze i Maja Gojković kao ministarka kulture, a vrlo verovatno i Marija Obradović i Irena Vujović. Ministri Nebojša Stefanović, koji je dosad vodio MUP, i Aleksandar Vulin, koji je bio na čelu Ministarstva odbrane, rotiraće resore.

MUAMER ZUKORLIĆ: Funkcija simbolička, ali ima težinu

Muamer Zukorlić, potpredsednik parlamenta i predsednik Stranke pravde i pomirenja, poručio je da je njegova funkcija u novom sazivu "simbolička", ali da ima svoju težinu i da je vidi kao šansu da doprinese kvalitetu rada Skupštine.

- Ova funkcija je simbolička u pogledu cilja, ali svaka funkcija je važna, a njena stvarna važnost zavisiće pre svega od toga ko je i kako obavlja. Mislim da ona poprima jednu novu dimenziju upravo iz tog razloga - naveo je Zukorlić .

Danas Skupština, sutra Predsedništvo

- Pitanje je i šta će još socijalisti dobiti u ovoj preraspodeli, da li će Aleksandar Antić biti ministar ili možda direktor EPS - dodaje izvor. I dok se konačni spisak novih ministara finišira, poslanici će se danas okupiti u 10 časova kako bi raspravljali o pomenutom predlogu zakona. Pre sednice, Ivica Dačić, predsednik Skupštine, zakazao je za devet časova kolegijum parlamenta. Kolegijum Skupštine čine predsednik i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih grupa.

Dan kasnije, u nedelju, Srpska napredna stranka održaće sednicu Predsedništva, nakon čega će i saopštiti konačan sastav nove vlade.

PODELJENI ODBORI U SKUPŠTINI: Pajkić i Popovićeva u Odboru za ustavna pitanja

U okviru konstituisanja parlamenta, nakon izbora Ivice Dačića za predsednika Skupštine formirano je i 18 skupštinskih odbora. Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, i u ovom sazivu će voditi skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, dok je za predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabran poslanik SNS Vladimir Đukanović. Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević vodiće ubuduće Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a pored nje u odboru su i Milenko Jovanov, Lav Grigorije Pajkić, Milena Popović... U odboru za odbranu i unutrašnje poslove su poslanici SNS Aleksandar Marković, Zoran Dragišić, socijalista Dušan Bajatović.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd