fbpx
Skip to main content
mladi, tinejdžeri

POKS: Zabraniti mobilne telefone u školama

Foto: Profimedia/ilustracija
Zabrana o upotrebi telefona i tableta u školama postoji u mnogim zemljama

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneće Skupštini Srbije predlog izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja kojom će učenicima biti strogo zabranjeno posedovanje i upotreba mobilnih telefona tokom trajanja nastave.

- Pod kontrolisanim uslovima, korišćenje računara u nastavi je poželjno, ali mobilnim telefonima, tabletima i drugim „pametnim uređajima“ koje se ne koriste u svrhe učenja gradiva, nije vreme ni mesto da se koriste na časovima u toku nastave. Ne tražimo da im se zabranjuju mobilni telefoni, već da se uredi njihova upotreba. Važno je da im telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake, da ih ne izvrgavaju ruglu na društvenim mrežama. Na taj način, smanjila bi se stopa elektronskog nasilja - rekao je predsednik POKS-a Žika Gojković.

Učenici pišu
Foto: Profimedia

Zabrana o upotrebi telefona i tableta u školama postoji u mnogim zemljama, poput Velike Britanije i Francuske. Nemačka je  internim aktima zabranila korišćenje mobilnih telefona u predškolskim ustanovama, osnovnim školima i prvom razredu srednje škole, dok je Rusija najavila promenu zakona o potpunoj zabrani mobilnih uređaja u obrazovnim institucijama do kraja tekuće školske godine. POKS predlaže da učenici za vreme nastave ostavljaju telefone kod učitelja, razrednih starešina ili na drugom mestu koje se odredi internim pravilnikom škole.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
8 Beograd