Skip to main content
Ratko Mladić

HAŠKI TRIBUNAL NA KOLENIMA! Ratko Mladić se VRAĆA U SRBIJU?! Vlada dala SVE GARANCIJE! General će PRVO OVO uraditi!

Foto: Profimedia
General Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana, kako bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku i ćerke u Beogradu.

Vlada Srbije odlučila je u petak da izda garancije da će obezbeđivati Mladića na svojoj teritoriji i vratiti ga nazad u pritvor. Obavljene su sve bezbednosne provere i garantuje se da će general biti pod strogom kontrolom nadležnih službi.

Iste garancije nedavno je dala i Republika Srpska. Odbrana Ratka Mladića bi tako u ponedeljak trebalo da podnese i zvaničan zahtev sudskom veću. Procedura je takva da pre odluke suda, tužilaštvo ima rok od deset dana da iznese svoje mišljenje o ovom zahtevu. Tek će posle toga Veće vagati da li da Mladiću dozvoli da obiđe grobove najbližih.

Prvobitna namera je bila da Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra kako bi prisustvovao davanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova pokušaće da zatraže neka druga četiri dana.

DETALJI O ODNOSU RATKA MLADIĆA I ARKANA: Generalova odluka koja je SVE promenila! (VIDEO)

Inače, ad hok postavljeno tročlano veće u žalbenom postupku odbilo je zahtev tužilaštva da se poništi odluka sudije Žan-Kloda Antonetija o izuzeću sudija Teodora Merona, Karmela Ađujusa i Li Daćuna zbog pristrasnosti, tako da neće biti promena u Mladićevom Žalbenom veću i pravosnažnu presudu će mu doneti sudije koje je Antoneti postavio. Kako kaže Mladićev branilac Dragan Ivetić, tužilaštvo više nema pravo na žalbu po tom pitanju:

- Ovo je velika pobeda prava i uspeh odbrane. Očekujemo da će ovo veće biti pravednije i da će general konačno imati fer suđenje, koje je izostalo proteklih godina.

Ratko Mladić
Foto: Profimedia/ilustracija

Ivetić veruje da imaju veliku šansu da im žalba na prvostepenu presudu, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bude uvažena.

- Stigao je i odgovor tružilaštva na našu žalbu i na neke teme kojima smo se bavili, ukazujući na propuste u presudi, oni uopšte nisu odgovorili. To znači da nemaju argumente da pobiju naše dokaze. Tamo gde su odgovorili pogrešno su citirali ili presudu ili žalbu, tako da su njihovi navodi besmisleni.

Darko Mladić otvoreno o ocu: Putin pročitao knjigu o Ratku! Moj otac će dočekati slobodu! (VIDEO)

Odbrana sada privodi kraju prikupljanje i obradu novih dokaza, raznih dokumenata i svedoka, do kojih nisu mogli da dođu tokom suđenja. Njih terba da prilože do kraja godine, kada im ističe rok.

Tužilaštvo krilo dokumentaciju

Zanimljivo je da je tužilaštvo u Hagu određenu dokumentaciju krilo od odbrane. Iako pravila nalažu da sve moraju dostaviti optuženom i njegovim advokatima, tužioci su za određena dokumeta to učinili tek na kraju procesa. Sada odbrana analizira te papire, tražeći da li ima nešto validno što može da iskoristi u žalbenom postupku.

BONUS VIDEO Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd