Skip to main content
Aleksandar Vučić

PREDSEDNIK VUČIĆ SE NA BOŽIĆ OGLASIO SA SVETE GORE: Iz Hilandara uputio poruku svim vernicima (FOTO)

Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav
Poseta Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsednička poseta tom srpskom manastiru u poslednje dve decenije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Hilandaru, čestitao je jutros Božić svim vernicima.

ISTORIJSKA VUČIĆEVA POSETA HILANDARU: Veliko poštovanje praznika - prisustvovao jutarnjoj Božićnoj liturgiji (FOTO)

ISTORIJSKA VUČIĆEVA POSETA HILANDARU: Veliko poštovanje praznika - prisustvovao jutarnjoj Božićnoj liturgiji (FOTO)

Hristos se rodi: Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save (VIDEO)

Hristos se rodi: Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save (VIDEO)

SREĆAN BOŽIĆ! MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

SREĆAN BOŽIĆ! MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

"Mir Božji - Hristos se rodi", naveo je predsednik Srbije na Tviteru.

Predsednik je rano jutros u 2 časa prisustvovao Božićnoj službi, a zatim u 7 Božićnoj liturgiji. 

Za 9.30 planiran je Božićni ručak u novoj trpezariji, renoviranoj prošle godine, a predsednik Vučić biće njen prvi gost tog ranga. Trpezarija inače ima kamene stolove, na kakve ima pravo samo nekoliko od ukupno 20 manastira na Svetog Gori, i to samo oni koji su carske lavre.

Srpski predsednik će danas obići sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći izmedu 3. i 4. marta 2004. godine. Poseta Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsednička poseta tom srpskom manastiru u poslednje dve decenije.

Predsednika Vučića su juče, na dolasku, ispred manastira dočekali iguman Hilandara, arhimandrit Metodije i veliki broj monaha, kako svedoči ministar Nenad Popović, koji prati predsednika u poseti. Na ulazu u manastir, u čast srpskog predsednika, prvog posle 20 godina kojeg su zvanično ugostili monasi Hilandara, bile su istaknute tri zastave: srpska, grčka i hilandarska, što se čini samo o velikim praznicima i kada dolaze najviši gosti. Odmah po dolasku, iguman Metodije pratio je predsednika Vučića u Saborni hram Vavedenja Bogorodice, u koji su ušli sami njih dvojica.

Iguman je potom ostavio srpskog predsednika da se sam pokloni svetinjama i proboravi neko vreme u Hramu. To se, kako objašnjava ministar Popović, smatra velikom počašću, koja se retko, skoro nikad ne ukazuje posetiocima, bez obzira na rang. Vučić se, inače, najduže zadržao pred ikonom Bogorodice trojeručice.

Posle toga, predsednik Vučić razgovarao je sa starešinstvom manastira Hilandar sa igumanom Metodijem na čelu, a potom je arhimandrit u njegovu čast priredio svečanu Badnju večeru, za "skromnom, ali predivnom manastirskom trpezom", u najužem krugu, odnosno u prisustvu samo dva monaha, pored dva gosta iz Srbije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd