Skip to main content
Zdravko Ponoš

PONOŠ DONEO ODLUKU! PRAVI NOVU STRANKU: "Na stolu" su mu tri opcije - evo šta je u pitanju

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg
Naredni potez drugoplasiranog na predsedničkim izborima Zdravka Ponoša mogao bi da bude formiranje nove partije na čijem čelu bi bio.

Iako nije hteo da se izjašnjava o daljim političkim planovima, prema nezvaničnim informacijama, Ponoš, koji je u u utorak i formalno istupio iz Narodne stranke Vuka Jeremića, ozbiljno razmišlja da na neki način kapitalizuje to što je u trci za šefa države osvojio skoro 700.000 glasova, odnosno 18,42 odsto podrške.

U opozicionim kuloarima se spekuliše da je "u igri" i opcija da Ponoš preuzme kormilo Stranke slobode i pravde, jer njen aktuelni lider Dragan Đilas ozbiljno razmišlja da se, bar u narednom periodu, povuče iz politike, jer njegova lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" nije ostvarila očekivan rezultat. Ovaj savez dobio je skoro pet odsto glasova manje od samog samog Ponoša - 13,7 odsto.

VUČIĆ VEČERAS NA RTS-u: Predsednik odgovara na Đilasov predlog o ponavljanju izbora u Beogradu

VUČIĆ VEČERAS NA RTS-u: Predsednik odgovara na Đilasov predlog o ponavljanju izbora u Beogradu

Vučić sutra o Đilasovom predlogu ponavljanja izbora: Predsednik saopštava odluku na RTS-u

Vučić sutra o Đilasovom predlogu ponavljanja izbora: Predsednik saopštava odluku na RTS-u

ĐILAS TRAŽI NOVE IZBORE, ALI TO NIJE SVE! Zahteva razgovor sa Vučićem (FOTO)

ĐILAS TRAŽI NOVE IZBORE, ALI TO NIJE SVE! Zahteva razgovor sa Vučićem (FOTO)

Ponoš, ali i znatan deo ljudi u savezu "Ujedinjeni za pobedu Srbije", smatra da treba izbeći grešku sa prethodnih predsedničkih izbora, kada se podrška od više od 16 odsto koju je dobio tadašnji opozicioni kandidat Saša Janković bukvalno rasula posle izborne noći.

Sada se traže najbolji modaliteti kako da se sačuva rezervoar glasova koje je dobio Ponoš, a koji se pokazao kao prihvatljiviji za biračko telo od "istrošenih" opozicionih lidera koji su decenijama na političkoj sceni.

Nova partija na čijem čelu bi bio Ponoš bilo bi i svojevrsno resetovanje očiglednog višegodišnjeg lutanja proevropske opozicije, koju su opterećivale podele, cepanja, svađe, sujete lidera...

Istupio iz Narodne stranke

Ponoš je u utorak uveče mejlom obavestio svoje saborce iz Narodne partije da više nije njihov član. Time je praktično samo formalizovao otklon koji je napravio od Jeremića još pre izbora, kada se povukao sa funkcija u vrhu stranke, jer nije dobio podršku NS za predsedničku kandidaturu. Podsetimo, Ponoša je na predsedničkim izborima kandidovao Đilasov SSP, a ne Narodna stranka čiji je član u tom trenutku bio. To je bio i razlog da inače zategnuti odnosi Jeremića i Đilasa potpuno zahladne, ali je lider NS na kraju, ipak, odlučio da Ponošu pruži podršku, doduše mlaku.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd