Skip to main content
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić položiće danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Događaj je planiran u 10 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće sutra venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom Dana oslobođenja Beograda.

"SRAMNI POKUŠAJI DA SE PRIKAŽU KAO ŽRTVE" Đorđević raskinkao opoziciju

"SRAMNI POKUŠAJI DA SE PRIKAŽU KAO ŽRTVE" Đorđević raskinkao opoziciju

PREDSEDNIKU SRBIJE UKAZANA VELIKA ČAST: Aleksandar Vučić dobitnik nagrade muzeja u Jerusalimu

PREDSEDNIKU SRBIJE UKAZANA VELIKA ČAST: Aleksandar Vučić dobitnik nagrade muzeja u Jerusalimu

ĐURIĆ O NOVOJ VLADI: Biće novih lica, SNS nosilac razvoja naše zemlje

ĐURIĆ O NOVOJ VLADI: Biće novih lica, SNS nosilac razvoja naše zemlje

Događaj je planiran u 10 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa Dani slobode 2020, predstavnici Grada Beograda odaće poštu poginulima i položiti vence u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. godine na Novom groblju i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovaće sutra, povodom obeležavanje 76. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, odavanju državnih i vojnih počasti i polaganju venaca u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, kod spomenika Crvenoarmejcu i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Ta operacija, kao deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, nadovezivala se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji, a nastavljena je proterivanjem neprijatelja kroz Srem.

Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanele su u toj operaciji težak poraz nacističkom okupatoru, oslobodile Beograd i veliki deo Srbije.

Beogradskom operacijom okončana je i 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd