Skip to main content
 • Read more profa Društvo

  PROGOVORIO ĐAK, svedok incidenta u kom je profesor OŠAMARIO UČENICU: Poštovani profesore, KRIVO mi je

 • Read more Igor Pervić VIP

  SRBIJA U SUZAMA ZBOG SMRTI GLUMCA Igor Pervić je ovako pričao o SKIDANJU SA DROGE

 • Read more Dea Đurdjević VIP

  DEA PONEKAD IZLAZI IZ BOLNICE, ALI NJENO STANJE... Doktor Bumbaširević otkrio NOVE DETALJE o voditeljki

 • Read more Miki Đuričić udario Aleksandru Subotić Zadruga

  ORI SE "DISKVALIFIKACIJA" - PREKID ZADRUGE: Miki UDARIO Aleks glavu i PLJUNUO je - pa udario NJEGA u lice

 • Read more Tijana Jurić Info

  Marija, Tijana, Anđelina... Sve o DOŽIVOTNOJ kazni zatvora u Srbiji

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  ARENA ĆE BITI TESNA: Evo kome ističu ugovori, a ko su želje Zvezde za Evroligu! (FOTO)

 • Read more Proslava u Bijelom Polju Košarka

  GORELO JE I U CRNOJ GORI: Zvezdaši se RADOVALI tituli u Podgorici i Bijelom Polju (VIDEO)

Oluja

Portugalski general: U Srebrenici nije bilo genocida! Oluja je etničko čišćenje! Tri događaja ne zaboravljam

Foto: Profimedia
Bivši zamenik šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH, general-major Karlos Branko, kaže da ga je savest naterala da napiše knjigu "Rat na Balkanu - džihadizam, geopolitika i dezinformacija", u kojoj je napisao da u Srebrenici nije počinjen genocid, kao i da je akcija "Oluja" bila etničko čišćenje.

- Ono čemu sam bio svedok na terenu u mnogo slučajeva bilo je veoma različito od priča objavljenih u medijima. Bilo mi je vrlo jasno da postoji zvanični narativ, koji se ne podudara sa realnošću, prilično udaljen i različit od činjenica -rekao je Branko u intervjuu za današnju "Politiku". 

Darko Mladić otvoreno o ocu: Putin pročitao knjigu o Ratku! Moj otac će dočekati slobodu! (VIDEO)

On je potvrdio da je osnovna teza u knjizi, objavljenoj u novembru 2016. godine, da zločin nad Bošnjacima u Srebrenici nije bio genocid i da je "Oluja" u Hrvatskoj bila etničko čišhcenje. 

- U Srebrenici, bosanski Srbi, kao i druge etničke grupe, počinili su ozbiljne ratne zločine. Ali, ratni zločini nisu genocid. Ratni zločini i genocid su različiti realiteti, u smislu njihove suštine, kao i sa pravnog gledišta - navodi Branko. 

Srebrenica
Srebrenica
Foto: Profimedia

S druge strane, kako je dodao, u Krajini je cilj hrvatskih vlasti bio da se protera cela zajednica, cela etnička grupa iz regiona, bez obzira kojim sredstvima. 

- To ima ime: etničko čišćenje. Oni koji nisu uspeli da pobegnu bili su brutalno ubijeni bez obzira na godine i pol - rekao je Branko, koji se na položaju zamenika šefa misije voujnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH nalazio od 1994. do 1996. godine.

Izbeglice iz Krajine
Foto: Profimedia

Kako je dodao, činjenice su danas, više od 20 godina kasnije, jasne ako se uporedi etnički balans u ove dve regije pre i posle rata. 

- Danas je srpska populacija u Hrvatskoj neznatna, maltene je nestala. Hrvatska uopšte više nije multinacionalna država kakva je bila pre raspada Jugoslavije - istakao je Branko. 

Na pitanje da li se suočava sa argumentima da je "nekritični srbofil" ili u najmanju ruku "antislamista", on kaže da nije ni pro-Srbin niti antislamista, već da samo pokušava da bude što je moguće neutralniji, oslanjajući se na fakte, a ne na "prigodno iskonstruisane narative koji zaboravljaju nepoželjne činjenice". 

- Svestan sam da je to rizična i nepopularna opcija, posebno kada imam dobre prijatelje sa obe strane rovova. Ponekad je teško održati balans, ali s toliko prepreka na putu, ovakvim pristupom imao sam uspeha u većini slučajeva - rekao je on. 

Karlos Martins Branco
Karlos Martins Branco
Foto: Profimedia

Govoreći o najupečatljivijim iskustvima sa Balkana, on kaže da su mu tri događaja ostala urezana u sećanje.

- Prvi su posledice ''Oluje'' 1995. godine, sa ''crnokošuljašima'' koji su učestvovali u masakru bespomoćnih Srba koji nisu uspeli da pobegnu, i to pred ravnodušnom međunarodnom zajednicom; drugi je bombardovanje Markala 1995. kao i amaterski i neprofesionalni način na koji je krivac odmah identifikovan, bez dovoljno pouzdanijh informacija za konzistentni zaključak; treći je, naravno, Srebrenica i svi događaji koji su usledili - rekao je on. 

Američka ponuda Ratku Mladiću: Budi naš političar! Generalov odgovor ih je ostavio u ŠOKU! (VIDEO)

Knjiga "Rat na Balkanu - džihadizam, geopolitika i dezinformacija" uskoro bi trebalo da bude objavljena na srpskom jeziku u izdanju "Knjiga komerca", a Branko navodi da je inicijalna ideja da se knjiga prevede na srpski jezik njegova. 

- Budući da knjiga govori o dramatičnom ratu koji je pogodio nacije Južnih Slovena, bio sam čvrsto uveren da su oni prava čitalačka publika. Tako ima smisla da ova knjiga bude na srpskom da bi dosegla do što šireg čitalaštva, uključujući akademike, političare, novinare i narod uopšte - rekao je Branko.

On je dodao da se nada da će knjiga biti objavljena i predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu 2019. godine. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd