Skip to main content
Boris Tadić

OVE REČI NIJEDAN SRBIN NIJE ŽELEO DA ČUJE: Uhapšen je Ratko Mladić - generala predao Boris Tadić (VIDEO)

Foto: Profimedia
Boris Tadić prvi je potvrdio vest o hapšenju Ratka Mladića 25. maja 2011. godine

Generala Ratka Mladića godinama su tražili svi - Haški tribunal, strane obaveštajne službe, tužilaštva. Kada je uhapšen, srpska vojska je već bila u fazi transformacije, Peti oktobar ostao u prošloj deceniji, a Srbija prolazila kroz težak period tranzicije koji su obeležile optužnice i presude Srbima u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Vest o hapšenju Mladića srpskoj javnosti je potvredio u javnom televizijskom obraćanju - Boris Tadić, tadašnji predsednik Srbije.

JEDAN MILENIJUM ZATVORSKIH KAZNI ZA SRBE U HAGU: Kako je Haški tribunal nepravedno delio pravdu (FOTO/VIDEO)

JEDAN MILENIJUM ZATVORSKIH KAZNI ZA SRBE U HAGU: Kako je Haški tribunal nepravedno delio pravdu (FOTO/VIDEO)

OD OPTUŽNICE, HAPŠENJA DO PRESUDE: Hronologija 26 godina dugog procesa protiv Ratka Mladića (FOTO/VIDEO)

OD OPTUŽNICE, HAPŠENJA DO PRESUDE: Hronologija 26 godina dugog procesa protiv Ratka Mladića (FOTO/VIDEO)

DANAS PRESUDA GENERALU RATKU MLADIĆU: Predsednik Vučić se u ime Srbije obraća Savetu bezbednosti UN

DANAS PRESUDA GENERALU RATKU MLADIĆU: Predsednik Vučić se u ime Srbije obraća Savetu bezbednosti UN

U to vreme neki od njegovih kritičara smatrali su da je hapšenje Ratka Mladića zajedno sa Tadićevom obraćanjem na televiziji "jednako slanju Karađorđeve glave u Stambol" aludirajući na istorijski događaj u kom je Miloš Obrenović naredio smaknuće vožda.

- Sada je kristalno jasno da nismo kalkulisali u hvatanju Mladića, nismo pravili kalkulaciju kada i kako. Ovo hapšenje je veoma važno za pomirenje ljudi koji žive u regionu. Svako ko pokuša da izazove nestabilnost biće odmah procesuiran - rekao je tada Tadić.

 

- Ja sam ubeđen da smo i na ovaj način otvorili vrata prema statusu kandidata za članstvo u EU, pregovorima na kraju i članstvu Evropskoj uniji. Više niko u svetu nema dilemu o tome da Srbija punom snagom i punom iskrenošću sarađuje sa Haškim tribunalom i da će učiniti sve da dovrši i taj poslednji nedovršeni slučaj Gorana Hadžića - reči su Borisa Tadića nakon hapšenja Mladića.

 

Mladić je uhapšen u mestu Lazarevo kod Zrenjanina, u kući u kojoj je živeo njegov rođak Branislav Mladić. Koristio je lažna dokumenta pod imenom Milorad Komadić. Nakon hapšenja sprovedena je DNK analiza za potvrdu identiteta. Hapšenje je navodno usledilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim "identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kome je i fizički vrlo sličan". 

Ratko Mladić je odmah po hapšenju izveden na saslušanje pred istražnog sudiju Odeljenja za ratne zločine, a Haškom tribunalu izručen je 31. maja 2011. godine.

DRUGOSTEPENA PRESUDA

Izricanje presude generalu Ratku Mladiću zakazano je danas za 15:00 časova.

Prenos će, po ustaljenom pravilu suda, kasniti pola sata iz bezbednosnih razloga, a ovaj put, zbog pandemije korona virusa, biće etmitovano preko web suda.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd