fbpx
Skip to main content
održivi razvoj

PODRŠKA NERAZVIJENIM OPŠTINAMA: Počeo dijalog sa lokalnim samoupravama

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Ideja današnjeg dijaloga je da se detaljnije predstave ciljevi agende 2030, konkretno cilj 11 koji je izuzetno važan za lokalne samouprave i njihov razvoj, a posebno za devastirane opštine.

U Palati Srbija danas je održan dijalog povodom predstavljanja projekta podrške devastiranim opštinama "Održivi razvoj - izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou" koji je organizovan u saradnji sa kabinetom premijerke Ane Brnabić, a pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

"ASTRAZENEKA ŽRTVA RATA ZBOG NISKE CENE" Vučić objasnio zašto su toliko negativne reakcije na vakcinu

"ASTRAZENEKA ŽRTVA RATA ZBOG NISKE CENE" Vučić objasnio zašto su toliko negativne reakcije na vakcinu

STIGAO EKSPRESAN ODGOVOR IZ RUSKOG KABINETA: Poziv iz Srbije Putinu da dođe postoji, a ovo je njihov odgovor!

STIGAO EKSPRESAN ODGOVOR IZ RUSKOG KABINETA: Poziv iz Srbije Putinu da dođe postoji, a ovo je njihov odgovor!

Na sastanku su govorili ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev, kao i specijalna savetnica predsednice Vlade za sprovođenje Agende 2030 prof. Slavica Đukić Dejanović.

Ministar Tončev je naglasio da se njegov kabinet bavi stvaranjem prilika za rast i razvoj opština koje po stepenu razvijenosti spadaju u četvrtu kategoriju.

- Želimo da zajedničkim snagama sa ostalim društveno-političkim akterima utičemo na brži razvoj naše zemlje. Prioritet svih nas jeste bolji i kvalitetniji život svih građana i motivisanje mladih da nastave da žive i rade u mestu svog rođenja. U saradnji sa kabinetom premijerke Ane Brnabić i specijalnom savetnicom za održivi razvoj profesorkom Slavicom Đukić Dejanović i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) zajedno sprovodimo projekat podrške najnerazvijenim opštinama - rekao je ministar.

Novica Tončev
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Naš zadatak je da kroz ovaj projekat edukujemo opštine kako da usklade svoje planove sa ciljevima Agende 2030 i podstaknemo održivi ekonomski razvoj - rekao je Tončev i izrazio sigurnost da će se zajedničkim snagama napraviti veliki pomaci u ovoj oblasti.

Naglasio je da su tu predstavnici pet najnerazvijenijih opština u Srbiji i da upravo to znači njihovu spremnost za konkretno delovanje.

Slavica Đukić Dejanović se posebno osvrnula da predstavi istraživanje koje je sprovela Vlada Republike Srbije na temu "Percepcija i svest građana o ciljevima održivog razvoja" i tom prilikom iznela sledeće podatke:

- 78 posto sugrađana je reklo da ne znaju šta je to. Od onih koji su rekli da znaju 13 posto prepoznaje samo pojedine elemente, a devet posto naših sugrađana zaista razume pojam održivosti.

Slavica Đukić Dejanović
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Ona je nabrojala zadatke i istakla da će se redom svaki objasniti zasebno u svakoj lokalnoj samoupravi.

- Zadaci koji Agenda postavlja pred lokalne zajednice su sadržani u sledećim ciljevima: da se osigura adekvatan, bezbedan smeštaj i osnovne usluge odnosno da se pre svega unaprede neuslovna naselja u svakoj od jedinica lokalne samouprave. Bezbedan, pristupačan, održiv transport za sve ljude na teritoriji opština, posebno javni transport - da bude povećana bezbednost na putevima i da posebnu pažnju usmerimo na najsenzitivnije grupe: kako u transportu sa decom, ženama, trudnicama, osobama sa invaliditetom, starijim ljudima. Sledeći zadatak je urbanizacija, kao i zaštita kulturne i prirodne baštine. Smanjiti posledice elementarnih nepogoda. Treba omogućiti univerzalni pristup zelenim, javnim površinama, posebno vodeći računa na najsenzitivnije kategorije naših stanovnika. 

Na ovom dijalogu prisustvovali su i posebna savetnica za održivi razvoj Nada Lazić, predstavnica Kabineta ministra bez portfelja Gordana Bjelobrk, kao i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, GIZ-a, Stalne konferencije gradova i opština  (SKGO), ambasada Nemačke i Švajcarske u Srbiji, kao i predstavnici opština Surdulica, Vladičin Han, Žitorađa, Golubac i Mali Zvornik.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd