few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ ZAVRŠIO DVODNEVNU POSETU ATINI: Stavljen pečat na viševekovno prijateljstvo dva naroda! (FOTO/VIDEO)

11.12.2019. 09:23 16:54
Piše:
Srbija Danas
Aleksadar Vučić
Aleksadar Vučić / Izvor: Foto: Instagram/BudućnostSrbijeAV/Pink.rs/Printscreen
Nakon sastanka sa premijerom, predsednik Vučić sastao se i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Atini, gde se sastao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis najpre su imali bilateralni sastanak, nakon kojeg kopredsedavaju trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Novi list EU nakon otvaranja POGLAVLJA 4! Srpski stav je jasan: Spremljen PLAN bržeg napredovanja

Novi list EU nakon otvaranja POGLAVLJA 4! Srpski stav je jasan: Spremljen PLAN bržeg napredovanja

VUČIĆ IZ ATINE: Napadaju policajca Gorana Papića zato što je uhapsio narko-dilera sa kojim se Đilas slikao i zaplenio 2,5 kilograma kokaina!

VUČIĆ IZ ATINE: Napadaju policajca Gorana Papića zato što je uhapsio narko-dilera sa kojim se Đilas slikao i zaplenio 2,5 kilograma kokaina!

VUČIĆ ČESTITAO HANDKEU: Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i sad slavimo još jednog našeg Nobelovca!

VUČIĆ ČESTITAO HANDKEU: Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i sad slavimo još jednog našeg Nobelovca!

Sastanak sa Ciprasom 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Atini sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) i bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, čime je završio dvodnevnu zvaničnu posetu Grčkoj.

Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić
Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić i Cipras sarađivali su dok je Cipras još bio na čelu grčke vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke. 

SASTANAK SA POGLAVAROM GRČKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Predsednik se sastao sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopom atinskim Jeronimosom, koji mu je poklonio ikomu Apostola Pavla, sa željama za uspešan dalji rad.

Vučić se zahvalio na toploj dobrodošlici i veoma značajnom poklonu.

- Za mene je boravak u vašem domu velika čast i privilegija. Od Vas mogu samo da naučim mnogo toga o delima Apostola Pavla i Svetitelja Save. Uvek ćemo biti rame uz rame sa grčkim narodom i čuvaćemo leđa jedni drugima - rekao je Vučić.

Vučić
Vučić / Izvor: Foto: Pink.rs/Printscreen

- Vi ste govorili o značaju srpske i grčke crkve u opstanku naših naroda, tamo gde je Srbima najteže oni opstaju samo zahvaljujući SPC.

- Primajući Vaše savete vratiću se kući mirniji. Grčkom narodu i Grčkoj pravoslavnoj crkvi želim uspeha, sreće i radosti sve što poželite da se ostvari jer će to biti ostvarenje naših želja in snova - rekao je Vučić.

- Neka živi SPC i Grčka pravoslavna crkva - Rekao je Vučić i patrijarhu Jeronimosu poklonio ikonu Svetog Save povodom 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve.

IZJAVE ZA MEDIJE

Predsednik Srbije i premijer Grčke obratili su se javnosti nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnertstvu dve zemlje. Prvi se kao domaćin obratio Micotakis koji je rekao je sa predsednikom Srbije imao srdačan i plodan susret i razgovor. 

- Dobrodošli predsedniče u Atinu. Grčka pruža podršku Srbiji na svakom koraku, a što se tiče Kosova stav ostaje nepromenjen. Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju - rekao je grčki premijer dodajući da će Srbija na leto dobiti konzulat na Kritu.

Premijer Grčke, Kirjakos Micotakis, poručio je u obraćanju posle sastanka sa predsednikom Vučićem, da se stav njegove zemlje po pitanju Kosova ne menja i istakao da je Deklaracija trebalo da bude potpisana mnogo ranije.

- Ona je trebala da bude potpisana još pre mnogo godina, ali dobro je što se to napokon dogodilo. Prioriteti su energija i infrastruktura, ali i programi saradnje sa EU koji mogu da budu podrška svih strateškim projektima. Od velikog značaja je i pruga koja bi olakšala komunikaciju, dobro je što i u drugim oblastima Grčka i Srbije imaju postepeno približavanje  - rekao je Micotakis. 

Istakao je da se srpska privreda razvija brzim korakom, i dodao da su spremni da učine mnogo više u oblasti turizma i da Srbija treba da postane mesto koje će Grci posećivati.

- Grčka u potpunosti podržava Srbiju na evropskom putu i želi Srbiju u Evropi. Informisan sam o dijalogu Beograda i Prištine i naša država podržava te pregovore. Stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen. Razgovor koji sam imao sa predsednikom Vučićem bio je veoma srdačan i plodan - rekao je Micotakis. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su sastanci bili veoma prijateljski i strateški orjentisani.Vučić se prvo zahvalio Grčkoj na njenom uvek odanom prijateljstvu i podršci Srbiji na putu ka EU, pre svega na nepriznavanju tzv. lažne države Kosovo i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

-  Živelo prijateljstvo Srbije i Grčke. Srbija nije ni velki ni snažan saveznik, ali je odani i iskreni prijatelj i grčkog naroda i države. Uveren sam da dolazi vreme većeg poštovanja suverenih zemalja i većeg prijateljstva između takvih zemalja. Nije ni meni jasno zašto je trebalo ovoliko vremena da se potpiše ova Deklaracija. Potpisali smo Deklaraciju, koja je veoma važna za dalji razvoj strateške saradnje. Za Srbiju je ovo važan dan, jer smo posle potpisivanja ove Deklaracije, stavili pečat na jedno viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći nikad da raskine - rekao je predsednik i dodao:

- Želim da ovde u Grčkoj kažem da Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke, kako na kopnu tako na moru. U okviru Deklaracije definisana je obaveza da intenziviramo odnose po pitanju bezbednosti, razmene stručnjaka - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije

Jedna od tački u Deklaraciji, ističe Vučić, jeste ekonomska saradnja i dodao je da očekuje još više grčkih investitora u Srbiji. Vučić je istakao da su dogovori išli i oko saradnje u nauci, kulturi i obrazovanju, kao i zaštiti životne sredine.

- Zahvaljujem vam na podršci Srbiji na njenom evropskom putu i verujemo u vaše zalaganje da budemo i mi u EU. Moram da kažem, Srbija će preuzeti na sebe deo izbegle dece i to ne radimo zbog drugih, već zato što smatram da može nešto da se učini za tu decu. Takođe, podržaćemo zahtev Grčke za povratak vašeg kulturnog dobra i na svakom mestu imaćete nedvosmislenu podršku Srbije. Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata - rekao je Vučić.

Micotakis se prethodno na zajedničkoj konferenciji za štampu našalio da se Grčka i Srbija ne slažu samo u jednom i da po tom pitanju imaju različit stav - večerašnjoj utakmici, što je  i prirodno na šta su se okupljeni nasmejali.

Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Posle sastanka predsednika Srbije i premijera Grčke potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

SASTANAK DELEGACIJA GRČKE I SRBIJE

 U toku je treća sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke kojom kopredsedavaju predsednik Srbije i premijer Grčke.

Sednicom Saveta, trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis, a nakon nje, osim Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istakao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

Dodao je da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

SASTANAK SA MICOTAKISOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke, koja će danas biti potpisana u Atini, veoma je važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Sednicom Saveta, trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis, a nakon nje, osim Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

On je rekao da je posebno srećan danas što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.

- Mi imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo - rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju. Vučić je rekao da je od velikog značaja pruga Beograd-Solun.

- Imali bismo još važnih pitanja oko postizanja liberalizacije u bilateralnim tranzitnim vezama. Znamo da je potpuna liberalizacija najbolja za nas, ali da postoje određene poteškoće - rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, te dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.

- Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu - poručio je Vučić.

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.

- Druga stvar koja od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog drzavnika unutar EU na brzem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja - rekao je Vučić.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje.

- Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali - poručio je Micotakis.

Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva

Posle sednice Vlada biće potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Vučić, koji boravi u poseti Atini na poziv predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa, sa kojim je juče imao bilateralne razgovore, predvodi delegaciju u kojoj se nalaze ministar spoljnih poslova Ivica Dacić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara će danas pre susreta Vučića sa premijerom, imati odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke.

Nakon sastanka sa premijerom, programom posete, predviđeno je da se Vučić sastane i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je Vučić sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

RUSKI AMBASADOR HARČENKO: Srbija ima najbolju politiku na Zapadnom Balkanu!

RUSKI AMBASADOR HARČENKO: Srbija ima najbolju politiku na Zapadnom Balkanu!

Srpski predsednik odlikovan u Grčkoj: Vučiću uručena Zlatna medalja za zasluge grada Atine

Srpski predsednik odlikovan u Grčkoj: Vučiću uručena Zlatna medalja za zasluge grada Atine

"Andrić i Handke su dobili Nobelovu nagradu ZBOG ISTE STVARI koja ima veze sa SRBIMA"

"Andrić i Handke su dobili Nobelovu nagradu ZBOG ISTE STVARI koja ima veze sa SRBIMA"

Vučić IZNEO DETALJE POSETE RUSIJI! Putin ISPOŠTOVAO SRBIJU kao nikad do sada: Poznato šta će biti sa PUŠKOM koju je dobio

Vučić IZNEO DETALJE POSETE RUSIJI! Putin ISPOŠTOVAO SRBIJU kao nikad do sada: Poznato šta će biti sa PUŠKOM koju je dobio

Vučić objasnio Vedrani Rudan zašto nije hteo u Zagreb: Da sam otišao...

Vučić objasnio Vedrani Rudan zašto nije hteo u Zagreb: Da sam otišao...

BONUS VIDEO: "IMAMO CRNI POJAS U RUŠENJU RUSA" Iako spor i sa skromnim naoružanjem, ovaj avion zovu UBICOM SUHOJA. Evo i zbog čega (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
11.12.2019. 09:23 16:54