fbpx
Skip to main content
Autoput

Usvojen zakon: Putarina poskupljuje za 12 odsto, od Beograda do Niša 900 dinara

Foto: Profimedia/ilustracija
Završetak radova očekuje se za 2,5 godine

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

U obrazloženju u Skupštini Srbije rečeno je da na srpskim auto-putevima ima sve više automobila, navodeći da je 2018. godine prošlo 53.700 vozila, što je za 45 odsto više nego 2014. godine.

Od danas veće cene putarina na OVOJ deonici: Evo koliko ćete novca morati da izdvojite

Od danas veće cene putarina na OVOJ deonici: Evo koliko ćete novca morati da izdvojite

KOMPLETAN NOVI CENOVNIK PUTARINA: Vožnja kroz Srbiju skuplja za 700 dinara, a za turiste ceh je još veći

KOMPLETAN NOVI CENOVNIK PUTARINA: Vožnja kroz Srbiju skuplja za 700 dinara, a za turiste ceh je još veći

UDARAJU PO DŽEPU STRANIH VOZAČA: Evropski sud odlučuje danas o nemačkim putarinama

UDARAJU PO DŽEPU STRANIH VOZAČA: Evropski sud odlučuje danas o nemačkim putarinama

USVOJEN ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o komunalnoj miliciji koji omogućava da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da planiraju njeno formiranje. Zakon uvodi dva nova ovlašćenja - zaustavljanje i pregledanje vozila kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca.

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.

- Radom u civilu omogućiće se da se uspostavi komunalni red posebno u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima - istakao je u raspravi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

branko-ruzic
Branko Ružić
Foto: Srbija Danas

Komunalni milicionari će, prema Ružićevim rečima, moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje. Kao jako važnu izmenu, Ružić je naveo da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog miliconara, što do sada nije bio slučaj.

Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje. Komunalni milicionar će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Komunalna milicija će vršiti kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave. Takođe, zakonom se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih milicionara mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima. U naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Ružić je rekao i da je velika pažnja posvećena profesionalizaciji službe, jer se uvode stroži kriterijumi za zapošljavanje. Ukida se dosadašnje ograničenje - jedan milicionar na 5.000 stanovnika.

ZAKON ZA MORAVSKI KORIDOR

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatiji kao Moravski koridor.

Početak izgradnje Moravskog koridora se očekuje sredinom jula, a završetak za 2,5 godine. Za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 miliona evra.

Moravski koridor dužine oko 110 kilometara, povezao bi pola miliona stanovnika i na toj deonici posluje oko 20.000 malih i srednjih preduzeća. Tokom izgradnje auto-puta uradiće se i regulacija reke Morave, a takođe se pravi i telekomunikacioni koridor.

Moravski koridor povezaće sva veća naseljena mesta na tom području: Chićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku banju, Kraljevo, Čačak. Koridor će biti direktna veza između Koridora 10 i 11, odnosno biće bolja interna povezanost zapadnih i jugozapadnih sa južnim i jugoistočnim delovima Srbije i dalje sa Bugarskom, Grčkom i Turskom.

ZAKON O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA O DVOJNOM FINANSIRANJU 

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o nauci i istraživanjima kojim se istraživačima omogućava "dvojno finansiranje" - iz budžeta i preko projekata. Istraživači više neće zavisiti od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne, ali će morati da pokažu rezultate.

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, očekuje se izrada podzakonskih akata koji će definisati šta se očekuje kao rezultat za institucionalno finansiranje. On je u načelnoj raspravi rekao da se od naučne zajednice očekuje da da doprinos društvu. Šarčevcih je kazao da Zakon o nauci i istraživanjima zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku stvara pravni osnov za prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na dvojno finansiranje - institucionalno i projektno.

Skupština Srbije usvojila nove zakone o turizmu i ugostiteljstvu, a evo koje PROMENE donose

Skupština Srbije usvojila nove zakone o turizmu i ugostiteljstvu, a evo koje PROMENE donose

VESIĆ: Budžet Beograda posle rebalansa 134,7 milijardi dinara

VESIĆ: Budžet Beograda posle rebalansa 134,7 milijardi dinara

Razvojni Fond Vojvodine: Obezbedili smo 2,5 milijardi RSD za finansiranje privrede

Razvojni Fond Vojvodine: Obezbedili smo 2,5 milijardi RSD za finansiranje privrede

Ministar je precizirao da je budžet za nauku od 2015. do 2019.godine povećan za 35,8 odsto i da su se izdvajanja za nauku približila jednom procentu ukupnog republičkog budžeta. Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inivacionih vaučera, što ukupno iznosi 18,6 miliona evra.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Mirko's picture

Mirko

Tako je smapo poskupljuj i pljackaj pa ce se valjda ovaj narod opasuljiti i postaviti vas na vesala !!!

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd