fbpx
Skip to main content
Putin

Putin o Kosovu: Ruski stav je poznat, Priština krši sporazume i izaziva nestabilnost! Vučić: Bez Rusije neće biti rešenja

Tanjug/​Tanja Valić
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao, tokom boravka u Beogradu, da je "ruski stav po pitanju Kosova i Metohije poznat".

- Mi se zalažemo za rešenje u skladu sa rezolucijom 1244 - rekao je Putin.

On je dodao da su "poslednji potezi Prištine - uvođenje taksi i stvaranje Vojske Kosova, izazvali ozbiljnu napetost".

Rusija je kao i Srbija zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

- Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana jer ti potezi mogu da dovedu do destabilizacije Balkana. Ruski i srpski narodi su uvek bili duhovno povezani tokom istorije. Kršenje opštepriznatih normi međunarodnog prava i rezolucije 1244, smatramo nepravednim i jako opasnim. Radićemo sa svim našim partnerima da rešenje bude pravedno. Pažljivo pratimo sve šta se dešava u regionu. Mi treba da ubedimo partenere da ako želimo stabilnost, moramo da nađemo kompromis - naveo je Putin.

Vučić je rekao da je imao čast da "ugosti iskrenog i dokazanog prijatelja Srbije". 

On je rekao da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo da je Srbija uvek bila spremna za razgovore i kompromise, ali da nikada ne može i neće da pristaje na pozniženja. 

- Plašim se da neki ljudi nisu spremni na komropmise. Mi ćemo i dalje istrajavati na tome i tražiti ih, ail ponavljam, i to sam rekao Putinu, nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju - poručio je Vučić. 

On je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Rusije istako da su po svim pitanjima postigli visok stepen saglasnosti.

Zahvalio se na podršci Rusije na očuvanju integriteta i nezavisnosti Srbije i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje dve zemlje u svim oblastima. 

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Tanjug/​Tanja Valić

Vučić je preneo novinarima da je ruskog kolegu upoznao sa svim što se desava u vezi sa Kosovom i Metohijom, o protivpravnim taksama koje su uvele albanske vlatsi u Prištini, kao i o osvnivanju tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244. 

- Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina - podvukao je Vučić. 

Naveo je da mu je bila izuzetna čast što je imao priliku da ugosti predsenika Rusije, za kojeg je rekoa da je iskreni, dokazani prijatelj Srbije i naroda. 

Naglasio je da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima i primetio da nikada nismo potpisali toliko sporauzma. 

Vučić je rekao i da "bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog pitanja". 

- Pre svakog rešenja ću se posavetovati sa Putinom - naglasio je Vučić.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd