fbpx
Skip to main content
Albanci

Postoji SLIKA koja dokazuje da je KOSOVO Albancima OBEĆANO! Evo kako je Zapad tražio IZGOVOR DA NAPADNE SRJ!

Foto: Profimedia/ilustracija
Šainović sve otkrio

Nekadašnji potpredsednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović ocenjuje da je Pariska konferencija koja je počela na današnji dan 1999. godine kao nastavak pregovora u Rambujeu, bila još jedna neiskrena ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, posle čije propasti je usledilo bombardovanje Srbije.

Hrvati pune dve godine PRISLUŠKIVALI srpski vrh?! Vođeni TAJNI RAZGOVORI Slobe i Klintona?!

Hrvati pune dve godine PRISLUŠKIVALI srpski vrh?! Vođeni TAJNI RAZGOVORI Slobe i Klintona?!

Prema njegovim rečima, skup u Parizu koji je propao posle samo četiri dana, bio je još tužniji od Rambujea koji je predstavljao kraj jednog procesa.

Kako kaže, u Rambujeu nije bilo pregovora, a u Parizu nije bilo ni razgovora. 

Bombardovanje Srbije je bilo izvesno, zaključuje Šainović. Trebao im je izgovor- srpsko odbijanje mirovnog sporazuma i u Parizu, a koji ni Albanci nisu potpisali u Rambujeu gde su prethodno vođeni pregovori pod okriljem Kontakt-grupe za Balkan.

Beograd, Bombardovanje
Foto: Profimedia

- Kosovu ni pod pretnjom nismo mogli da damo suverenitet kao ni da istim potpisom prihvatimo okupaciju cele zemlje - rekao je Šainović za Tanjug i podsetio da je srpskoj delegaciji upravo ponuđen takav dokument.

On je podsetio da se tada od Beograda očekivalo da prihvati da snage Nato pakta "dođu u zemlju, da nose oružje, lišavaju slobode koga hoće, da ga izvedu pred službenika, ne pred sud", što su sve, kako kaže, elementi okupacije. 

Radovan Karadžić IZLAZI NA SLOBODU i dolazi u Srbiju za pet dana?

Radovan Karadžić IZLAZI NA SLOBODU i dolazi u Srbiju za pet dana?

- Samo dve rečenice ispod u dokumentu koji je trebalo da potpišemo, pisalo je da bi tako bilo tri godine, a posle toga bi međunarodna konferencija odlučivala u skladu sa voljiom naroda - naveo je Šainović.

Šainović je podsetio da je tadašnja državna sekretarka SAD Madlin Olbrajt rekla da je odbijanje Srbije da potpiše takav tekst sporazuma preduslov za bombardovanje. 

- Ni tada nismo, a ne bismo ni danas mogli da potpišemo taj papir i to je istorijska činjenica. Iz dana u dan stizale su nam sve lošije ponude. U Parizu nam je nuđeno to isto zato što se znalo da nista ne možemo da prihvatimo - rekao je on.

Godinu dana nakon bombardovanja stigla je nova potvrda da su tvrdnje srpske strane da cilj pregovora u Rambujeu nije bio traženje rešenja, već način da se bombarduje Srbija, činjenica i to iz Bele kuće od čoveka koga je 15 godina kasnije, za zasluge, odlikovala samoprozvana kosovska predsednica Atifete Jahajaga.

Kosovo
Foto: Profimedia

Portparol Stejt departmenta i jedan od glavnih saradnika Olbrajtove Džejms Rubin je izjavio da cilj Vašingtona nije bio postizanje mirovnog dogovora. 

- Stvarna namera SAD bila je da započne rat u koji će uvući Evropu, rukovodeći se ciljem da se jugoslovenska delegacija dovede u položaj da prosto ne može da potpiše dokument. Svi zvaničnici uključeni u proces veoma jasno su stavili do znanja da se Srbi moraju učiniti odgovornim kako bi se prešlo u vojnu akciju - rekao je Rubin.

Šainović je podsetio da je Rambuje usledio posle Dejtona, Sporazuma o obrazovajnu, Kritske konferencije i šatl diplomatije koja je išla paralelno sa Deklaracijom o samoupravi.

GAĐAJTE U NAS, NISMO GUBAVI! Dve ponosne slike iz albuma NATO zločina

GAĐAJTE U NAS, NISMO GUBAVI! Dve ponosne slike iz albuma NATO zločina

Ceo dotadašnji proces obećavao je mogućnost da se kriza ublaži i da ne dođe do oružanog sukoba, ali u leto 1998. SAD menjaju stranu što potvrđuju i u Ženevi, kaže Šainović.

On dodaje da je upravo slika Ričarda Holbruka iz Junika sa čovekom sa kalašnjikovom događaj koji potvrđuje da je Albancima obećana država. Rečeno im je da će SAD izvrštiti takav pritisak na Miloševića da promeni Ustav da bi Kosovo dobilo nezvisnost, navodi Šainović i dodaje da je istvoremeno poruka bila "odatle, pa nadalje onaj ko vodi proces vodi ga u rat". 

- Zato je Raumbuje bio osuđen na politički neuspeh - kaže Šainović. 

On je podsetio i na to da je prvi čovek SAD Bil Klinton rekao delegaciji američkih Srba da ono što je dato Miloseviću ni on ne bi potisao, a da bi prekid bombardovanja doveo u pitanje krediblitet NATO, SAD i predsednika SAD. 

nikola-sainovic
Nikola Šainović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Skup u Parizu, poslednja runda pregovora o Kosovu počela je 15. marta , a okončan neuspehom posle svega četiri dana. Dve delegacije su 18. marta potpisale različite sporazume. 

Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je državna delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji. 

Milošević je DAO PONUDU u Rambujeu, a Amerikanci su ODBILI: Posle ove REČENICE počelo je bombardovanje Jugoslavije

Milošević je DAO PONUDU u Rambujeu, a Amerikanci su ODBILI: Posle ove REČENICE počelo je bombardovanje Jugoslavije

Specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk, 22. marta u još jednom pokušaju nije uspeo da ubedi tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmeštanje stranih trupa u pokrajini. 

Dva dana kasnije, 24. marta, NATO-a je započeo bombardovanje SR Jugoslavije, što je posle 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije Ujedinjenih nacija u pokrajini.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd