fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulin

Proslavljena ktitorska slava manastira Mileševe: Svečanosti prisustvovao i ministar Vulin

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Drevna nemanjićka svetinja, manastir Mileševa proslavila je u sredu, 7. oktobra 2020. godine, svoju ktitorsku slavu – Svetog kralja Vladislava

Drevna nemanjićka svetinja, manastir Mileševa proslavila je u sredu, 7. oktobra 2020. godine, svoju ktitorsku slavu – Svetog kralja Vladislava. Ovaj divni ugodnik Božiji zaštitnik je i Eparhije mileševske, Radija Mileševe, kao i crkvenog hora Sveti kralj Vladislav iz Prijepolja.

EU KRITIKOVALA VUČIĆA, ON JOJ OŠTRO ODGOVORIO! Ne govorim uvek ono što bi oni hteli

EU KRITIKOVALA VUČIĆA, ON JOJ OŠTRO ODGOVORIO! Ne govorim uvek ono što bi oni hteli

NAKON VAŽNOG SASTANKA! Vučić najavio kupovinu bespilotnih letelica, Varhelji želi da se Srbija pridruži EU (VIDEO)

NAKON VAŽNOG SASTANKA! Vučić najavio kupovinu bespilotnih letelica, Varhelji želi da se Srbija pridruži EU (VIDEO)

"PROFESIONALNOST" NA NIVOU! Jugoslav Ćosić za većinu neprijatan, ali ne i za svog gazdu Dragana Đilasa (VIDEO)

"PROFESIONALNOST" NA NIVOU! Jugoslav Ćosić za većinu neprijatan, ali ne i za svog gazdu Dragana Đilasa (VIDEO)

Najpre je u navečerje praznika u Vaznesenjskom mileševskom hramu služeno svečano bdenije kojim je predstojao Njegovo preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije uz sasluženje arhimandritâ Teofila i Leontija, protojereja-stavrofora Marka Papića, jeromonaha Save iz Eparhije budimljansko-nikšićke, i đakona Ivana Savića.

Povodom hramovne slave, manastir Mileševu posetio je ministar odbrane Republike Srbije g. Aleksandar Vulin koji se sastao sa predstojateljem Eparhije, Episkopom Atanasijem. Nakon bdenija, u manastirskoj porti održan je kulturno-umetnički program u kome su učešće uzeli umetnički ansambl Ministarstva odbrane Republike Srbije Stanislav Binički, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac iz Gračanice, glumci Vesna Pavlović, Ivan Vučković i Vladimir Jocović, mladi guslar iz Pljevalja Vaso Đondović, muzički ansambl Beli Anđeo iz Beograda i solista Vojislav Spasić iz Beograda.

Proslava je nastavljena i sutradan, Božanstvenom Liturgijom kojom je predstojao Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, uz sasluženje domaćina, Episkopa Atanasija, sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhijâ budimljansko-nikšićke i mileševske. Za pevnicom su odgovarali članovi umetničkog ansambla Ministarstva odbrane.

Čestitajući slavu svečarima, Preosvećeni Vladika Joanikije u besedi je rekao: – Danas je ktitorska slava manastira Mileševe,  i ujedno slava cele Mileševske eparhije, slava radija Mileševe, slava hora. Istovremeno, manastir Studenica proslavlja danas svoga velikoga pokrovitelja Svetoga Simona monaha – kralja Stefana Prvovenčanoga čije mošti tamo počivaju a manastir Davidovica slavi prepodobnog oca Davida, unuka Nemanjinog. Zapravo, ovo je danas veliki praznik celog srpskog roda. Slavimo tri velika svetitelja. A ovde, mi sabrani kod moštiju Svetoga kralja Vladislava u njegovoj svetoj zadužbini Mileševi i oko groba Svetoga Save osjećamo se da smo naročito počastvovani.

Aleksandar Vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Sveti kralj Vladislav je došao na presto u ono vreme kada nije bilo baš lako srpskoj državi. Vidimo da je srednjevekovna srpska država slavnih Nemanjića imala izvesnih problema, ali vidimo takođe da su Sveti Nemanjići imali toliko mudrosti i toliko odgovornosti da su uvek prevazilazili probleme i nalazili najbolje rešenje da idu napred. I to pokazuje da smo bili tada zreo narod na vrhuncu svoje moći, besedio je Vladika Joanikije.

Nakon zaamvone molitve, osveštano je slavsko žito i prelomljen slavski kolač koje su sa puno ljubavi pripremile mileševske sestre predvođene igumanijom mati Akvilinom.

Na kraju Liturgije, zahvalno slovo govorio je domaćin, Vladika Atanasije: – Blagodarimo Bogu za ovaj predivni dan koji nam je dao, praznik kada slavimo Svete ugodnike Božije danas predvođene Svetim kraljem Vladislavom. Sve bih vas, draga braćo i sestre, pohvalio za to što ste uspeli da ocenite i zaključite pravilno da je ovaj dan tako vredan pažnje da treba potpuno njemu da se posvetimo i da dođemo na pravo mesto, u manastir Mileševu, na sveto mesto.

Aleksandar Vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Gospod nam je dao uputstvo i rekao: Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe, uzme Krst svoj i za mnom ide. Jer, nema sigurnijeg, nema vrednijeg, nema pametnijeg, nema korisnijeg puta od toga, ići za Gospodom, biti Njegov sledbenik, Njegov sluga, i ispuniti sve Njegove zapovesti.

– Mi se danas sećamo i Svetoga Save i Svetoga kralja Vladislava, ali sećamo se i svih onih koji su narednih vekova ugledali se na njih i tako živeli. Danas se sećamo graditelja i dograditelja, graditelja i nastavljača, graditelja i obnovitelja, podvižnika i sapodvižnika. Crkvi Božijoj predstoji koračanje napred kroz vreme. Crkva Božija se dograđuje, dopunjava, novim vernim, hrabrim sinovima i kćerima svojim, koji žive po uzoru na Gospoda. Na Njega se ugledao Sveti Sava i svi u tome nizu, preko Svetog Save, ugledali su se na Gospoda našega Isusa Hrista, naglasio je Episkop Atanasije.

Zajedničarenje je nastavljeno za trpezom ljubavi uz bogougodne razgovore, zvuke gusala i izvorne pesme.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd