fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save

Foto: SD ilustracija/Profimedia
Hram Svetog Save spremno dočekuje predsednika Rusije Vladimira Putina koji će sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obići hram na Vračaru, a dvojica predsednika simbolično će učestvovati u postavljanju jednog od mozaika.

Koordinator radova u Hramu Svetog Save Nikola Obradović rekao je danas sve je spremno za dolazak visokih zvaničnika koji će, kako je predviđeno, obići kriptu i naos hrama.

- Uveriće se kako teku radovi na ugradnji mozaika i simbolično će učestvovati u samom lepljenju dela mozaika - rekao je Obradović.

On navodi da su u hramu u toku građevinski radovi i da se trenutno malterišu i pripremaju površine za postavljanje mozaika, a istovremeno se radi i na postavljanju mozaika u oltarskom delu hrama koji je delo ruskih umetnika.

Obradović podseća da je uz pomoć ruske kompanije ''Gaspromnjeft'' do sada finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Dodaje da je celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena pod rukovodstvom ruskog mozaičara akademika Nikolaja Muhina.

- Osim kupole, ruski umetnici rade i oltarski deo u istoj tehnici i tehnologiji izrade mozaika. Uskoro će početi i radovi na postavljanju mozaika na površinama između polulukova i glavnih nosećih stubova - kaže Obradović.

U velike radove koji predstoje u hramu na Vračaru ubraja i izradu monumentalnog ikonostasa visokog više od 6,5 metara i širokog više od 21 metra.

- Biće urađen u kamenu i predstavljaće monumentalno zdanje u samom hramu. To je jedan od velikih poslova, a drugi veliki posao koji je pred nama je izrada kamenih podova veoma složene strukture i koji se rade po svim kanonima pravoslavne arhitekture - kaže Obradović.

On se nada daljoj podršci Rusije u radovima na hramu.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Foto: Profimedia

- Iskreno se nadamo bratskoj pomoći bratske Rusije. Inače, kompanija "Gaspromnjeft" je pomogla ugradnji mozaika na kupoli sa četiri milion evra - podseća Obradović koji očekuje da će većina radova biti završena do kraja decembra ove godine. - Možda će ostati nešto oko radova na postavci mozaika ili ikonopisima, ali većina poslova trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Glavni inženjer za montažu mozaika u Hramu Svetog Save Jevgenij Čelišev nada se da će se predsednicima Putinu i Vučiću dopasti izvedeni radovi u hramu i ističe da je za ruske umetnike velika čast što učestvuju u njegovoj dogradnji.

- Od inicijative za Izgradnju jprošlo je više od 100 godina i mi smo tu da ga završimo - kaže Čelišev i dodaje da u Hramu Svetog Save trenutno radi 22 umetnika iz Rusije. - Radovi na postavljanju mozaika počeli su 2016. godine kad je urađen mozaik na glavnoj kupoli površine više od 1240 kvadratnih metara i prečnika 30 metara, što predstavlja najveću na svetu urađenu kupolu.

Za izradu tog mozaika upotrebljeno je, kako kaže, više od 40 tona stakla u boji zapečenog sa zlatom i srebrom.

AURUS će da GRMI BEOGRADOM! Sa Putinom stiže i njegova NAJNOVIJA LIMUZINA, sam VRH ruske tehnologije (FOTO/VIDEO)

Predsednici Putin i Vučic imaće priliku da vide i upravo završeni mozaik Bogorodice visok više od osam metara koji će biti postavljena ispod kompozicije "Isusa Spasitelja".

- U pitanju je izvanredna kompozicija sa arhitektonske i umetničke tačke gledišta. To je veoma teška krivolinijska površina koju smo uspeli da savladamo - naveo je Čelišev.

Inače, osim Rusije koja pomaže postavljanje mozaika, završetak radova na Hramu Svetog Save finansira i Vlada Srbije koja je izdvojila 10 miliona evra za završetak radova u hramu.

Starešina Hrama Svetog Save, vladika Stefan, rekao je da je taj novac predviđen za sve radove osim mozaika - postavljanje podova, grejanje, ikonostase, unutrašnje ukrašavanje...

- Mozaik je vrlo skup i koštaće više od 30 miliona evra. Ruska strana isfinansirala je prvu etapu, a ''Gaspromnjeft'' je konkretno finansirao kupolu. Sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da isfinasira ostatak mozaika - rekao je vladika Stefan.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
2 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19