fbpx
Skip to main content
AV

OBRAĆANJE VUČIĆA DIREKTNO IZ ČEŠKE: Zahvalan sam Česima - Srbija će napredovati uz njihovu podršku (VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Predsednik Vučiće boraviće u Češkoj danas i sutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Češkoj Republici. Prvog dana posete, Vučić će imati odvojene susrete sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom. Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

PREDSEDNIK ČEŠKE DOLAZI U SRBIJI! Poznato kada će Zeman posetiti našu zemlju

PREDSEDNIK ČEŠKE DOLAZI U SRBIJI! Poznato kada će Zeman posetiti našu zemlju

REČI KOJE NIKAD NIKO NIJE IZGOVORIO - IZVINJENJE ČEŠKE ZA BOMBARDOVANJE: Zeman ispravlja grehove iz prošlosti

REČI KOJE NIKAD NIKO NIJE IZGOVORIO - IZVINJENJE ČEŠKE ZA BOMBARDOVANJE: Zeman ispravlja grehove iz prošlosti

Radovan Karadžić ostatak zatvorske kazne izdržava u Srbiji? U Ujedinjenom Kraljevstvu će biti ugrožen

Radovan Karadžić ostatak zatvorske kazne izdržava u Srbiji? U Ujedinjenom Kraljevstvu će biti ugrožen

Pitanja novinara

Na pitanje da li se pominjalo pitanje Kosova i da li će Srbija naići na podršku Češke, Vučić odgovara:

- Pričali smo o svemu, ovaj razgovor danas i reči predsednika Češke ulaze u istoriju. Što se Kosova tiče, pričali smo i tražio sam podršku koju ćemo i dobiti. Mi samo tražimo pravdu i budućnost, ja mislim da je podrška i više nego fer! Pričali smo o međunarodnim odnosima i mnogo čemu, ali najvažnije od svega jeste da to nije samo reč, to su i dela - ističe predsednik Srbije. 

Vučić dodaje da je predsednik Češke koji uživa veliki imunitet i poštovanje.

- Ja sam mislio da dolazim iz zemlje koja ima veliki uglad u Kini, a onda sam video njega i uvideo kakav ugled oni imaju. On je predsednik Češke, on može da govori u svoje lično ime, ali on govori u ime Češke, a to je velika odgovornost i velika čast! Suština je u tome da ja mislim da ne postoji ništa važnije da je ovo prvi predsednik koji se izvinio i rekao ono što misli bez obzira na politiku, i siguran sam da nije poslednji koji će se izviniti - ističe Vučić.

Vučić je odgovorio i na pitanje o predlogu rešenju o pitanja Kosova i da li je posavetovao Vučića.

- Zeman će podržati Srbiju na putu ka Evropi, a danas sam od njega mnogo naučio, mnogo sam naučio i na tome sam mu zahvalan. I na lekcijama i na podršci. Ja nemam problem da se stidimo što smo sa Balkana, a sa druge strane, sa ovim što tek sad radimo bićemo još više cenjeni u svetu - rekao je Vučić.

Na pisanje medija o današnjoj temi o Visokim Dečanima i ugroženosti spomenika, Vučić odgovara da će Dečani uvek naići na podršku Srbije.

- Za nas je važno da se zna da Dečani pripadaju Srbiji i njenoj kulturnoj baštini, ali i svetskoj, pripada svima i svi ćemo zaštiti naš spomenik - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije istakao je da je sa Česima razgovarao o trgovini, investicijama i novim planovima za saradnju.

- Razgovorali smo o mnogim projektima, pogotovu za Beograd, i sve više radimo na tome da svi vide da ovo nije prazno prijateljstvo ili prazne priče, nego da je ovo naše pravo i iskreno. Ovo danas je velika stvar i ja nisam zaboravio, ostavio sam za kraj da kažem da imamo veliku podršku Češke na putu Srbije ka EU - ističe Vučić.

Vučić primio "Orden belog lava" od Zemana

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava", a predsednik Srbije Vučić češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020).

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Posle ove ceremonije planiran je tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Predsednik Češke je zatim organizovao svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića.

Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Češka četvrti najveći investitor u Srbiju

Na poslovnom forumu Srbija - Češka, koji je održan u martu ove godine, rečeno je da su kompanije iz Češke zainteresovane za nove investicije u Srbiju, posebno u mašinsku, hemijsku i automobilsku industriju, kao i ulaganje u banjski turizam, filmsku industriju, obnovljive izvore energije, IT i železnicu. Takođe, da postoji ogroman interes, pre svega industrijskih kompanija iz Češke za kooperaciju sa našim kompanijama i mogućnost njihovog investiranja.

Razgovaralo se o saradnji u oblasti turizma, visokih tehnologija, telekomunikacija, kao i kreativnoj i filmskoj industriji.

Ukupna robna razmena dve zemlje u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019.a izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto.

Češka je bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Prema podacima Češke ta zemlja postala je četvrti najveći investitor u Srbiji.

Podsećanja radi, dve zemlje su do 2019. utroštručile spoljnotrgovinsku razmenu.

Tokom posete Zemana Srbiji 2019. godine potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd