fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"NE ZABORAVLJAMO" Vučić prisustvovao molebanu u Šumaricama - položio venac na spomenik streljanim đacima i profesorima (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Predsednik Srbije na molebanu u Šumaricama u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje molebanu u Šumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu.

VUČIĆ SA ROT: Predsednik razgovarao sa potpredsednicom Bundestaga (FOTO)

VUČIĆ SA ROT: Predsednik razgovarao sa potpredsednicom Bundestaga (FOTO)

UŽIVANJE U POGLEDU: Ministar Mali zna kako da oraspoloži predsednika Vučića - uspeo je u svojoj misiji (FOTO)

UŽIVANJE U POGLEDU: Ministar Mali zna kako da oraspoloži predsednika Vučića - uspeo je u svojoj misiji (FOTO)

JEDAN ČOVEK "KOČI" DOLAZAK KRISTOFERA HILA: Otkriveno zašto novi ambasador SAD u Srbiji neće još neko vreme stupiti na tu funkciju

JEDAN ČOVEK "KOČI" DOLAZAK KRISTOFERA HILA: Otkriveno zašto novi ambasador SAD u Srbiji neće još neko vreme stupiti na tu funkciju

Predsednik Srbije stigao na moleban

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na moleban u Šumaricama u Kragujevcu kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu kako bi obeležili godišnjicu stradanja.

Moleban, pomen stradalima, služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, a nakon toga predsednik Vučić položio je venac kod spomenika "V3", podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, verskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Obeležavanju prisustvuju ministri Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani.

Takođe, prisustvuju i ambasador SAD Entoni Godfri, potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot, predstavnici ambasada Poljske, Slovačke, Austrije, Francuske, Belorusije, Palestine, Kazastana.

U znak sećanja na stradanje nevinih civila u Kragujevcu održava se i tradicionalni "Veliki školski čas".

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Osamdeset godina od streljanja nedužnih civila u Šumaricama, stradalo je i 300 đaka i nastavnika

Navršava se 80 godina od streljanja u kragujevačkim Šumaricama oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika. Kod spomenika "Prekinut let" tradicionalno se održava Veliki školski čas.

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

To je spomen na 21. oktobar 1941. godine, kada su nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije.

Streljanje je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Na ovaj dan se u spomen-kompleksu Šumarice tradicionalno održava Veliki školski čas, uz prigodan muzičko-scenski program.

Prethodno će kod spomenika "Prekinut let" biti održan moleban, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" osnovan je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz raznovrsne memorijalne i umetničke manifestacije i aktivnosti.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine. Tada je izvedena poema Duška Radovića "Crni dan".

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd