fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Srpska napredna stranka proslavlja slavu Sveta Petka: Vučić dočekan uz aplauz (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Srpska napredna stranka danas slavi Svetu Petku i svečano obeležava u Beogradu.

Proslava je započeta dočekom gostiju od strane domaćina i člana Predsedništva SNS Vladimira Orlića.

KARADŽIĆU USKRAĆENA SVA PRAVA U ZATVORU! Ne daju mu da se ispovedi, a telefonski razgovor sa porodicom skup

KARADŽIĆU USKRAĆENA SVA PRAVA U ZATVORU! Ne daju mu da se ispovedi, a telefonski razgovor sa porodicom skup

"TO NIJE PROBLEM, MI SMO DRUGARI" Dačić otkrio šta poklanja Vučiću za rođendan

"TO NIJE PROBLEM, MI SMO DRUGARI" Dačić otkrio šta poklanja Vučiću za rođendan

SI ĐINPING ŠALJE DESNU RUKU U SRBIJU! Vang Ji stiže u Beograd

SI ĐINPING ŠALJE DESNU RUKU U SRBIJU! Vang Ji stiže u Beograd

Na obeležavanje slave stigao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on je po dolasku pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

U predsedništvo SNS-a na Novom Beogradu među prvima već su stigli - zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić, ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Lav Pajkić, a dolazak ostalih se očekuje.

 

Zaštitnica Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - u narodu poznat kao Sveta Petka.

Sveta Petka smatra se naročitom zaštitnicom žena koje joj se obraćaju za pomoć i spas.

Kažu da se ova svetiteljka uvek odazove molitvama i da će, kad je neko jednom prizove u svoj dom, kasnije dolaziti i nepozvana ako zapreti neka nesreća.

Na praznik Svete Petke žene ne rade nikakve teške poslove, ne šiju i ne peru veš. U kuhinji se može pripremati jelo, ali vernice ne mese hleb na ovaj dan.

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda. Mnogi bolesni su ozdravili na današnji dan. Zato ljudi sa zdravstvenim problemima čekaju ovaj praznik verujući da će im slavna svetiteljka pomoći.

Takođe, mnogi Srbi slave ovaj praznik kao svoju krsnu slavu.

Sveta Petka se javlja i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove. Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj. Ta se voda naziva adžijama.

Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

A od kolača koji je isekla, ili domaćica ili žena gost koja je prva stigla, treba sačuvati mrve. Posle ponoći ih valja posuti po tavanu kuće ili pod krevete.

Snovi koji se te noći sanjaju biće proročki, tvrdi tradicija. I dodaje da će devojke koje sačuvaju mrvice, pošto su pojele parčence hleba namenjenog Svetoj Petki, te noći videti i svoju sudbinu, i budućeg muža u snu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd