fbpx
Skip to main content
Aleksandra Tomić

Poslanica Tomić o paraćinskim aferama: Paunović vrši direktnu trgovinu uticajem, kako bi mogao sam da vlada Paraćinom

Foto: Media Centar
Poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Tomić komentarišući afere u koje su uključeni brojni funkcioneri opštine Paraćin, kaže da je u Paraćinu na delu i jedna veća afera u kojoj je Saša Paunović u sukobu interesa na državnom nivou

- U Paraćinu je na delu i jedan viši državni sukob interesa. Tamo imate oformljenih deset odborničkih grupa u kojima su sve po tri odbornika, u kojima su predsednici kao članovi veća koji primaju platu, dakle savetnici ili funkcioneri, što nikako ne bi smelo. Dakle, to je otvorena trgovina uticajem od strane predsednika opštine Paraćin na odbornike - kaže Tomić i objašnjava da budžet propisan statutom tako nešto ne poznaje, niti daje mogućnost da se to u opštinama radi.

- Tačno se znaju statuti gradova i opština, tačno se zna kako se šta finansira. Dakle, opštine imaju svoje organe upravljanja, skupštine, a iz skupština idu veća, bira se predsednik opštine, a veće čine tačno određen broj članova i svi oni zajedno čine 11. Paunović ima još toliko njih, što je direktna trgovina uticajem, jer on njih suštinski drži u određenom položaju kojim ih ucenjuje zarad pitanja većine u Skupštini na osnovu koje on i vrši funkciju predsednika opštine - tvrdi Tomić.

Poslanica Tomić kaže da je jedino u Paraćinu na delu jedan takav slučaj, i da nešto slično ne postoji nigde u Srbiji.

Saša Paunović
Saša Paunović
Foto: Media Centar

- U Paraćinu nemate čak ni koalicionog sporazuma, jer je tamo sve Paunovićeva ideja kako bi on mogao da sam vlada opštinom, kao pojedinac. Zbog toga su tamo i razbijene odborničke grupe na po tri člana, i što je svaki od tih predsednika odborničkih grupa plaćena funkcija.

Tomić je takođe prokomentarisala privatno obezbeđenje koje je sa pendrecima dočekalo građane i opozicione odbornike SNS i JS i pritom ih legitimisalo rekavši da je to zloupotreba vrđenja vlasti.

- To što su oni organizovali privatno obezbeđenje koje je legitimisalo ljude, to je zloupotreba vršenja vlasti, na jedan najgori mogući vid nasilja. To što je tamo bilo obezbeđenje nije značilo da može bilo koga da legitimiše, jedino policija može da legitimiše. Dakle, legitimisanje ne može da vrši privatno obezbeđenje po sistemu - neko mi se ne sviđa pa ga onda legitimišem. To je neprihvatljivo. Očito je veliki strah kod vlasti u Paraćinu jer znaju da imaju veliki broj nepravilnosti u poslovanju, znaju da krše zakon jer oni to svesno rade i znaju da će zbog toga u skladu sa zakonom snositi konsekvence - zaključuje Tomić.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd