fbpx
Skip to main content
Telegraf

Portal Telegraf.rs se povukao iz Gemius sistema

Foto: Telegraf
Ovu odluku menadžment je saopštio danas.

Zbog odluke da se iz sistema merenja izbace podaci o posetama sa mobilnih uređaja, menadžment Telegrafa odlučio je da portal istupi iz Gemius sistema za merenje posete sajtova u Srbiji.

Odluku o izbacivanju podataka o posetama sa mobilnih uređeja menadžment portala Telegraf ocenio je kao skandalozno vraćanje Srbije u informaciono kameno doba.

Prenosimo saopštenje menadžmenta Telegrafa u celosti.

- Odluka Komiteta za Audience Measurement, koji je osnovala organizacija IAB Serbia, i Gemiusa (zvanilčne platforme za merenje poseta na sajtovima u Srbiji) da iz sistema merenja izbace podatke o posetama sa mobilnih uređaja skandalozna je i sumnjiva iz vise razloga.

Prvo, doneta je u tajnosti, bez prisustva predstavnika Telegraf.rs, drugorangiranog portala u Srbiji, kao i bez predstavnika većine portala sa liste 20 najposećenijih. Drugo, potpuno je neyerovatno da bilo ko pri zdravoj pameti može smatrati relevantnim podatke o posećenosti portala bez podataka o poseti sa mobilnih uređaja, u trenutku kada većina online izdavača beleži i do 70 odsto ukupnog broja poseta upravo sa mobilnih uređaja.

U trenutku kada ljudi 11 sati dnevno provode sa mobilnim telefonom u rukama, kada se ceo svet okreće ka mobilnim uređajima i platformama, kad postoje svetski internet giganti koji i nemaju desktop verzije svojih mobilnih aplikacija, IAB i Gemius su rešili da Srbiju vrate u informaciono kameno doba.

I to sa samo jednim ciljem. Da diskredituju Telegraf.rs, najbrže rastući internet portal u regionu, a posebno najbrže rastući kada je reč o posetama s mobilnih uređaja.

Na ovakav zaključak  najjasnije upućuje činjenica da IAB u svom saopštenju konstatuje da ,,tokom prethodnih godina na tržištu Srbije nije postojao jedinstveni skup pravila o načinu merenja i skriptiranja mobilnih aplikacija", ali odluku o promeni načina merenja nije doneo ,,tokom prethodnih godina" nego odmah nakon sto je Telegraf.rs izbio na drugo mesto liste najposećenijih sajtova, sa velikom verovatnoćom da na kraju meseca izbije i na prvo mesto.

Zbog svega navedenog menadžment portala Telegraf.rs doneo je odluku da se povučemo iz kompletnog merenja Gemiusa, jer smatramo da u merenje moraju biti uključene sve platforme, i desktop  i mobilne.

Dok se ne uspostavi merenje poseta i sa mobilnih platformi, mi nećemo učestvovati u Gemiusovom merenju poseta, a naše partnerske  agencije i oglašivace uredno cemo obaveštavati o poseti, rastu i potencijalu našeg portala izveštajima sa Google Analitike, zaključuje se u saopštenju.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd