light rain
12°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ DOBIO VELIKU PODRŠKU U SRBIJI: Zvanični krugovi ocenili da je Srbija odnela veliki trijumf u Vašingtonu

04.09.2020. 20:57
Piše:
Srbija Danas
SNS
SNS / Izvor: Srbija Danas
Teški pregovori su bili danas za celu našu zemlju

Zvaničnici i funkcioneri SNS-a su reagovali na potpisivanje sporazuma u Vašingtonu. Oni su pozdravili i podržali predsednika Vučića u ovim teškim pregovorima, a i posle njih.

VUČIĆ OD TRAMPA DOBIO KLJUČEVE BELE KUĆE: "Uvek možeš da dođeš ovde" (FOTO)

VUČIĆ OD TRAMPA DOBIO KLJUČEVE BELE KUĆE: "Uvek možeš da dođeš ovde" (FOTO)

TRAMP POHVALIO VUČIĆA: "To je hrabar i istorijski potez!"

TRAMP POHVALIO VUČIĆA: "To je hrabar i istorijski potez!"

PETROVIĆ BRUTALNO ODBRUSIO ĐILASU: "Gospodine, do sada je trebalo da naučite da su u laži kratke noge"

PETROVIĆ BRUTALNO ODBRUSIO ĐILASU: "Gospodine, do sada je trebalo da naučite da su u laži kratke noge"

Jadranka Joksimović

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da je učešćem i držanjem čvrstog fokusa na važnim temama i interesima Srbije u očigledno teškim razgovorima u Vašingtonu predsednik Vučić pokazao dosledno, odgovorno i dostojanstveno zastupanje interesa Srbije na svakom mestu i u svakom formatu, koje je dovelo do izmenjenog sadržaja dokumenta i uvrstilo legitimne pozicije i interese Srbije.

- Visoko cenim napore predsednika Vučića i spremnost na dijalog i kompromise, ali i doslednu fokusiranost na vitalne teme za našu stranu. U pogledu inicijativa SAD koje tretiraju pitanja unapređenja ekonomskih instrumenata i mehanizama regionalne saradnje, ekonomske normalizacije i konkretnih privrednih mogućnosti, mislim da dogovor daje snažne instrumente za realizaciju projekata koji će povezivati privrede, infrastrukturu, ali pre svega ljude - istakla je Joksimović.

Vladimir Orlić

Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS izjavio je povodom sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu da zahvaljujući Aleksandru Vučiću danas Srbija ispisuje nove stranice svoje istorije.

U saopštenju koje je medijima dostavila informativna služba SNS Orlić podseća da je do pre nekoliko godina usamljena i neshvaćena, bez pravih saveznika, ekonomski oborena na kolena i tragično zaostala za svetom, Srbija uspela da preokrene situaciju, te da joj je Aleksandar Vučić vratio samopouzdanje i ponos, pravo da odlučuje o svojoj sudbini i veštinu da za to pridobije partnerstvo najmoćnijih na svetu.

- Bukvalno koliko juče suočena sa zahtevom da potpiše međusobno priznanje sa Prištinom, Srbija umesto toga razgovore u Vašingtonu završava sa dogovorenim sveobuhvatnim planom normalizacije ekonomskih odnosa - garancijom života za srpski narod na KiM, ali i sve druge građane Srbije. I to je direktna zasluga Aleksandra Vučića - rekao je on.

Navodi i da je principijeno i čvrsto, onako kako je odbio svaku mogućnost potpisivanja "međusobnog priznanja", Vučić obezbedio da Srbima na KiM i našem Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici budu konačno priznate diplome.

- Važno pitanje jednog od težih oblika diskriminacije naših sunarodnika time je rešeno. Ovo rešenje je dragoceno za njihovu perspektivu koliko i nova putna i železnička infrastruktura, koja je takođe dobila svoje mesto u potpisanom sporazumu. Na taj način obezbedili smo povezivanje svih krajeva u kojim žive Srbi, podigli kvalitet njihovog života na nivo kom do nedavno nismo smeli ni da se nadamo. I na svemu tome je insistirao lično Aleksandar Vučić - naveo je Orlić.

U saooštenju kaže i da obezbeđena dodatna pravna zaštita za našu crkvu i naše svetinje na KiM, a dogovorenim merama približili smo značajno našu državu mogućnosti bezviznog režima sa SAD.

Istovremeno, kako je naveo, snažni signali ohrabrenja poslati su investitorima iz celog sveta, uputili ih na Srbiju kao mesto stabilnosti u svakom smislu, mesto na kom se veliki projekti otvaraju šestom brzinom, a svačiji kapital je siguran.

- Nove investicije i nova radna mesta za naše ljude dobili su na taj način mlazni pogon. I da to ne bude sve: Beograd postaje regionalni centar u koji dolazi Američki razvojni fond. Još novih projekata i novih investitora, novi kapital i nova vrednost, svi zajedno za Srbiju znače dodatna nova radna mesta, rast ekonomije i životnog standarda. Oni znače, doslovno - budućnost za naš narod i našu državu - naveo je Orlić.

A na pitanje koje već sada postavljaju svi u regionu: kako se stiže od uslovljavanja da se potpiše „obostrano priznanje“ do svih navedenih rezultata, i to u manje od dva dana, Orlić kaže da je odgovor jasan - tako što na čelu svog pregovaračkog tima imate Aleksandra Vučića.

- Srbija ga danas ima. I baš zato Srbija danas štiti svoje interese i čuva svoje dostojanstvo sa velikim uspehom, ali istovremeno i uspeva da se izbori za otvaranje novih perspektiva, i da obezbedi svom narodu ono na šta je čekao decenijama. Zahvaljujući upravo Aleksandru Vučiću, danas - Srbija pobeđuje. Ne bilo kakvim, već pobedama - za istoriju - zaključio je Orlić.

Miloš Vučević

Ovo je istorijski dan za Srbiju! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu je potpisao bilateralni sporazum sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o sveobuhvatnom planu za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine, kaže Miloš Vučević.

On kaže i da je samo dan ranije delegacija nepriznate države Kosovo pokušala je da podmetne „kukavičje jaje“ pod tačkom 10. prve verzije sporazuma, "što je predsednik Vučić bezuslovno odbio".

- Uradio je ono što je i obećao građanima Srbije, a na čemu se temelji njegova politika od koje nije ustuknuo od 2012. godine, iako je nebrojeno puta bio izložen brutalnim napadima i pritiscima da prihvati nametanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Još jednom je tome rekao - ne. I danas u Beloj kući predsednik Vučić nije prihvatio nijedno slovo koje se protivi našim nacionalim interesima - kazao je Vučević, a navodi se u saopštenju informativne službe SNS koje je dostavljeno medijima.

Vučević navodi i da je Vučoć kao prvi predsednik Srbije koji se sastao sa jednim američkim predsednikom napravio veliki iskorak iz onoga što smo do sada imali u odnosima Beograda i Prištine i još veći ekonomski iskorak značajan ne samo za Srbe i Albance, već i za budućnost celog regiona.

- Pobedila je državnička mudrost, politička hrabrost i patriotizam najboljeg od nas, našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je danas celom svetu pokazao kako se bori za budućnost svoga naroda i svoje zemlje - naveo je Vučević.

Dodao je da je Srbija sporazumom koji je potpisala sa SAD pokazala da je konstruktivan partner, da je isključivo okrenuta očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i budućnosti, uz očuvanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

- Ulaganje američkog kapitala i ubrzanje inicijative mini šengen koju je pokrenuo sam predsednik Vučić za stvaranje slobodnog protoka robe, ljudi, usluga i kapitala, a kojoj će pristupiti i Priština, kao i ubrzana izgradnja moderne infrastrukture, puteva i pruga, i brojne druge životne stavke u sporazumu na koji su zajednički stavili potpise dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Donald Tramp, garant su naše budućnosti - naveo je Vučević i poručio još jednom da je ovo veliki dan za Srbiju, koja je ponosna na svog predsednika Aleksandra Vučića.

Vladimir Jovanov

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov ocenio je danas da je predsednik Srbije uspeo da u razgovorima u Vašingtonu izbori veoma povoljan sporazum o Kosovu i Metohiji.

- Nakon niza godina, u kojima je pitanje Kosova i Metohije smatrano za odavno rešeno, odgovornom i ozbiljnom politikom predsednika Vučića, Srbija je ovo pitanje vratila na pregovarački sto i za tim stolom za sebe izborila povoljna rešenja - naveo je Jovanov u saopštenju za javnost.

On je istakao da je predsednik Vučić "pokazao kredibilitet i ozbiljnost u razgovorima, odlično procenio pozicije administracije predsednika Trampa, a zatim je u okviru datih okolnosti izvukao maksimum za Srbiju, hrabro i odvažno se suprotstavivši pokušajima da se od Srbije dobije međusobno priznanje sa Prištinom".

- Danas potpisan bilateralni sporazum sa SAD donosi velike američke investicije na prostor Srbije, koje će na najdirektniji i najkonkretniji mogući način poboljšati kvalitet života i Srba i Albanaca i koje će, uveren sam, umnogome promeniti ekonomsku sliku siromašnih krajeva juga Srbije i Kosova i Metohije - rekao je Jovanov.

On je, takođe, ukazao da, nažalost, "ima ljudi koji su se nadali i najavljivali da će predsednik Vučić da uradi nešto na štetu Srbije, kako bi imali povod da opet pokušaju da se nemirima i nasiljem dočepaju vlasti".

- Njihove laži su se danas potpuno razvejale. Ništa se nije desilo na štetu Srbije, a predsednik Vučić je pokazao i dokazao da ume i zna da se izbori za interes države i naroda, da ume da promeni okolnosti koje su za Srbiju nepovoljne i da se u datom okviru izbori za Srbiju, čime je još jednom pokazao da je jedini adekvatan, ozbiljan i kredibilan sagovornik. To danas vidi Srbija, to danas vidi svet i nema laži koja to može da promeni - zaključio je Jovanov.

Sandra Božić

Člna glavnog odbora Srpske napredne stranke izjevila je da je potpisivanje današnjeg bilateralnog sporazuma između Srbije i SAD je istorijski momenat, nov za region i međunarodnu politiku.

Delegacija Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je pokazala mudrost, snagu i spremnost za očuvanje stabilnosti i rešavanje svih problema u regionu.

- Pokazali smo spremnost na saradnju za sva konstruktivna pitanja, ali isto tako stavljanjem van dnevnog reda u toku samih pregovora, tačke 10, koja se odnosila na međusobno priznanje dve strane, dokazana je ispravna i mudra politika koju Aleksandar Vučić vodi sve ove godine, kojom je jasno  stavljeno do znanja i međunarodnim organizacijama i učesnicima dijaloga, ali i onima u Srbiji koji zdušno navijaju za neuspeh svoje zemlje, da je Srbija snažna i nezavisna i da ne trpi bilo kakve pritiske i da je uvek primarno u odbrani svojih interesa. Srbija je svetu pokazala da je ozbiljna zemlja, rukovođena odlučnim državnikom koji štiti interese svoje zemlje svakom donešenom odlukom, koji je spreman i na kompromisna rešenja i saradnju za dobrobit svog naroda, ali isto tako nikada na pritiske i ugrožavanje interesa svojih građana i suverenosti svoje zemlje. I danas kada umesto jedinstvenog stava po najvažnijem pitanju za našu zemlju, od tajkunsko lopovskog udruženja čujemo samo napade, a kada ih pitate za bilo kakvu vrstu rešenja ponavljaju beskorisne floskule  i bezidejne baljezgarije koje su devalvirale poziciju Srbije za sve vreme trajanja teritorijalnih pretenzija kosovskih Albanaca koje su kulminirale samoproglašenjem upravo u vreme njihove vladavine. Javnost jasno vidi kome sa sigurnošću može da poveri svoje interese, a ko je i dalje spreman da zbog partikularnih i najnižih potreba nastavi da Srbiju  rasparčava i sarađuje sa svima koji joj ne žele dobro - rekla je ona.

Posebno je zanimljivo koliko se lako i brzo ujedine kada treba napasti sve što je srpski interes.

- Zato nas ne čude izjave Borka Stefanovića, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa i ostatka antisrpske, lopovske družine koji su nas i doveli do toga da danas uopšte i postoji problem tzv. priznanja nezavisnosti, nizom svojih pogrešnih i za lični interes donetih skandaloznih odluka koje srpska istorija ne pamti. Potpisani sporazum obezbediće ekonomsku normalizaciju odnosa, unaprediti ekonomsku saradnju i pojačati ekonomske parametre u regionu. Čitav kontekst i politički manir se ovim sporazumom menja i definiše drugačiji položaj Srbije u svim budućim odnosima u regionu i Evropi. Ulaganjem u infrastrukturne projekte, implementacijom inicijative Mini Šengen i drugim ekonomskim merama kojima će se povezati Beograd i Priština olakšaće se pre svega život Srba u našoj južnoj pokrajini. Posebno je značajno otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu, što pokazuje izuzetan ekonomski impuls i potvrdu zainteresovanosti SAD za podizanje ekonomskih odnosa Srbije i SAD na jedan daleko viši nivo. Ono što je od izuzetnog značaja za Srbiju, jeste zaštita srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koja je ovim sporazumom sa SAD zagarantovana kroz sprovođenje sudskih odluka koje se tiču zaštite imovine SPC. Imali smo priliku da vidimo ogroman broj poruka podrške građana iz čitave Srbije koji su ih na jedan lep i simboličan način uputili predsedniku Aleksandru Vučiću u borbi za Kosovo i Metohiju tokom njegovog boravka u Vašingtonu. Građani Srbije su odavno prepoznali ko se iskreno bori za njihove interese i kome veruju kada je i problem  Kosova i Metohije u pitanju, ali i svaki drugi izazov i pravac u kojem žele da se njihova zemlja kreće. Mudrim državničkim vođenjem, politikom prosperiteta i ekonomskog napretka, ali pre svega željom i brigom za naše građane i njihovo bolje sutra, Aleksandar Vučić je pokazao da je jedini koji je sposoban da se i u najtežoj situaciji izbori za Srbiju i njene interese i kome je Srbija uvek na prvom mestu i u srcu! - dodala je ona.

"PUNA PODRŠKA VUČIĆU" Tomić Ilić: Predsednik se danonoćno bori za očuvanje mira i stabilnosti

"PUNA PODRŠKA VUČIĆU" Tomić Ilić: Predsednik se danonoćno bori za očuvanje mira i stabilnosti

"NAKON OVIH RAZGOVORA NAŠA POZICIJA BIĆE JOŠ SNAŽNIJA" Stefanović: Srbija mora da iskoristi priliku u Vašingtonu

"NAKON OVIH RAZGOVORA NAŠA POZICIJA BIĆE JOŠ SNAŽNIJA" Stefanović: Srbija mora da iskoristi priliku u Vašingtonu

KO JE IVANKA TRAMP? Ima pristup važnim informacijama, a juče je prisustvovala razgovorima Beograda i Prištine

KO JE IVANKA TRAMP? Ima pristup važnim informacijama, a juče je prisustvovala razgovorima Beograda i Prištine

VAŽNA SPONA IZMEĐU SAD I SRBIJE: Oduševiće vas poklon koji je Vučić namenio Trampu

VAŽNA SPONA IZMEĐU SAD I SRBIJE: Oduševiće vas poklon koji je Vučić namenio Trampu

"VLADAR IZ SENKE" BRUKA I SRAMOTA ZA SRPSKI NAROD: Građani Šapca donose pravdu za sva krivična dela Dušana Petrovića

"VLADAR IZ SENKE" BRUKA I SRAMOTA ZA SRPSKI NAROD: Građani Šapca donose pravdu za sva krivična dela Dušana Petrovića

 

Piše:
Srbija Danas
04.09.2020. 20:57