Skip to main content
Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade Srbije povodom Dana primirja: Dali smo nemerljivu žrtvu, ali ne želimo da obnavljamo, već u miru napredujemo!

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Potpredsednik Vlade Republike Srbije predvodio je centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović predvodio je danas u ime Vlade Srbije centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom Svetskom ratu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda. 

"Znam da svako u Srbiji ima knedlu u grlu": Predsednik Srbije progovorio o kosovskoj zastavi i Tačiju u Parizu!

Stefanović je poručio da Srbija, kao što je pre sto godina dala nemerljivu žrtvu da bi pobedili zlo u Prvom svetsku ratu, danas preduzima ogromne napore da bude garant stabilnosti u ovom delu Evrope, kao i da je naša zemlja odlučna u svojim nastojanjima da bude odgovorno i uređeno društvo i da ojača svoje pozicije u porodici evropskih naroda. 

Decenijama radi PROTIV Srbije: Albanski čovek u američkom Kongresu nametaće Trampu ANTISRPSKU POLITIKU

- Današnjim obeležavanjem stogodišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu želimo da iskažemo najdublje poštovanje stotinama hiljada postradalih ratnika i civila koji su izgubili život u borbi za mir i slobodu. Obeležavanje ovog datuma ujedno je i prilika da se svi zajedno podsetimo ne samo njihovih herojskih podviga, već i koliko je visoka cena koju su naši preci platili da bi osvojili slobodu za sebe i svoju zemlju - rekao je Stefanović.

Stefanović
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

On je istakao da sećanje na njih u našem narodu ne sme izbledeti iz mnoštva razloga, ali ponajviše, kako i danas nikada ne bi zaboravili koliko je važno sačuvati mir.

- Francuski filozof Monteskje je rekao "Srećni li su narodi koji imaju dosadnu istoriju". Srpski narod nažalost nikada nije bio te sreće, a pogotovu u Prvom svetskom ratu.  Srbija je Dan primirja dočekala ovenčana velikom slavom, ali i sa ogromnim gubicima. O hrabrosti, dovitljivosti i pravdoljubivosti srpskih vojnika najbolje su govorili njihovi savremenici - rekao je Stefanović.

Važan susret: OTKRIVENO o čemu je Vučić razgovarao sa Angelom Merkel u Parizu

On je citirao neke od njih, podsećajući da je zadivljen junaštvom srpskog naroda, američki ministar spoljnih poslova u vreme Prvog svetskog rata Robert Lesing rekao da će "kada se bude pisala istorija ovog rata, njen najslavniji odeljak nositi naziv Srbija".

Nebojša Stefanović
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

- Norveški pukovnik Karsten Angel navodio je "Došli smo sa malo poštovanja za srpske vojnike, a vraćamo se puni divljenja. Videli smo narod miran, samoupozdan, rodoljubiv". Nemački car Vilhem Drugi rekao je "šteta što taj mali narod nije moj saveznik". Istorija je zabeležila herojstvo našeg naroda, ali i ogromna stradanja i nesagledive posledice - naveo je Stefanović. 

I RUSI ŠOKIRANI! Evo zašto je Tači bio pored Putina, SKANDAL POSTAO JOŠ VEĆI!

Kako je dodao, procenjuje se da je tokom četvorogodišnjeg rata naša zemlja izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo 28 odsto celokupne populacije, a uz to zemlja je ostala potpuno materijalno razorena.

Nebojša Stefanović
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

- I nije slučajno ni što je Srbija baš cvet Natalijina ramonda izabrala kao obeležje velike pobede. Podsetiću Vas, da je njegova glavna karakteristika da čak i kada se potpuno osuši može ponovo oživeti kada se zalije. Zbog neverovatne izdržljivosti danas ga neretko zovu i "cvet feniks".  Poput njega Srbija se oporavila i posle Prvog svetskog rata i oporavila se i kasnije kroz istoriju od brojnih stradanja koja su usledila. Ipak svesni težine procesa oporavka danas želimo da više ne obnavljamo i gradimo ponovo i iznova, želimo da u miru napredujemo i unapređujemo našu zemlju i gradimo bolju budućnost za naše potomke - poručio je Stefanović.   

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd