Skip to main content
Putin

Putin o Kosovu: Ruski stav je poznat, Priština krši sporazume i izaziva nestabilnost! Vučić: Bez Rusije neće biti rešenja

Tanjug/​Tanja Valić
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao, tokom boravka u Beogradu, da je "ruski stav po pitanju Kosova i Metohije poznat".

- Mi se zalažemo za rešenje u skladu sa rezolucijom 1244 - rekao je Putin.

On je dodao da su "poslednji potezi Prištine - uvođenje taksi i stvaranje Vojske Kosova, izazvali ozbiljnu napetost".

Rusija je kao i Srbija zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

vucic
Tanjug/​Tanja Valić

- Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana jer ti potezi mogu da dovedu do destabilizacije Balkana. Ruski i srpski narodi su uvek bili duhovno povezani tokom istorije. Kršenje opštepriznatih normi međunarodnog prava i rezolucije 1244, smatramo nepravednim i jako opasnim. Radićemo sa svim našim partnerima da rešenje bude pravedno. Pažljivo pratimo sve šta se dešava u regionu. Mi treba da ubedimo partenere da ako želimo stabilnost, moramo da nađemo kompromis - naveo je Putin.

Vučić je rekao da je imao čast da "ugosti iskrenog i dokazanog prijatelja Srbije". 

On je rekao da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo da je Srbija uvek bila spremna za razgovore i kompromise, ali da nikada ne može i neće da pristaje na pozniženja. 

- Plašim se da neki ljudi nisu spremni na komropmise. Mi ćemo i dalje istrajavati na tome i tražiti ih, ail ponavljam, i to sam rekao Putinu, nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju - poručio je Vučić. 

On je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Rusije istako da su po svim pitanjima postigli visok stepen saglasnosti.

Zahvalio se na podršci Rusije na očuvanju integriteta i nezavisnosti Srbije i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje dve zemlje u svim oblastima. 

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Tanjug/​Tanja Valić

Vučić je preneo novinarima da je ruskog kolegu upoznao sa svim što se desava u vezi sa Kosovom i Metohijom, o protivpravnim taksama koje su uvele albanske vlatsi u Prištini, kao i o osvnivanju tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244. 

- Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina - podvukao je Vučić. 

Naveo je da mu je bila izuzetna čast što je imao priliku da ugosti predsenika Rusije, za kojeg je rekoa da je iskreni, dokazani prijatelj Srbije i naroda. 

Naglasio je da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima i primetio da nikada nismo potpisali toliko sporauzma. 

Vučić je rekao i da "bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog pitanja". 

- Pre svakog rešenja ću se posavetovati sa Putinom - naglasio je Vučić.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Sanja's picture

Sanja

Ovim je Putin dao do znanja da KiM još nije izgubljeno.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd