fbpx
Skip to main content
Nenad Popović

Najvažniji investitor u našu zemlju: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou

Foto: Tanjug/Bojan Stekić
Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo

Odnosi Srbije i Kine se nalaze na najvišem bilateralnom istorijskom nivou, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka sa kineskim  ministrom za nauku i tehnologiju Vangom Džigangom čiju posetu i učešće na predstojećoj konferenciji o saradnji u oblasti inovacija u Beogradu Popović vidi kao snažnu poruku da Kina gleda na Srbiju kao na jednog od svojih ključnih partnera.

JAČA PRIJATELJSTVO SRBIJE I TURSKE: Dačić razgovarao sa Čavušogluom

JAČA PRIJATELJSTVO SRBIJE I TURSKE: Dačić razgovarao sa Čavušogluom

PRVI GOVOR, PA ODMAH O NAMA: Novi šef diplomatije EU o namerama Brisela!

PRVI GOVOR, PA ODMAH O NAMA: Novi šef diplomatije EU o namerama Brisela!

ODUŠEVLJEN DOČEKOM U BEOGRADU: Erdogan na Instagramu okačio fotke susreta sa Vučićem (FOTO)

ODUŠEVLJEN DOČEKOM U BEOGRADU: Erdogan na Instagramu okačio fotke susreta sa Vučićem (FOTO)

Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo zahvaljujući pre svega naporima koje su u jačanju tog prijateljstva uložili predsednici Aleksandar Vučić i Si Ðinping, rekao je Popović novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

- U ovom trenutku se naši odnosi nalaze na najvišem bilateralnom istorijskom nivou. Kina je jedan od najznačajnijih investitora u našu zemlju, ulaže u industriju, fabrike, industrijske parkove, putnu i železničku infrastrukturu i ti iznosi se mere milijardama evra - rekao je Popović.
Zahvalio je Kini na principijelnoj podršci koju pruža zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju KiM i dodao da će Srbija nastaviti da podržava politiku Kine.

Sastanak da Vangom je, kaže Popović, potvrdio da Srbija i Kina razvijaju ne samo odlične političke već i odlične ekonomske odnose od kojih se, dodao je, očekuju veliki rezultati u budućnosti, posebno kada je reč o inovacijama i novim tehnologijama.

srbija i kina
Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- Od ministra Vanga i naših kineskih partnera smo dobili najveću podršku za saradnju i oblikovanje naših inovacionih politika koje u budućnosti treba da stvore novu vrednost za našu ekonomiju i društvo. Radićemo zajedno na izradi različitih strategija i jačanju inovacionih kapaciteta obe zemlje - rekao je Popović.

Podsetio je da će sutra u Beogradu početi dvodnevna, četvrta konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija koja će, dodao je, okupiti najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Paralelno sa konferencijom će, naveo je, biti održan i privredni forum na kojem je učešće potvrdilo više do 300 tehnoloških kompanija, univerziteta, institucija, investicionih fondova, naučno-tehnoloških parkova iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

- Organizacijom ove konferencije Srbija želi da učvrsti svoju lidersku poziciju u regionu kada su u pitanju razvoj inovacija, veštačke inteligencije i robotike - rekao je Popović i dodao da poseta Vanga i njegovo učešće na konfereciji u Beogradu šalje snažnu poruku da Kina vidi Srbiju kao jednog od svojih ključnih partnera i budući centar razvoja inovacija i visokih tehnologija u okviru inicijative "Pojas i put".

Nenad Popović
Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ministar Vang je rekao da je razgovar sa ministrom Popovićem bio sadržajan i dodao da je cilj njegove posete razmena mišljenja u oblasti nauke i tehnologije kako bi saradnja Srbije i Kine u toj oblasti dala još bolje rezultate.

Istakao je da su predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Ðinping, postigli konsenzus u mnogim oblastima čime je, dodao je, dat osnov za razvoj saradnje dve zemlje u svim oblastima, a naročito u oblasti nauke i tehnologije.

Naveo je da je pojačavanje međunarodne saradnje važan deo politike Kine i dodao da su vrata Kine prema svetu otvorena, da saradnja u oblasti nauke i tehnologije igra vodeću ulogu i da je Kina spremna da sarađuje sa svim zemljama, uključujući i Srbiju.
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
7 Beograd