Skip to main content
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić sa predstavnicima MMF-a: Srbija uspešan primer, postižemo veći rast BDP

Foto: Srbija Danas
Šef Misije na samom početku susreta čestitao uspešan završetak trogodišnjeg aranžmana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Džejms Ruf.

Dodik o referendumu u Republici Srpskoj: Većina Srba bi se izjasnila za pripajanje Srbiji

Vučić danas u Prokuplju: Na otvaranju proizvodnog pogona kompanije BizLink, posao dobija 450 radnika

Šef Misije Ruf je, na samom početku susreta, čestitao predsedniku Vučiću uspešan završetak trogodišnjeg aranžmana i naglasio da je rukovodstvo MMF-a koristilo primer Srbije kao uspešan model za druge zemlje.

 Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

Predsednik Vučić je zahvalio na čestitkama i rekao da Srbija želi da nastavi saradnju sa MMF-om kroz novi program.

- Želimo da održimo stabilnost javnih finansija i celokupne ekonomije i, što je još važnije, postignemo veći rast bruto domaćeg proizvoda - istakao je predsednik Vučić. 

Sagovornici su se saglasili da je neophodno završiti reformu javnih preduzeća i rešiti problem sa gubitašima u javnom sektoru. Takođe je dogovorena pomoć i podrška MMF-a u boljem projektovanju i ostvarivanju mogućnosti za efikasnije upravljanje javnim investicijama.

Logo Međunarodnog monetarnog fonda
Foto: Profimedia/ilustracija

Posebna tema sastanka ticala se povećanja plata i penzija, u čemu su se predsednik Vučić i predstavnici MMF saglasili da, zahvaljujući odličnim rezultatima od početka godine, u budžetu Repblike Srbije ima prostora za pomenuta povećanja. 

Teme su bile i donošenje novog Zakona o naknadama, kojim bi bili ukinuti svi parafiskalni nameti, što bi olakšalo poslovanje privrednim subjektima u Srbiji. 

Na sastanku je bilo reči i o smanjenju poreza i doprinosa na plate kao jedne od mera podsticaja zapošljavanja u privatnom sektoru.

Tokom susreta je konstatovano da Srbija ide dobrim putem i da je ostala posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta BDP-a i poboljšanju životnog standarda građana Srbije. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd