fbpx
Skip to main content
Ištvan Pastor

Predsednik Skupštine AP Vojvodina: Prva sednica pokrajinske Skupštine biće održana u četvrtak

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor najavio je danas da će se sednica pokrajinske skupštine održati u četvrtak, 29. oktobra

Prema njegovim rečima, tog dana će se završiti konstituisanje skupštine, a na drugoj sednici biće izabrana vlada u kojoj ostaje 12 sekretarijata.

Pastor reizabran za predsednika Skupštine Vojvodine: Verifikovani mandati pokrajinskih poslanika

Pastor reizabran za predsednika Skupštine Vojvodine: Verifikovani mandati pokrajinskih poslanika

Dačić o strateškim ciljevima Narodne skupštine: Moj zadatak je da štitim ugled i dostojanstvo Parlamenta

Dačić o strateškim ciljevima Narodne skupštine: Moj zadatak je da štitim ugled i dostojanstvo Parlamenta

KAKO ĆE IZGLEDATI VLADA SRBIJE: Tačan spisak 21 ministarstva, sad je poznato i koji su novi resori

KAKO ĆE IZGLEDATI VLADA SRBIJE: Tačan spisak 21 ministarstva, sad je poznato i koji su novi resori

Pastor je rekao je da su se poslednjih dana ubrzali događaji na političkom polju.

U tom smislu prošlog petka imao je, kaže, razgovore sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije i juče, u ponedeljak, sa Igorom Mirovićem, novim, starim mandatarom Vlade Vojvodine.

- Razgovori sa predsednikom Srbije bili su nastavak dijaloga vođenog 14. jula, i prethode razgovorima koje očekujem narednih dan, dva. Na izborima 21. juna mi smo dobili poverenje građana da se bavimo aktuelnim pitanjima, da sarađujemo, da budemo za stolom gde se odlučuje, da možemo da kažemo svoje zamisli, svoje probleme i ovaj razgovor je bio u tom cilju - naveo je Pastor.

Ištvan Pastor je naglasio da SVM u novoj vladi neće imati ministra, te da se čeka konačna odluka u kojim resorima će imati državne sekretare.

Zadržaće ih, rekao je, u ministarstvima gde su ih i pre imali, a to je oblast obrazovanja, infrastrukture, zdravstva i poljoprivrede, a kazao je i da razmišljaju o resorima finansija, energetike i zaštite životne sredine. Ocenio je da je najavljeni sastav nove vlade, u smislu rodne ravnopravnosti, ali i odnosa novih i starih ministara predstavlja dobar izbor dok uvođenje novih ministarstava stvara osnovu za sposobnu i efikasnu vladu u narednom periodu.

Što se pokrajinskog nivoa tiče, sa partnerima dogovaraju koje će biti oblasti u kojima bi bilo dobro da učestvuju, kazao je Pastor.

U raspodeli skupštinskih poslova, od 20 odbora Skupštine Srbije, SVM u 14 ima svog predstavnika, naveo je Pastor.

"Elvira Kovač je na mestu predsednice Odbora za evropske integracije, a Arpad Fremond je zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu. Imamo članove u svim važnim odborima. Ono što želim da istaknem je da se još nikada nije dogodilo da Savez vojvođanskih Mađara ima potpredsednika Skupštine Srbije", istakao je Pastor.

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine govorio je i o najavljenom povećanju zarada u javnom sektoru koji je planiran za narednu godinu. Prema njegovim rečima, može se očekivati rast zarada između pet i šest odsto.

- Smatram da za to ima realnih osnova jer po svemu sudeći privreda Srbije neće imati pad u proizvodnji u odnosu na prošlu godinu. Važno je da se uradi izjednačavanje plata jer imamo zaostajanje u zaradama i u zdravstvu i u policiji i čitavom javnom sektoru - rekao je Pastor.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
2 Beograd