Utorak 19. mar 2024.
aleksandar-vucic

Pred sam dolazak Putina, predsedniku Srbije STIGLO PISMO: Svetski lider PISAO VUČIĆU!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik Narodne Republike Kine uputio je predsedniku Republike Srbije pismo

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping uputio je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću pozivno pismo za Drugi Forum za međunarodnu saradnju Pojas i put, koji će biti održan u Pekingu od 25. do 27. aprila 2019. godine.

NEMA VIŠE PROVOKACIJA IZ BRISELA: Lavrov poslao SNAŽNU PORUKU Evropi zbog SRBIJE

Pozivno pismo prenosimo u celosti:

- Kao domaćin, srdačno Vas pozivam na Okrugli sto lidera. Inicijativa Pojas i put, koju sam pokrenuo 2013. godine je inicijativa za međunarodnu ekonomsku saradnju. Nastavljajući u duhu drevnog Puta svile, a u skladu sa principima opsežnih konsultacija, zajedničkih zalaganja i dobrobiti, Inicijativa Pojas i put ima za cilj da proširi političko, infrastrukturno, trgovinsko, finansijsko povezivanje i povezivanje ljudi, da produbi praktičnu saradnju u različitim oblastima i promoviše otvoreni, međusobno povezani, inkluzivni i zajednički razvoj svih zemalja. 

- Tokom proteklih pet i više godina, zahvaljujući združenim naporima različitih strana, saradnja kroz Inicijativu Pojas i put je pomogla da se izgradi širi međunarodni konsenzus i obezbedi "rano ubiranje plodova". Inicijativa Pojas i put je stvorila novi prostor za ekonomski razvoj pojedinačanih zemalja i sveta u celini, i dala nov zamajac međunarodnoj ekonomskoj saradnji. 

Si Đinping
Foto: Profimedia

- Posle prvog Foruma Pojas i put, uspešno održanog u Pekingu 2017. godine, učesnici su zajednički izradili mapu za saradnju kroz Inicijativu Pojas i put, postigli pozitivan konsenzus i doveli do niza rezultata. Koristeći takav napredak kao osnovu, drugi Forum Pojas i put fokusiraće se ne temu "Saradnja Pojas i put: Oblikovanje svetlije zajedničke budućnosti." Razgovaraće se o koordinaciji razvojne politike, infrastrukturnom povezivanju, održivom razvoju i drugim temama od zajedničkog interesa. U vreme kada se svetska ekonomija i dalje suočava sa mnogim neizvesnostima i faktorima destabilizacije, unapred se radujem saradnji sa Vama kako bismo od drugog Foruma Pojas i put napravili skup koji produbljuje partnerstva, širi konsenzus za saradnju i koji posreduje novim, pozitivnim naprecima u saradnji kroz Inicijativu Pojas i put. Uveren sam da će usaglašenim zalaganjima svih strana, saradnja kroz Inicijativu Pojas i put još više doprineti procvatu globalnog rasta i unapređenju međunarodne ekonomske saradnje.

PUTINOV INTERVJU "ZAPALIO“ SRBIJU: Možemo li da računamo na vašu podršku protiv "vojske Kosova"? - Neću da krijem...

- Obuhvatno strateško partnerstvo Kina-Srbija raste potpomognuto snažnim zamajcem, dajući brojne značajne rezultate u različitim oblastima naše saradnje. Srbija zauzima značajno mesto i igra aktivnu ulogu u saradnji kroz Forum Pojas i put. Vi lično ste doputovali u Kinu za prvi Forum Pojas i put. Pozdravljam vašu posvećenost unapređenju naših bilateralnih veza i Inicijative Pojas i put, i unapred se radujem susretu sa Vama u Pekingu, u aprilu, kako bismo razgovarali o načinima kako da još brže dovedemo do sprege Inicijative Pojas i put sa strategijom reindustrijalizacije Srbije i kako bismo radili na daljem unapređenju našeg obuhvatnog strateškog partnerstva i time ostvarili još veću dobrobit za naša dva naroda. Molim Vas, primite izraze mog najvišeg uvažavanja - navodi se u pozivnom pismu predsednika Si Đinpinga upućenog predsedniku Vučiću.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd