fbpx
Skip to main content
Mihajlo Pupin

PUPIN STIŽE U OTADŽBINU UZ SAGLASNOST AMERIKE: Prenos posmrtnih ostataka srpskog naučnika za Srbiju velika stvar!

Foto: Profimedia
Najava predsednika Vučića posle svečanosti u Pranjanima

Prenos posmrtnih ostataka velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina u Srbiju bila bi velika stvar, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodm inicijative u SAD da se ispuni Pupinov amanet.

Vučić sa vladikama dva sata oči u oči: Odlučena važna stvar u odnosu Srbije i Crne Gore!

Vučić sa vladikama dva sata oči u oči: Odlučena važna stvar u odnosu Srbije i Crne Gore!

VUČIĆ ZOVE NA KLJUČNE RAZGOVORE: Srbija na korak od NOVE VLADE

VUČIĆ ZOVE NA KLJUČNE RAZGOVORE: Srbija na korak od NOVE VLADE

Marković raskrinkao Boru Solunca: "Po njemu zakon treba da važi za sve osim za opoziciju"

Marković raskrinkao Boru Solunca: "Po njemu zakon treba da važi za sve osim za opoziciju"

Istakao je da nikakva odluka o tome nije doneta, ali da će se se time ozbiljno pozabaviti.

- To bi bila važna stvar za nas, nadam se da će američki prijatelji izaći u susret. Ali da vidimo detalje, pa da donosimo odluku o tome - rekao je Vučić.

Šef sprske diplomatije Ivica Dačić je u junu na sastanku s ambasadorom Godfrijem rekao da je Pupin imao želju da bude sahranjen u Srbiji i da nadležni u ministarstvu već duže vreme razmatraju mogućnost prenosa njegovih posmrtnih ostataka iz Njujorka u Srbiju, za šta je potrebna saglasnost potomaka i vlasti SAD.

Postoji mogućnost da u Pupinovom rodnom Idvoru, u Banatu, nikne memorijalni centar koji bi zajednički gradili Srbija i SAD. To bi bio još jedan most povezivanja dve zemlje, gde je u subotu obeležena 76. godišnjica misije Halijard, operacija spasavanja više od 500 američkih pilota.

- Beskrajno sam zahvalan Pranjanima, Milanovcu, Čačku, Ljigu, Šumadiji što su 1944. godine osvetlali obraz Srbiji - rekao je Vučić na ceremoniji i istakao da su Srbi tada postali braća po oružju s Amerikancima, Englezima i Kanađanima.

Predsednik Fondacije Hilijard Džon Kapelo izrazio je zadovoljstvo izgradnjom memorijalnog kompleksa. 

- Sada ovde možemo da odamo počast narodu tog kralja, koji je pokazao hrabrost, kao i srpskim vojnicima, i generalu Dragoljubu Mihailoviću Draži, koji su štitili zemlju od fašista i suprostavili se fašizmu - rekao je Kapelo.

Dodao je da svako poboljšanje odnosa između SAD i Srbije ima veliki značaj za region jer je Srbija ključna za sigurnost i stabilnost regiona koji je deo Evrope.

ZALOŽIO IMOVINU ZA RATNI KREDIT

Mihajlo Pupin (1858-1935) rođen je Idvoru, u Banatu.

Četiri decenije je bio profesor na Kolumbija univerzitetu. Za počasnog konzula Kraljevine Srbije promovisan je 1912. godine. Imao je 34 patenta, a za knjigu "Od pašnjaka do naučenjaka" dobio je Pulicerovu nagradu.

Bela kuća
Bela kuća
Foto: Profimedia/Ilustracija SD

Kao rezultat prijateljstva Pupina i američkog predsednika Vudroa Vilsona, 28. jula 1918. godine na Beloj kući zavijorila se srpska zastava u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu. Pupin je učinio mnogo da obezbedi američku podršku Srbiji tokom Prvog svetskog rata, a založio je i svu imovinu kao garanciju za ratni kredit, koju je SAD dala Srbiji za nabavku oružja u Prvom svetskom ratu.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd