fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

SRPSKOM NARODU PREDSTOJE TEŠKI DANI! Naša reakcija će biti veoma snažna i veoma oštra po pitanju KiM

Foto: Tanjug/Printscreen
Rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nije svejedno koji probiotski preparat uzimate! DOKTORKA UPOZORAVA: Evo na šta morate da obratite pažnju! 

Nije svejedno koji probiotski preparat uzimate! DOKTORKA UPOZORAVA: Evo na šta morate da obratite pažnju! 

PUTOVANJA MINISTRA SU TRANSPARENTNA I PO ZAKONU: Novo saopštenje ministarstva za razvoj nerazvijenih opština

PUTOVANJA MINISTRA SU TRANSPARENTNA I PO ZAKONU: Novo saopštenje ministarstva za razvoj nerazvijenih opština

(UŽIVO) Završen sastanak - važne teme dve zemlje "Kurti nas neće ucenjivati, biće tretiran kao i svi drugi" (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) Završen sastanak - važne teme dve zemlje "Kurti nas neće ucenjivati, biće tretiran kao i svi drugi" (FOTO/VIDEO)

Nakon sastanka Vučić je istakao da za srpski narod predstoje teški dani i dodao da naša reakcija biće snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i okriljem EU, reagujući na izjavu najviših predstavnika Prištine, poput Aljbina Kurtija koji se, kako je rekao u lice rugaju govoreći da neće da formiraju ZSO, koju su potpisali.

Vučić je rekao da je predstavnike RS upoznao danas sa situacijom na KiM i činjenicom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći portiv Srbije i srpskog naroda a da to ne naizlazi na bilo kakvu rekaciju.

On je kazao da ga danas posle podne očekuju razgovori sa Metjuom Palmerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD, kao i sa Palmerom i Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Danas sam imao priliku da razgovaram sa rukovodstvom RS o svim važnim pitanjima. Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Upoznao sam naše goste sa situacijom na KiM i činjenicom da je moguće reći bilo šta da protiv srpskog naroda, a da niko ne reaguje. Mene očekuju razgovori sa Palmerom i Lajčakom, naša reakcija će biti veoma snažna i veoma oštra po pitanju nepoštovanja ugovora koji su potpisani pod okriljem EU. Bez obzira na svu želju da dođete do kompromisnog rešenja i vidite da to neko ne želi onda morate da pokažete da to ne ide - rekao je Vučić.

- Tim povodom mogu da kažem da će naša reakcija biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i EU okriljem - objasnio je on.

Kazao je da, kada nekoga saterate u zid, bez obzira da se dođe do kompromisnog rešenja, morate da pokažete oštrinu i snagu i kažete da to "ne ide".

- Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo, unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bi mu to savetovao - zaključio je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

Rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Foto: Profimedia

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da "zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10", Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27. maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC-a.

Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a.

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd