fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Sramotno ponašanje vlasti BiH: Predsednik Srbije ostaje bez dedovine u Bugojnu?

Foto: Profimedia
Brojni primeri u kojima su Srbi na ovakav način dovedeni pred svršen čin

Porodica predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogla bi da ostane bez nekretnina koje poseduju u Bugojnu jer niko od članova nije obavešten o projektu registracije nekretnina u BiH.

Niko od članova porodice se nije javio nadležnoj službi kako bi registrovao posed ili vlasništvo nad imovinom u katastarskoj opštini Čipuljić u Bugojnu. U toj gradskoj opštini postupak besplatne registracije počeo je još 2011. godine što znači da je porodica Vučić odavno trebalo da dobije obaveštenje od Opštinskog suda u Bugojnu.

Dodatni problem su zakonske odredbe prema kojima se nakon deset godina omogućava takozvanom savesnom posedniku pravo vlasništva na nekretninu. To u praksi znači da vlasnik imovine postaje onaj ko je koristi deset godina. Ako vlasnik protiv posednika nekretnine nije pokrenuo sudski postupak - smatra se da je praktično dao odobrenje. A brojni su primeri u kojima su Srbi na ovakav način dovedeni pred svršen čin. 

Prema izvodu iz katastarske opštine Čipuljić porodica Vučić poseduje kuću, zgradu, dvorište, njivu, voćnjak i šumu ukupne površine nešto veće od pola hektara. Imanje dele otac srpskog predsednika Anđelko i njegovi brat i sestra Danilo i Smiljka Vučić. 

aleksandar-vucic
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

- Katastar nepokretnosti uspostavljen je 1953. godine. Oni su tada bili upisani kao posednici i to tako piše i danas. Čak i da su nekome poklonili nekretnine to nije upisano u katastru jer nije napravljen ugovor o poklonu i prepisu vlasništva. Zato su Vučićevi morali biti pozvani jer su upisani u katastar kao posednici – prenose mediji.

Niko od Vučićevih se juče nije javljao na telefon. U Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH kažu da je očigledno da se u procesu registracije imovine ne radi o dobrim namerama.

Muke raseljenih Srba

- Svaki građanin u RS, koji je vlasnik samo jednog dela nepokretnosti, dobijao je poziv na kućnu adresu sa zakazanim terminom. Zato u Srpskoj nije zabeležena nijedna žalba pripadnika bilo kojeg naroda, dok su učestale i masovne žalbe Srba, uglavnom raseljenih i izbeglih lica na postupak u FBiH - kažu u Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH.

Projekat registracije nekretnina za koji je Svetska banka donirala više od 34 miliona dolara entiteti sprovode na različite načine.

RS za razliku od FBiH od građana za to ne traži i ne naplaćuje izdavanje dokumenata i uverenja. Iz uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, međutim, ne šalju obaveštenja o projektu na kućne adrese, već obaveštenje o registraciji, koja nakon toga treba da bude obavljena u roku od 60 dana, bude objavljeno na sajtu nadležnog suda.

Zato većina izbeglih i raseljenih Srba iz FBiH ima dodatne probleme. U RS iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove pozive upućuju svakom građaninu lično.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd