Skip to main content
Vojska Srbije

Poslednja reč tehnologije - PROJEKAT "PUPIN": Vojska Srbije lansira SATELIT!

Foto: Profimedia
O projektu "Pupin" prvi je javno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Posle sprovedene modernizcije pešadije, artiljerije, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, Vojska Srbije će lansirati i satelit domaće proizvodnje!

Bespilotna letelica tipa "pseudosatelit", koju naši vojni stručnjaci u okviru projekta "Pupin" već više godina razvijaju u saradnji sa firmom "Kompozit tehnoloži tim", krstariće na 20.000 metara, moći će da leti do 360 meseci bez spuštanja na zemlju i služiće za izviđanje, komunikaciju i zaštitu državinih granica. Ova letelica predstavlja poslednju reč tehnologije, o čemu svedoči podatak da će imati pogon na elektro-motor, koji će energiju za rad prikupljati preko električnih ćelija. O projektu "Pupin" prvi je javno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja novim “migova 29” na aerodromu u Batajnici.

Prema podacima spcijalizovanog portala "Tango siks" glavna karakteristika "Pupina" jeste osmatranje i izviđanje.

- Osnovna namena "Pupina" biće regionalno pokrivanje radio signalom, signalom mobilne telefonije, internetom, kao i osmatranja u naučne svrhe, sondiranje atmosfere, špijunske i bezbednosne misije, rana upozoravanja, praćenja u slučaju nezgoda i elementarnih nepogoda. Nazvana je "Pupin" po čoveku čija je inovacija omogućila prenos telegrafa na velike dealjine- rekao je za "Tango siks" Petar Matunović, osnivač firme "Kompozit tehnolodži tim".

Vojska Srbije
Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Petar Vojinović, glavni urednik portala "Tango siks", kaže da je namera države da uloži u ovaj projekat izuzetno dobra vest.

- Iako zvaničnih informacija nema, u pitanju jedino može biti domaća kompanija "Kompozit tehnolodži tim". To je grupa izuzetno stručnih i mladih Beograđana koji godinama razvijaju projektovanje i izradu bespilotnih letelica. "Pupin" je redak projekat u svetskim razmerama, letelica koja ima potencijal kako u telekomunikacijama, tako i bezbednosnom nadzoru. Ona koristi raznovrsnu lepezu senzora sa velikih visina i ima jako veliku autonomiju leta. Tema je izuzetno aktuelana, što pokazuje i velikovo "Erbasovo" angažovanje i trenutni rekordi koje postavlja njihov projekat "Zefir". Ako bi projekat "Pupin" zaživeo, to bi domaću vazduhoplovnu pamet stavilo u globalni vrh. Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe, a Srbija bi konačno moga nešto i da izveze u segmentu izuzetno napredne industrije- podvlači Vojinović.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ističe da bi razvijanje ovog projekta bilo izuzetno dobro za Srbiju.

- Ovakva tehnika binam pomogla u lociranju bilo čega u trenutku kada GPS "zakaže". Takođe, ove letelice imaju odličnu mogućnost lociranja pri lošim vemenskim prilikama. Zbog takvih predispozicija, pomogle bi nam i u bezbednosno-informativnom smislu. Nadam se da će se ova ideja realizovati, jer sa ovakvim sistemom bili bi smo superiorni u regionu- zaključuje Petrić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
24 Beograd