Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić nakon sastanka sa Mičelom: Srbija je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, Albanci NISU

Foto: Srbija Danas
Američki zvaničnim je u Beograd doputovao sinoć

Visoki američki zvaničnik Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, doputovao je juče u Beograd. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Vesom Mičelom. Posle sastanka, koji počinje u 10 sati, planirane su izjave za medije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. Zvaničnik američkog Stejt departmenta prethodno će razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.

Mičel u Beograd stiže u okviru balkanske turneje, od 12. do 17. marta, tokom koje, osim Beograda, posećuje Prištinu, Skoplje, Atinu i Nikoziju.

10:00 - Počeo sastanak predsednika Vučića sa visokim američkim zvaničnikom Ves Mičelom

Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima. 

U Beogradu se sinoć Mičel sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a jutros i sa premijerkom Anom Brnabić. 

11:20 - Počelo obraćanje medijima.

Predsednik se zahvalio Mičelu na poseti istakavši da su imali dobar i otvoren razgovor po svim važnim pitanjima.

Ves Mičel
Ves Mičel i Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

11:20 - Obraćanje predsednika Vučića

- Razgovarali smo o reformama, privlačenju američkih investitora. Želimo da našu trgovinsku razmenu značajno uvećamo. Razgovarali smo o miru i stabilnosti u regionu. Istakao sam da je neophodno sačuvati i mir i stabilnost i da nam je za to potrebna podrška SAD. Razgovarali smo o odnosima Beograda i Prištine, zahvalan sam gospodinu Mičelu na posredovanju. Stavovi su nam različiti, ali Mičel je želeo da saluša srpsku stranu i na tome sam mu zahvalan. Zamolio sam gospodina Mičela da nas sasluša i on je imao dovoljno strpljenja da nas čuje i da nas u nekim stvarima razume. Saglasni smo da je neophodno da se nastavi razgovor uz podršku EU. Zahvalan sam na podršci na putu ka EU. Srbija je spremna da razgovara o mogućim kompromisima. Svaki kompromis je težak ali mora da ga priznaju sve strane. Srbija je ispunila sve obaveze prema Briselskom sporazumu. Albanci su imali samo jednu obavezu, koju nisu ispunili a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Evropska unija i SAD znaju za to. Gotovo sam uveren da od tog posla nema ništa - rekao je Vučić.

Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom. 

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a možda i razumeo. 

 Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

11:32 - Novinarima se obratio i američki zvaničnik Res Mičel

- Predsednik i ja smo imali otvoren razgovor. Razgovarali smo ovog jutra u odnosu Srbije prema Kosovu. Srbija je osnova čitavog balkanskog područja. Vidim veliki prostor za novu šansu za napredak u rešavanju problema koji Balkan već duže vreme drži u prošlosti. Srbija je osnova čitavog balkanskog područja. Vidim veliki prostor za novu šansu za napredak u rešavanju problema koji Balkan već duže vreme drži u prošlosti. Potrebno je jačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije. SAD podržavaju dijalog koji uz pomoć EU vode Beograd i Priština. Mi smo spremni da pomognemo, salušamo i budemo kreativni. Američko partnerstvo sa Srbijom je staro, bili smo saveznici u oba svetska rata - istakao je Mičel.

Dodao je da je protiv jednostavnih rešenja, koja bi mogla da ugroze stabilnost i bezbednost regiona, ali nije precizirao šta smatra jednostavnim rešenjem.

11:35 - O formiranju vojske takozvane države Kosovo

- Molim sve da mi pokazu jedan jedini papir koji ima pravnu snagu u međunarodnom javnom pravu u kojem se nalazu osnova za formiranje snaga bezbednosti. Takav papir ne postoji, njega nema. U skladu sa sporazumom iz Kumanova nikakve kosovske vojne snage ne mogu da postoje - rekao je predsednik Vučić na pitanje novinara o formiranju vojske Kosova. 

Vučić kaže da Amerikanci smatraju da je legitimna ideja priznavanje Kosova ali da Srbija to ne smatra i to je suštinska razlika.

- Ako je nešto na legitimnoj osnovi stvoreno ne možete iz toga razvijati nešto novo . Ja sam predsavnik naroda na maloj teritoriji i danas sam istakao naše stavove. Mi bez Amerikanaca ne možemo da rešimo pitanje Kosova i ostale probleme u regionu - kaže Vučić. 

Res Mičel i Aleksandar Vučić
Res Mičel i Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

11:40 - O susretu Mičela sa predstavnicima opozicije

Predsednik Vučić je, izmeđuostalog, istakao da Mičel ima pravo da se sastaje sa kim god hoće, odgovarajući na pitanje novinara o predstojećem susretu američkog zvaničnika sa članovima opozicije.

- Gospodin Mičel ima pravo da se sastaje sa kim god hoće. Reako sam Mčelu kao i vama - pobeđivao sam opozicuju dokle god to budem hteo i povućiću se kada za to budem smatrao, a to će biti veoma uskoro. Naš narod zna kako da glasa i šta je najbolje - kaže Vučić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd