Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA HILOM: Razgovarali smo o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji (FOTO)

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Sastanak je počeo u 9 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

SVEČANA CEREMONIJA U PALATI SRBIJA: Vučić večeras dodeljuje vidovdanska priznanja

SVEČANA CEREMONIJA U PALATI SRBIJA: Vučić večeras dodeljuje vidovdanska priznanja

REKORDNA CENA UGLJA: Pritiskali Vučića da ugasi termoelektrane, a sada se cela Evropa otima o ovaj energent!

REKORDNA CENA UGLJA: Pritiskali Vučića da ugasi termoelektrane, a sada se cela Evropa otima o ovaj energent!

SKANDAL NA N1! Albanski lobista SRAMNO udario na Vučića - pobesneo zbog SRPSKE NEUTRALNOSTI (VIDEO)

SKANDAL NA N1! Albanski lobista SRAMNO udario na Vučića - pobesneo zbog SRPSKE NEUTRALNOSTI (VIDEO)

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu, Vučić je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

- Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora - naglasio je predsednik Vučić.

Ambasador SAD Kristofer Hil je ponovio podršku evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region.

Ambasador Hil je pozdravio inicijativu "Otvoreni Balkan" i dosledne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja.

On je istakao da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

Predsednik Vučić zahvalio je ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

- Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu - istakao je ambasador Hil.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd