fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

PREDSEDNIK SRBIJE SE OGLASIO TAČNO U PONOĆ: Posebna čestitka za sve one koji slave Vaskrs (FOTO)

Hristos Voskrese - Srećan Uskrs!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram nalogu @avucic čestitao je svim pravoslavnim vernicima koji danas slave Vaskrs srećan praznik. 

Predsednik je objavio uz simboličan pozdrav "Hristos Vaskrse" i fotografiju na kojoj je Isus Hrist i tačno kada su kazaljke u ponoć otkucale 2. maj 2021. godine i početak Vaskrsa oduševio sve pravoslavce. 

Predsednik Srbije je tokom jučerašnjeg dana  uputio čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vernicima, koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru.

U čestitki je pisalo: 

- Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima radosno čestitam najveći hrišćanski praznik - Vaskrs Gospoda Isusa Hrista. Večna radost Vaskrsenja neka bude izvor nadahnuća da u vremenima bremenitim različitim izazovima i teškoćama uvek damo pravi odgovor, svedočeći da smo dostojni potomci Stefana Nemanje, Svetoga Save i svih drugih svetih srpskog naroda. Duh Vaskrsa neprekidna je inspiracija da svi zajedno srčano i posvećeno radimo na dobru i razvoju Republike Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve i vaskolikog srpskog naroda. Čestitajući Vam Vaskrs, želim da Gospod izlije obilje svoga blagoslova na našu Otadžbinu i Svetu Crkvu. Hristos vaskrse! - naveo je Vučić, saopštila je pres služba predsednika.

 

VASKRS - NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Vaskrsenje Isusa Hrista praznik je koji simbolizuje pobedu života nad smrću, te zato on predstavlja i najveći praznik, a najviše mu se raduju naši najmlađi. Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Uskrs
Foto: SD/ilustracija

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: “Neverni Toma”.

 

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme. Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. U iščekivanju "zeca" koji donosi paketiće u svakom domu odvija se i pravo malo takmičenje u tome čije je jaje ove godine najjače, a to je posebno interesantno deci.

Po Julijanskom kalendaru Uskrs slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd